fbpx
Catago Equestrian,  Dressur,  PEEK 2019

Træner eller dræner du din hest? – Longe- og bomtræning

For mig er det vigtigt, at jeg ikke dræner min hest. At jeg ikke slider på den, og at jeg holder hende stærk i stedet med varieret træning. For at vores heste kan holde i mange år, så er varieret træning bare så vigtigt.

Jeg læste på facebook, en opslag fra dyrlæge Heidi Nielsen. Hun skriver om det, om man træner eller dræner sin hest, igennem sin træning. Hun nævner i opslaget Russel Guire, som har forsket i det at ride hesten med udstyr. Han anbefaler at ride hesten hver 2. dag, for at få en stærk nok hest, som holder i mange år.

Heidi Nielsen nævner også, at selv en skridt-tur kan slide på hesten. Hvis man sidder i lang tid på hesten, mere end 15-20 min. af gangen, så trykkes hestens rygmuskler i lang tid, og derfor får rygmusklerne ikke ilt nok. Her begynder hestens ryg “at sove”.

Jeg er virkelig overrasket over disse forskningsresultater. Det er stof til efter tanke!

Longe-træning

Jeg er rigtig glad for at bruge longe-træning, de dage jeg ikke rider. Nogle dage gør jeg det over bomme, for at aktivere Immis overlinje. Jeg longerer altid over bomme uden indspændinger, for at hesten har frihed og kan balancere, hvor den har brug for, over bommene.

Indspændingerne over bomme forhindrer hesten i at balancere halsen, hvor den har brug for. Jeg kan se, at indspændingerne generelt har den modsatte effekt. Hesten bliver nødt til at kompensere ved at spænde op i overlinien. Jeg føler selv, at det er svært at få hesten til, at slappe af når den på indspændinger på i longen. Immi stiller sig selv automatisk ud, og det kan få alvorlige konsekvenser.

Lange liner?

Jeg ville ønske jeg havde udstyret til træning i lange liner, så man på den måde kan træne Lang og Dyb – og på den måde aktivere ryggen m.m. Lange liner har jeg forsøgt i en smule, men det er suuuper svært, men en fantastisk træning man kan lave. Man kan sagtens lave samme øvelser i de lange liner som på ryggen. Og det sætter ikke  belastning et sted, fordi man har kontakt til både udvenige og indvendige. Det er ligesom at ride, bare uden at have ens ben.

Jeg snupper dog bare den alm. løsning, da jeg ikke kan i de lange liner endnu. Men her er det super gavnligt, når jeg øver temposkift og overgange. Det gør jeg utrolig meget, og jeg kan se en stor forskel på Immi. Den skal selvfølgelig være skarp for stemmen, men med træning er det intet problem!

Træning uden hjælpemidler

Det kan være en udfording, både for Immi og mig, at træne uden hjælpemidler. Men jeg synes, det er det, som fungerer, uden jeg skader Immi. Jeg har også tænkt tanken, at når hesten har indspændinger på, så fastholdes den i en holdning. Den må på en eller anden måde, skabe spændinger og belastning det sted. Det er selvfølgelig en ting, jeg ønsker at undgå, og med korrekt træning kan man lære en hest rigtig, rigtig meget – også det at gå ned med hovedt og op med ryggen uden hjælpemideler.

fb-share-icon

Jeg hedder Lykke, og har den skønneste fuldboldsaraber-hoppe der hedder Immi. Vi har omskolet hende, og er lige startet på LA-klasserne. Det er en hård men fantastisk rejse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *