Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  Spring

@_horsedeluxe #25 – Et tabu i ridesporten

Herpesvirus har de sidste par år været forholdsvist udbredt i Danmark, og konsekvenserne af at blive ramt af virussen, kan være fatale. Emnet er for mig rigtig vigtigt, for jeg er hunderæd for at miste en af mine elskede heste til den forfærdelige virus. Derfor vil jeg gøre alt for at undgå det. Der har hele tiden været en vaccine mod herpesvirus, men den var ikke særlig udbredt. Mit spørgsmål er så, om man skal vaccinere sin hest eller ej? Der er delte meninger om det, og herunder har jeg givet mit bud på det. 🙂

 

Et nyt tabu inden for hesteverdenen?

For ca. 1,5 år siden udbrød det første store udbrud af herpesvirus i Danmark på Dalumgård Rideklub på Fyn. Jeg har selv haft min pony Palle stående på Dalumgård i mange år, og senest havde jeg Fiddie stående der. Jeg havde faktisk lige flyttet ham 3-4 måneder før udbruddet, der skete i april 2018. Jeg var ret chokeret, for jeg kendte jo alle dem, der stod opstaldet der. Det varede lang tid før rideklubben var ude af karantænen igen, og hver gang der kom en opdatering, var det bare endnu en dårlig nyhed… Kort tid efter får salgsstalden Hesselhøj også et udbrud, og stalden må lukke ned for en lang periode. Rideverdenen var praktisk talt chokerede over, hvor voldsomme konsekvenserne af denne lidt ukendte virustype var, og jeg forstår dem godt.

Nu er det efterhånden noget tid siden første udbrud, og jeg føler lidt, at emnet er blevet tabuseret, fordi konsekvenserne netop var og er så store. Har en hest i stalden feber eller hoster, går folk helt amok. Ingen vil røre hesten, alle holder stor afstand. “Er det mon herpesvirus?”Tænk at de bare lader den stå i stalden med feber.” Folk har mange meninger og vores reaktion giver god mening. Vi er jo bange for, at det rammer os selv. Vi er bange for, at det netop er vores hest, der er smittebæreren. At det er os, der er skyld i en anden hests endeligt, fordi den har fået fatale skader på nervesystemet. Der er bare forskellige måder at tackle situationen på, og det synes jeg vi skal blive bedre til.

 

Hovede og hale i herpesvirus

Herpesvirus er lidt en kompleks virus, fordi der er mange grene, der hver især har forskellige konsekvenser for bæreren. Hos heste er der 3 grene af herpesvirus; herpes 1, herpes 3 og herpes 4. Herpes 3 er ikke dødelig, da den alene giver vorter på hestens kønsdele og mule. Derimod skal man være opmærksom på herpes 1 og herpes 4, hvor der findes to undertyper af herpes 1.

Herpes kan, ligesom hos mennesker, ligge i dvale uden at hesten viser symptomer på, at den er bærer af virussen. Dermed kan mange heste have virussen i kroppen, men den kommer ikke nødvendigvis i udbrud. Det kan sammenlignes med forkølelsessår hos mennesker. Virussen ligger i kroppen, men bliver først aktiveret ved stress. Hos heste bliver virussen inhaleret af hesten, og når den når luftvejene, formerer den sig. Det er derfor, at de fleste heste får luftvejsproblemer og begynder at hoste. Perioden fra hesten er smittet med virus til den viser kliniske symptomer, er omkring 10-14 dage.

 

Forskellen på herpes 1 og herpes 4

Herpes 4 er en influenza lignende virus, og den ses derfor oftest i efteråret, hvor overgangen fra sommer til vinter sætter virussen igang. Herpes 4 får oftest hesten til at hoste grundet luftvejsinfektionen, men der kan også opstå feber og gul snot, og hesten kan miste appetitten. Den normale temperatur for heste er mellem 37,5 og 38,5 grader, mens føl og ungheste godt kan have en normal temperatur på op til 39 grader. Ens hest kan sagtens have herpes 4 uden at man ligger mærke til det, men man skal selvfølgelig være opmærksom på hestens signaler.

Hvis du er i tvivl om din hest har herpesvirus, kan du prøve at holde øje med hestens temperatur. De fleste heste har en normal temperatur mellem 37,5 og 38,5 grader.

Hvor herpes 4 ikke er dødelig, skal man være særligt opmærksom på herpes 1. Herpes 1 har samme symptomer som herpes 4, men der kan med tiden opstå værre symptomer. Som sagt findes der to undertyper af herpes 1. Den ene undertype kan medføre abort hos hopper. Symptomfrie hopper kan desværre smitte andre drægtige hopper, hvormed hoppen kan miste føllet inden for de sidste fire måneder af drægtigheden. Den anden undertype kan medføre neurologiske symptomer. Er de neurologiske symptomer meget voldsomme, kan det medføre, at hesten får problemer med at gå eller stå på alle fire ben. Er det tilfældet, er der en risiko for, at hesten aldrig kommer til at gå normalt igen, og i sidste ende kan det betyde, at man må aflive sin bedste ven…

 

Hvordan kan vi undgå herpes?

Det er næsten umuligt at undgå smitte med herpesvirus, hvis den først er udbrudt hos en hest i stalden. Selvfølgelig er man nødt til at lukke stalden af, så smitten ikke når videre til flere heste end højst nødvendigt. Problemet er bare, at smitten ikke nødvendigvis kræver fysisk kontakt. Smitten kan også spredes via luften, f.eks. ved hoste, men det kan også ske via rytteren og udstyr eller det kan sidde i omgivelserne. Derfor er det meget svært at undgå spredning, når virussen først er brudt ud.

For at undgå endnu et udbrud kræver det, at vi kender vores heste godt, og at vi er opmærksomme på deres signaler. Tilbage i sommeren 2018 udsendte Seges en generelt meddelelse om, hvordan du bør reagere, hvis du har mistanke om herpes. Hvis man er i tvivl, skal man kontakte dyrlægen og få deres vejledning. Derudover skal man orientere rideklubben, og isolere hesten fra de andre, så en eventuel smitte ikke forekommer. Derudover foreslår Seges, at man vasker alt udstyr samt at man sørger for, at udstyret fra den syge hest ikke kommer i nærheden af de raske heste. Man skal dagligt tage temperatur på hesten og sørge for ikke at bære smitten videre gennem berøring eller tøj. Alt i alt går det ud på, at vi er ekstra opmærksomme og tager alle forholdsregler i brug.

 

 

Selv dyrlægerne var uenige

Inden virussen bryder ud, er der den mulighed, at man kan vaccinere sin hest. Jeg har selv været i kontakt med min dyrlæge af flere omgange i forhold til, om man bør vaccinere sin hest mod herpes. Dengang i 2018, da de første udbrud fandt sted, var det lidt uklart om man skulle vaccinere eller ej. Den ene dyrlæge mente, at det skulle man, mens den anden dyrlæge mente, at det kun gav mening, hvis man vaccinerede hele stalden. Det var totalt forvirrende, og når man så ikke ved nok om herpesvirus eller for den sags skyld virkningen af vaccinen, så er det bare svært at tage stilling.

Jeg havde dengang kun Fiddie, og jeg valgte ikke at vaccinere ham. Mit valg blev truffet ud fra dyrlægens ord om, at vaccinen ikke virkede 100 %, hvis ikke hele stalden blev vaccineret. Og det er altså svært lige at få overtalt en stald med 50-60 heste om at de skal vaccinere deres hest. Derudover så tænkte jeg, at hvis vaccinen alligevel ikke virkede, så er der vel ingen grund til at bruge pengene på den. Men dyrlægerne blev klogere…

 

Du bør vaccinere din hest

I dag er min faste dyrlæge fra Højgård ikke i tvivl. Han ville til enhver tid vaccinere sin egen hest, og samme råd gav han til mig. Jeg havde ham ude for at tjekke Deluxe kort tid efter jeg købte ham, og spurgte ham igen ind til herpes. På det tidspunkt havde der ikke været udbrud i lang tid, og det virkede som om, at fokusset på herpesvirus var forsvundet. Alligevel rådede han mig til at vaccinere. Specielt fordi jeg gerne vil starte stævner på Lux, og smitterisikoen er større når man fjerner hesten fra sine vante omgivelser. Til stævner mødes mange heste og ryttere, og de bærer alle forskellige bakterier med sig. Derfor valgte jeg at vaccinere Deluxe.

Selve forløbet med vaccinen foregår stort set ligesom når en hest skal vaccineres for influenzavirus. Hesten får vaccinen på dag 1, og på dag 30 (ca. 4 uger senere) skal hesten have endnu en vaccine for at opnå den rette modstandsdygtighed over for virussen. Herefter skal hesten vaccineres for herpes 1 gang hver halvår. Dette er således den eneste forskel på influenza- og herpesvaccinen.

 

Er man sikret, hvis ens hest er vaccineret?

Selvom ens hest er vaccineret, er den desværre ikke 100 % sikret mod at blive smittet. Dog er det sådan, at såfremt hesten alligevel skulle blive smittet, vil dens symptomer være mildere end hvis den ikke var vaccineret. Og skulle man være så uheldig at få neurologiske symptomer af herpes 1, vil det altså have en ret god effekt og måske kunne rede din hest fra aflivning.

Ikke nok med, at din egen hest får mildere symptomer, så vil dit valg om at vaccinere faktisk også hjælpe andres heste. En vaccineret hest har nemlig lavere smittetal end en ikke-vaccineret hest. Smittetallet bliver målt på en hest, der har fået konstateret herpesvirus, og det fortæller noget om, hvor mange smittebakterier hesten har i kroppen. Et lavere smittetal vil således mindske udbredningen af virussen. Jeg ved ikke med jer, men jeg synes efterhånden kun at kunne finde positive ting ved at vaccinere. Og hvis man får det gjort samtidig med et dyrlægebesøg eller når hesten alligevel skal influenzavaccineres, så kan man altså ofte slippe med omkring 200 kr. for vaccinen. Det er da billig sluppet. 🙂

 

Hvordan ser fremtiden ud?


Jeg er af den opfattelse, at herpesvirus desværre er kommet for at blive. Derfor mener jeg også, at der bør tages hånd om situationen, så vi alle gør en fælles indsats. Efter min mening bør det snart være lovpligtigt at vaccinere sin hest mod herpes – akkurat som det er lovpligtigt, at den er vaccineret mod influenza. Vi bliver bedre og bedre til at komme til stævner, både i indland og udland, og derfor vokser smitterisikoen også.

Jeg tør slet ikke at tænke på, hvor forfærdeligt det har været for dem, der har været hårdest ramt af herpes. Dem, der måtte give slip på deres bedste venner. Jeg vil gå langt for at undgå det i fremtiden – både for mig selv og mine heste, men også for alle andres. Jeg ved, hvor meget mine egne heste betyder for mig, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at I andre har det på samme måde.

 

Min egen holdning

Da jeg kun havde Fiddie, valgte jeg ikke at vaccinere, for det blev fremlagt sådan, at det oftest var til stævner, at smitterisikoen var højest. Efter jeg fik Deluxe har jeg dog ikke været i tvivl – han skulle vaccineres. Efter alle de grusomme tilfælde vi har haft, ikke kun på Fyn, men i hele landet, så er jeg rigtig glad for min beslutning. Selvfølgelig kan man ikke være sikker på, at ens hest ikke alligevel får virussen, men så har man i det mindste gjort sit for at undgå det. Og hvis dyrlægerne har ret, så vil hesten få virussen i en mildere grad, end hvis den ikke var vaccineret. Det er såmænd godt nok for mig. 🙂

 

Næste indlæg

Selvom herpesvirus er blevet et tabu, så synes jeg, at det er vigtigt at tale åbent om det, så vi kan hjælpe hinanden med at undgå sygdommen, og ikke mindst stoppe spredningen. Nu har jeg jo selv valgt at vaccinere Deluxe, som jeg starter stævner på. Jeg ville blive så hammer ked af det, hvis jeg selv en dag stod i samme situation som dem, der har været igennem herpes 1. Tænk at måtte aflive sin hest på den baggrund. Det er helt forfærdeligt…

I mit næste indlæg vil jeg tage jer med ind i en helt anden disciplin i ridesporten. Jeg har nemlig været med min veninde Maria til terræntræning, og det er altså bare hammer sjovt! I mellemtiden er I mere end velkomne til at følge med på min instagram @_horsedeluxe. Der er masser af billeder og træningsvideoer med mine heste. Hvis I vil støtte de andre PEEK’ere, kan I også følge #peeksponsorrytter på Instagram. Jeg gør det selv, og det giver et rigtig godt indblik i alle PEEK’erne og deres heste.

 

Tidligere indlæg

Alle mine indlæg er listet op herunder, så hvis I skulle få lyst til at læse nogle af dem, eller hvis I endnu ikke har læst mine tidligere indlæg, så kan I finde dem her:

#1 – Nyt eventyr – Vi glæder os!

#2 – En skade for livet (video)

#3 – Vil du købe hest i Tyskland (video)

#4 – Ponytiden er bare den bedste!

#5 – Hvis heste kunne tale (video)

#6 – En drøm, der aldrig går i opfyldelse (video)

#7 – Relaterbart eller uopnåeligt?

#8 – EM i Rotterdam – Skal du se med? – Opdateres løbende

#9 – Det værste jeg nogensinde har oplevet (video)

#10 – Når hesten får nok af sandkassen (video)

#11 – Dream BIG or go home!

#12 – Dyrlægen var lige så chokeret, som jeg selv

#13 – Når intet er godt nok (video)

#14 – Uden for vores comfort zone (video)

#15 – “Det er jo bare en hest”

#16 – Øvelse gør mester (video)

#17 – Kærlighed var bare ikke nok… (video)

#18 – Næste generation (video)

#19 – Besøg på Højgård Hestehospital (video)

#20 – Hestekøbets mysterier

#21 – En helt særlig hesteoplevelse

#22 – Winter is coming!

#23 – Hvor godt kender du egentlig din hest? (video)

#24 – Status efter 4 ugers skadespause (video)

#25 – Et tabu i ridesporten

#26 – En overset disciplin (video)

#27 – Vi er klar til World Cup Herning! (video)

#28 – Når hestelivet fylder mest (video)

#29 – Tilridning af ungheste (video)

 

Tusind tak fordi I læste med! Vi ses snart igen. 🙂

XO Mette Guldberg

 

Kære alle. Jeg er en 24 årig dressurrytter bosat i Odense. Til daglig studerer jeg jura på Syddansk Universitet, og håber på en dag at blive advokat. Derudover har jeg to heste, Fiddie på 5 år og Deluxe på 6 år. Jeg har redet siden jeg var 6 år, og jeg ville aldrig være det foruden. Heste er og bliver det bedste! Jeg håber, at I vil tage godt imod os og følge os på vores eventyr i PEEK konkurrencen. Vi glæder os i hvert fald til at dele en masse tanker og oplevelser med jer fra vores hverdag. XO Mette Guldberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *