Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  Spring

@_horsedeluxe #15 – “Det er jo bare en hest”

Har du nogensinde skulle retfærdiggøre, hvorfor du bruger så mange penge på en hobby over for folk, der ikke er hesteinteresserede? Kunne de forstå dig? Selvom det kan være svært at tro for os hestemennesker, så er heste ikke for alle. Det kommer desværre nogle gange til udtryk på en lidt forkert måde, når man bliver mødt med et “det er jo bare en hest”. Men det er ikke “bare” en hest. Det er SÅ meget mere end det.

 

De forstår det bare ikke…

Lige så langt tilbage jeg kan huske, har jeg redet og haft heste i mit liv. Jeg kan faktisk næsten ikke huske min barndom uden, at der har været heste involveret. Derfor er jeg egentlig også ret vant til, at andre ikke-heste interesserede mennesker stiller spørgsmålstegn til det, jeg laver eller hvorfor jeg bruger så mange penge på et dyr. De forstår ikke, hvorfor jeg gider at ride. Hvorfor jeg bruger flere timer hver dag ude ved hesten. Og når man møder nye mennesker, og fortæller dem, at jeg har hest, så bliver jeg hurtigt stemplet som “ridepigen”. Det er som om, at de ikke kan se andet end det, desværre.

Fiddie og jeg, august 2019

I dag er det ikke anderledes. Jeg lever nok lidt i en verden (eller vennekreds om man vil), hvor heste og ridning generelt måske ikke lige står højest på ønskelisten. Jeg er, som I måske har læst, ved at uddanne mig som jurist. Jeg har derfor en stor vennekreds, der ikke nødvendigvis har en baggrund med dyr, på en gård eller andre lignende udendørsaktiviteter. Uden at skulle danne fordomme om folk, der læser jura (inkl. mig selv 😉 ), er advokat eller andre fancy ting, så er de fleste af dem måske bare lidt “for fine” til hestelivet. Og det er også helt fair – de har jo andre ting at gå op i, som jeg ikke nødvendigvis finder spændende. På det punkt er jeg nok lidt af begge verdener. Jeg elsker dyr og kunne godt tænke mig at have en gård med masser af forskellige dyr – ikke kun heste, men samtidig er jeg også karrierekvinde, hvor jeg bliver en del af et “high class” erhvervsmiljø, hvor man ikke lige kommer i mudrede gummistøvler. 😀

 

Det er ikke “bare” en hest

Jeg bliver en gang imellem mødt med udtrykket “det er jo bare en hest”, og “hvorfor vil du bruge så mange penge på bare en hest”. I bund og grund kan jeg godt forstå dem, for de kender ikke til hesteverdenen. De har ikke prøvet at have en firbenet bedste ven. Og de aner ikke, hvad de går glip af. Og med den indstilling kommer de nok aldrig til at forstå det. De forstår ikke, at størstedelen af den tid og de mange penge, jeg bruger, de involverer “bare en hest”. Jeg bruger rigtig mange timer hver dag på rideskolen, mange flere end jeg f.eks. bruger på min familie eller min kæreste. Og i alle de timer, består mit selskab alene af “bare en hest”. “Bare en hest” har brug for mig og regner med mig, og har på den måde lært mig alt om ansvar og at have forpligtelser over for andre.

Mange af mine bedste og sjoveste oplevelser involverer “bare en hest”. Mine største og mest stolte præstationer involverer “bare en hest”. Det kunne faktisk slet ikke være sket, hvis ikke det var på grund af “bare en hest”. Samtidig hermed er nogle af mine værste mareridt og værste oplevelser sket på grund af “bare en hest”. Og mens dette mareridt stod på, var det kærligheden til og fra “bare en hest”, som var det eneste, der holdt mig oppe og klar til at kæmpe. Det eneste, der gav mig en grund til at komme igennem dagen. Det er nemlig ikke “bare en hest”. Det er min bedste ven. Den eneste jeg kan stole på altid vil være der, uanset hvad.

 

 

Heste er de mest fantastiske firbenede venner

Hvis man så prøver at forklare dem, at “bare en hest” lige så godt kunne være “bare en hund”, så forstår de slet ikke, hvad jeg mener. For en hund er jo noget helt andet end en hest.  Måske for dem ja, men “bare en hest” er ikke “bare” en hest for mig. “Bare en hest” viser mig meningen og essensen af venskab, loyalitet, troskab og betingelsesløs kærlighed. “Bare en hest” frembringer det aller bedste ved mig selv, lærer mig om medfølelse og om at have tålmodighed. “Bare en hest” lærer mig, at jeg ikke kan få alt med det samme. Jeg må kæmpe mig frem sammen med “bare en hest” for at opnå mine mål. Vores fælles mål.

“Bare en hest” venter på mig hver dag. Viser mig kærlighed gennem helt simple handlinger, som f.eks. at kalde på mig, når jeg kommer ind i stalden eller holde øje med mig, når jeg går. “Bare en hest” viser mig, at jeg kan stole på den, ved at lade mig ride den. “Bare en hest” lytter til mig, når jeg er mest ked af det, og kan altid – uden ord – få mig i godt humør igen. “Bare en hest” giver mig et pusterum. Et sted, hvor jeg kan være mig selv uden at tænke på andres holdninger eller meninger. “Bare en hest,” er ikke bare en hest. Det er meget mere end det! Når det så er sagt, så ved jeg, at hundeejere måske har samme følelse – om ikke andet kan de nikke genkendende til nogle af tingene. Så derfor er der faktisk ikke så stor forskel. Måske lige bortset fra størrelsen. 🙂

 

Næste gang du tror, at det “bare er en hest”

Selv min far, der ellers ikke er hestemenneske, mærker kærligheden fra mine firbenede venner. <3

Selvom jeg ofte forsøger at give andre ikke-heste interesserede et indblik i, hvorfor heste er så fantastiske, så er jeg faktisk ved at give op. Jeg tror desværre ikke, at de har det i blodet – og hvor har jeg ondt af dem. For “bare en hest” giver mig håb og drømme for fremtiden, som jeg ellers ikke ville have. “Bare en hest” har givet mig minder for livet, minder jeg aldrig vil glemme. “Bare en hest” giver mig lykke og ren glæde hver dag, og er med til at skabe nye minder i morgen. “Bare en hest” fremhæver det bedste i mig og hjælper mig med omstille en dårlig dag til en god dag. Hjælper mig med at komme ud af mine negative eller bekymrede tanker.

Jeg håber inderligt, at de også får lov til at forstå, hvorfor det ikke “bare er en hest”. Opleve den troskab, loyalitet og ikke mindst den betingelsesløse kærlighed, som jeg bliver mødt med. Hver. Eneste. Dag. “Bare en hest” hjælper mig nemlig til at forblive et ordentligt menneske med fokus på velfærd, andres bedste, og samtidig afholder det mig fra at være “bare en kvinde” ligesom alle andre. “Bare en hest” gør mig til den jeg er.

 

“Ridning er ikke en rigtig sport”

Udover ikke-heste interesseredes misforståelse af “bare en hest,” så forstår de ofte heller ikke ridesporten generelt. Og nu skrev jeg “sport”. Lige netop dette, er der mange, der har svært ved at forstå. For ridning er jo ikke en rigtig sport, vel? Det er så nemt at få en hest til at gå rundt på en ridebane. Og så er det jo selvfølgelig hesten, der gør alt arbejdet. Det er slet ikke hårdt, og det kan slet ikke måle sig med fodbold, håndbold eller lignende. Men jeg kan lige så godt slå det fast, én gang for alle: JO DET ER! Det er en sport, og det er hårdt!

 

Ridning er en holdsport

Kærligheden vinder ikke altid, men den forbliver evig. Billedet her er fra den sidste tid med min pony Palle, som desværre blev aflivet kort tid efter det her billede blev taget.

Vi er et team, hesten og jeg. Normalt når man er et team, så er man to mennesker, der dyrker en sport sammen, som f.eks. i badminton eller tennis. Man har mulighed for at kommunikere og hjælpe hinanden. Sådan er det på sin vis også i ridning, men så alligevel ikke. Vi samarbejder med et dyr. Et dyr, som vi ikke kan kommunikere mundtligt med, og det kan heller ikke kommunikere mundtligt med os. Vi kommunikerer gennem signaler fra kroppen. Vi er nødt til at kende hinanden så godt, at vi forstår alle små detaljer og ligger mærke til, når noget ikke er, som det skal være. Ikke nok med det, så er det ikke bare et hvilket som helst dyr. Det er ikke en hund på 30-40 kg. Det er en hest på 5-600 kg.

Ridesporten handler om hesten. Hvis hesten ikke er tilpas eller ikke vil være med længere, så kan ingenting lade sig gøre. Vi skal i fællesskab gennem signaler fra kroppen kunne agere som ét. Vi skal finde hinanden, stole på hinanden og lytte til hinanden. Ellers kommer vi ingen vegne. Vi skal få det hele til at se legene let ud, og her går det måske galt for de fleste. Det ser måske legene let ud, men det er det ikke. Det ser let ud fordi vi er en enhed. Det ser let ud fordi vi øver os hver dag på at blive bedre. Fordi vi samarbejder og gør vores bedste. Og det lærer de aldrig, før de selv har prøvet det. Det tør de selvfølgelig ikke, men de er jo heller ikke lige så seje som os, vel? 😉

 

Vi hestefolk må holde sammen

Selvom der er mange, der ikke kender til heste eller forstår, hvor specielle de er, så ved vi hestefolk det selv. Vi hestefolk ved, at vores heste er nogle helt specielle, fantastiske væsner – hver og én. Og det skal vi huske i kampens hede. For i bund og grund er det jo ligegyldigt om andre ved, hvor fantastiske “bare en hest” er. Så næste gang du hører en anden sige “det er jo bare en hest”, skal du bare smile og lade som ingenting. Der er ingen grund til at forklare sig, for de forstår det bare ikke, og det kommer de formentlig heller aldrig til det. Så heldige er de nemlig ikke. 🙂

Jeg tænker, at I hestefolk måske har kunne nikke genkendende til nogle dele af dette indlæg, men måske er der også nogle ikke-heste interesserede derude, som har fået lidt mere forståelse for, hvorfor vi bruger så mange timer på vores firbenede venner hver dag. Om ikke andet, så var det da forsøget værd. Husk på, at vi er hammer seje! Vi tør, vi kan og vi bliver ved. Hver dag. 🙂 🙂

 

 

Næste indlæg

I næste indlæg vil jeg fortælle lidt om mine stævneoplevelser med Deluxe. Vi har allerede nået at starte et par stævner sammen i foråret, så det skal I da ikke snydes for. 🙂

Indtil da, er I mere end velkomne til at følge med på min instagram @_horsedeluxe. Der er masser af billeder og træningsvideoer med mine heste. Hvis I endnu ikke har læst mine tidligere indlæg, så har jeg listet dem op herunder med link:

#1 – Nyt eventyr – Vi glæder os!

#2 – En skade for livet (video)

#3 – Vil du købe hest i Tyskland (video)

#4 – Ponytiden er bare den bedste!

#5 – Hvis heste kunne tale (video)

#6 – En drøm, der aldrig går i opfyldelse (video)

#7 – Relaterbart eller uopnåeligt?

#8 – EM i Rotterdam – Skal du se med? – Opdateres løbende

#9 – Det værste jeg nogensinde har oplevet (video)

#10 – Når hesten får nok af sandkassen (video)

#11 – Dream BIG or go home!

#12 – Dyrlægen var lige så chokeret, som jeg selv

#13 – Når intet er godt nok (video)

#14 – Uden for vores comfort zone (video)

#15 – “Det er jo bare en hest”

#16 – Øvelse gør mester (video)

#17 – Kærlighed var bare ikke nok… (video)

#18 – Næste generation (video)

#19 – Besøg på Højgård Hestehospital (video)

 

Jeg håber, at I vil læse med. Vi ses! 🙂

XO Mette Guldberg

 

Kære alle. Jeg er en 24 årig dressurrytter bosat i Odense. Til daglig studerer jeg jura på Syddansk Universitet, og håber på en dag at blive advokat. Derudover har jeg to heste, Fiddie på 5 år og Deluxe på 6 år. Jeg har redet siden jeg var 6 år, og jeg ville aldrig være det foruden. Heste er og bliver det bedste! Jeg håber, at I vil tage godt imod os og følge os på vores eventyr i PEEK konkurrencen. Vi glæder os i hvert fald til at dele en masse tanker og oplevelser med jer fra vores hverdag. XO Mette Guldberg

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *