fbpx
Catago Equestrian,  Dressur,  Pavo,  PEEK 2020

15 råd til at blive en bedre rytter

Jeg rider rigtig meget undervisning, både for min egen skyd og for hestens. Jeg elsker at udvikle mig som rytter, og samtidig elsker jeg tanken om at gøre det så behageligt og tydeligt for hestene, som muligt.

En ting er hvad man får af vide og en anden ting er at praktisere det. men hey, Rom blev jo ikke bygget på en dag ?! Her er mine bedste tips, taget fra mine fantastiske undervisere igennem tiden.

OPSTILLING:

 1. Skulderne tilbage, skulderbladene mod hinanden. Tænk at gøre skulderne brede og slap af i dem. Dette er bestemt noget af det jeg selv har sværest ved. Falder det heller dig ikke naturligt, så prøv en massør der kan løsne eventuelle spændinger. Andet alternatv er yoga.
 2. Brystet frem og træk navlen ind mod ryggen, uden at svaje i ryggen! Mavemusklerne skal aktiveres aktiveret, men stadig føles naturligt og du skal stadig kan trække vejret ned i maven.
 3. Numsen ind. Ja det lyder lidt sjovt, men numsen skal ikke stritte, du skal ikke score nogen mens du sidder deroppe alligevel, så numsen godt ind under dig selv og sæt dig på dine sædeknuder 😉 derudover så tænk meget over om du sidder lige på dine sædeknuder.. hvis ikke så prøv evt. en god kiropraktor der kan tjekke om skulle være nogen skævheder. Jeg er fx født med skæv rygsøjle og går derfor fast til kiropraktor hver 2. måned. Hvis rytteren ikke er lige, hvordan skal hesten så være det?
 4. Ret dig op i overkroppen , gør dine ben lange og sæt dig godt ned i sadlen på r***** 😉 et billedsprog der har hjulpet mig; forestil dig du har et vandglas i maven. Det er fyldt rimelig op og må ikke skvulpe over. Altså sørg for din overkrop bevæger sig op og ned i stedet for din krop ‘skvulper’ rundt. Har du problemer med at svaje i ryggen, kan det være fordi dine hofter er stramme. Her findes en masse gode udstrækningsøvelser for hofterne, som ALLE ryttere har godt af at lave engang imellem. (tjek fx RidbedreTV, hvor Lene fra Fit4you giver gode råd).

DINE HJÆLPERE:

 1. Hænderne op på højkant. Tænk på at tommelfingeren skal være øverst, så du ikke låser i hånden og samtidig får en bedre kontakt med tøjlen og hestens mund. Husk også albuerne ind til kroppen. Det skal give en lige linje igennem armen, tøjlen og ud til bidet hvis du rider med det 🙂
 2. Rid ALTID frem til hånden. Og her mener jeg ikke nødvendigvis hurtigere eller hårdere fat i tøjlen. Nej jeg mener, tænk selv frem når du rider – føl du rider frem mod hånden. Dette gælder i øvrigt ALTID, også når du laver både halve og hele parader 🙂
 3. Husk sædet er en anholdtning og benene er den fremadrivende hjælp. Jeg ved godt mange førhen har lært at skubbe med sædet, fx i skridt, men det stopper nu ;D lad hesten gå frem for benene og nyd bare turen i stedet for at skubbe med sædet. Det vil både du og specielt din hest være taknemlig for på længere sigt. Jeg gjorde det også og det tog mig lang tid at komme ud af vanen, for det havde jeg også lært dengang jeg startede. Men i dag giver det hele meget mere mening for mig, når man kan skille benene og sædets hjælp lidt ad.

ROS OG MOTIVATION:

 1. Husk endelig at rose og motivere hesten. Det er så vigtigt at hesten har lyst til at arbejde for os! Jeg bruger min stemme rigtig meget, selv ved de helt små ting. Skal hesten lave en svær eller hård øvelse, så giv den en skridtpause bagefter. Slut af en gang galop for lange tøjler og let sæde. Jeg er dressurrytter, så det med let sæde er altså ikke den kønneste herfra, men det er sjovt. Husk altid at slutte rideturen af med noget godt eller sjovt. Fx let sæde for lange tøjler eller en tur i det blå.

 1. Tag tøjlen med når du klapper hesten. Har du lige arbejdet lidt på indvendige tøjle? så husk at klappe hesten når den gør hvad du beder om, og tag gerne tøjlen med. På den måde får hesten lige et øjebliks ro i munden, det er dobbelt op på ros. 🙂
 2. Varieret træning! Ja man høre det gang på gang, men det passer. Jeg ved der er forskel på hestenes temperament og også rytterne. Men så tag det i jeres tempo. Jeg er fx ikke særlig glad for at ride i trafik, men betyder det så jeg ikke rider tur? Nej da! så rider jeg på stier, stubmarker eller køre en tur i skoven. Desuden bruger jeg rigtig meget miljøtræning, specielt til min unge hest der ser spøgelser overalt. Det giver et helt specielt bånd til ens heste at variere træningen <3

RYTTEREN:

 1. Rytteren skal også træne. Indenfor de seneste år har det været ekstra fokus på hvad træning kan gøre for rytterne. Har du prøvet det? træner du? Ellers kan jeg KUN anbefale det! Det giver ekstremt meget overskud, når man sidder på hesten, hvis rytteren er stærkt i sin krop. Men udover at være stærkt skal vi også være smidig – fuldstændig ligesom hesten. Jeg har igennem det seneste halve år prøvet det der yoga. Hold nu op det har givet mig meget som rytter. Selv min kiropraktor er fan! Så har du ikke prøvet det endnu er det bare afsted 😀

Den her øvelse er fanden selv! men den er dælme god for os ryttere der har svært ved at rette skulderne 😉

 1. Pas på dig selv. Vi passer sådan på vores heste med massage, kiropraktor og andet Wellness. De får det bedste foder. Men hvad med os? husk nu selv at spise sundt og energisk mad. Dermed ikke sagt vi ikke må spise slik og andet usundt, selvfølgelig må vi det! Vores heste får da også godbidder, gulerødder og æbler, bare alt med måde for begge parter ;D

UDSTYR og foder:

 1. Det er lige nævnt, men det er så vigtigt at jeg lige siger det igen. Foder er virkelig vigtigt! Det går begge veje. Vi skal gøre vores bedste for at være gode ryttere, men det gør det meget nemmere hvis hesten også har de rigtige forudsigelser. Hesten skal kunne bygge muskler, restituere i kroppen og samtidig være dækket ind af vitaminer og mineraler. Jeg bruger PAVO og mine heste ser brand godt ud hvis jeg selv skal sige det 😀 fodret dufter FANTASTISK, de skinner i pelsen, også selvom de bliver klippet. Og så bygger de så flot muskler! Er du i tvivl så tag en snak med en foderkonsulent.

 1. Hestens udstyr skal passe! Man kan få så meget flot til hestene, men passer det? sidder det ordentlig og hvad hjælper det egentlig for? Jeg er blevet kæmpe fan af Catago’s Firtech. Det sidder godt på hesten og så gør det underværker! Når jeg rider med deres underlag føles mine heste meget mere smidig og glad i kroppen. Af et underlag? Hvis der ikke skal mere til at for at forbedre en ridetur siger jeg, ja tak!!

 1. Rytterens udstyr. Er det ikke bare udseende og snopperi? Nej! Rytterens udstyr er så vigtigt ift. til at passe på sig selv og finpudse sine hjælpere. Et par gode ridestøvler gør at vi sidder bedre, et par ordentlige handsker hjælper os til bedre kontakt i tøjlen og en ordentlig jakke hjælper os til ikke at blive syg. For hvad hjælper det hvis man er syg? så er man jo slet ikke rytter på dagen alligevel, og hvis man er er det vidst ikke med de bedste forudsætninger 😉

 

Det var mine råd, samlet sammen igennem mange timers fantastisk undervisning og egne erfaringer. Jeg håber i kunne bruge det til noget :)’

Og husk nu, en ting er at vide det, en anden ting at praktisere det. Der er ingen der har lovet det er let!! Men jeg tror på, at så længe man er bevidst om det og arbejder på at blive bedre, så skal det nok komme. Min opstilling er bestemt heller ikke perfekt! men jeg øver mig hver dag! 🙂 🙂

 

Tak fordi i læste med 🙂

De bedste rytterhilsner fra Maiken Harhorn

 

 

læs også mine tidligere opslag her:

https://peek.ridersnotebook.dk/vi-er-tilbage-staerkere-end-nogensinde-foer/?fbclid=IwAR33_-eh0NXwnOZFuCBfk1pnfhToBsiUVhpp9oAA9sRSZ-teF8oPaB-xp8I

https://peek.ridersnotebook.dk/maggies-ophold-i-tyskland/?fbclid=IwAR2T7i5Vsycwraf7W36SKK_Ol8al-5Jpl-Er9xsDkRnQbznrhR8VvLtVySI

https://peek.ridersnotebook.dk/fra-placering-til-en-tur-i-sandet/?fbclid=IwAR3Ys7KbaKe7y_rLLeJ-zdoiwDHpUhBDrtb1n3i23_hs5pKQLowd0M6jaWc

https://peek.ridersnotebook.dk/overraskende-nyt-altid-lyt-til-din-mavefornemmelse/?fbclid=IwAR3vZbC9f7aqeo9yXaQg8Ref7dRZ3UYnDneI1LYOsbYF5Eb4Xz4S4X7zjz8

https://peek.ridersnotebook.dk/paa-vej-mod-ma-droemme-og-ambitioner-video/?fbclid=IwAR2DQNIF7pT4hJ70fVHD0bYapGz2H-TbmCbxn0Mow6G4Kzv-_CF-T_EPVlg

 

Jeg er en ambitiøs dressurrytter på 30 år med to fantastiske dansk varmblodshest. Bugatti er en stor hest på m niveau Maggie er en tæt lille rød dame på 5 år på l niveau. Jeg har store drømme og ambitioner og jeg håber du har lyst til at følge med i udviklingen og vejen til toppen en dag :)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *