Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  Spring

@_horsedeluxe #26 – En overset disciplin (video)

Heste kan enten gå til dressur eller spring. Eller hvad? Næ nej du, der findes såmænd mange discipliner, som heste bruges til. Godt nok er dressur og spring de mest udbredte, men man skal endelig ikke tage fejl af, at der finde uendeligt mange ting, som heste kan bruges til. Voltigering, kørsel, distance og TREC er bare nogle ud af mange. Flere discipliner er lidt oversete i forhold til spring og dressur, og én af dem er military.

 

Military – 3 discipliner i 1 sport

Min rideveninde Maria er militaryrytter, og jeg var for et par uger siden med hende og hendes hest Malibu til terræntræning. Det var altså virkelig sjovt! Jeg kendte i forvejen ikke meget til military, andet end at det bestod af dressur, springning og military. Men når nej, det hedder jo terrænspringning! For mig er military = terrænspringning, for det er det, jeg forbinder med military. Jeg lærte rigtig meget om military, da vi var på tur, og jeg tænkte derfor, at jeg ville dele sporten med jer. For mig er det lidt en overset del af ridesporten, fordi det står i skyggen af spring og dressur, men man bliver klogere. 😀

Military er en blanding af tre discipliner; dressur, ridebanespringning og terrænspringning. Military var i gamle dage en betegnelse for en militærprøve, hvor heste i militæret skulle prøves af på udholdenhed og mod. Nogen kalder military for ridesportens triatlon, og det synes jeg egentlig passer meget godt. Når man starter stævner i military, skal man konkurrere i alle tre discipliner. Nogle gange kan alle tre discipliner ligge på samme dag, mens de andre gange er spredt ud over flere dage. Vinderen af klassen er den ekvipage, der efter alle tre discipliner har samlet færrest strafpoint.

 

 

Reglerne bag dressuren

Militarystævner starter altid med dressurdelen. Til 1-dags stævner gennemfører man således først dressurprogrammet. Herefter har man 30 minutter til at gøre sig selv og hesten klar til ridebanespringning. Efter ridebanespringningen er der en lidt længere pause, hvorefter man rider terrænet om eftermiddagen. Til 2- og 3-dags stævner rider man også dressuren på den første dag, mens ridebanespringning og terrænspringning sker de andre dage.

Som I kan se, så er dressurdelen i military helt som almindelige dressurstævner. Hesten er vasket, flettet og skinnende ren, mens rytteren er klædt i hvide ridebukser og stævnejakke.

Dressurdelen foregår som til almindelige dressurstævner, hvor ekvipagen skal gennemføre et program, som de bliver bedømt på. Øvelserne er de samme som i almindelig dressur, men programmerne er kortere. Hvis man f.eks. rider CNC90, der svarer til forhindringer på 90 cm i højden, vil dressurprogrammet svare til en LC3. Rider man CNC100, vil dressurprogrammet svare til ca. LA1 osv. Ekvipagen bliver bedømt på hver øvelser og får samlet set et procentvis resultat for programmet. Rider ekvipagen til f.eks. 68 %, vil man få 32 strafpoint (100 % – 68 % = 32 %). Det gælder således om at ride til højest mulig procent (ligesom i almindelig dressur), idet man helst vil undgå at få strafpoint.

 

Ridebane- og terrænspringning

Ridebanespringning foregår på præcist samme måde som almindelig ridebanespringning. Falder en bom eller får man et stop, koster det 4 strafpoint. Efter 3 stop er man disket, og udgår fra stævnet. Terrænspringningen er den sjove disciplin og oftest derfor man vælger at ride military. Mange (inklusiv mig selv) kommer nogle gange til at kalde terrændelen for military, og det er altså ikke helt korrekt. Military er betegnelsen for alle tre discipliner, mens terrænspringningen alene er turen over forhindringer i skov og på mark.

Terrænspringningen består af forskellige typer af faste forhindringer, f.eks. kasser, træstrammer og hundehuse. Der er også altid mindst ét vandkompleks, hvor man enten skal ride ind, hoppe i eller ride ud af vandet. Derudover kan der også sagtens være kombinationer af forhindringer placeret i vandet. Når man rider terrænet, rider man efter en idealtid, der er fastsat efter længden af banen. Hvis idealtiden er 3 min 42 sek, skal man forsøge at komme så tæt på idealtiden som muligt. Overskrider man tiden, får man 0,4 strafpoint pr. sekund, og man får både straf for at være for hurtig og for langsom. Får man et stop på en forhindring, får man 20 strafpoint.

Herunder er en video af Maria og Malibu til terrænspringning. 🙂

 

 

Vinderen af en militaryklasse

Som jeg tidligere forklarede, så er vinderen af klassen den ekvipage, der har opnået færrest strafpoint i alt på alle tre discipliner. Man ligger således strafpointene sammen fra alle tre discipliner, og derfor nytter det ikke noget, hvis man kun er god i 2 ud af 3 discipliner. Militaryheste skal være “allround” heste, dvs. de skal være gode til alle tre discipliner. Det kan godt være svært at finde hos en hest, og man vil derfor oftest have én disciplin, som man er bedst eller dårligst til. Et eksempel på beregning af strafpointene kunne se således ud:

  • Dressur: 67,4 % = 32,6 strafpoint
  • Ridebanespringning = 2 bomme = 8 fejl = 8 strafpoint
  • Terrænspringning = 12 sekunder langsommere end idealtid = 12 x 0,4 strafpoint = 4,8 strafpoint

Strafpoint i alt vil i dette tilfælde være 45,4 point.

 

Træning af alle tre discipliner

Det giver måske sig selv, men militaryheste skal være alsidige, og de skal være i meget god kondi. Det vigtigste hos en militaryhest er, at den er cool i hovedet, men at den samtidig har viljen til at springe ud i noget, de ikke har prøvet før. Træningen af en militaryhest skal nå hele vejen rundt, og det er vigtigt ikke alene at træne én af disciplinerne. Maria har derfor fortalt mig, hvordan en træningsuge for en militaryhest kan se ud:

Mandag: let dressur arbejde
Tirsdag: springundervisning
Onsdag: skovtur
Torsdag: dressurundervisning
Fredag: fridag
Lørdag: bomarbejde eller dressur
Søndag: galoptræning med intervaller

Nu lyder det jo lidt som om jeg ved heeeelt vildt meget om military, men det gør jeg altså ikke. Alt, hvad jeg ved, har jeg lært af Maria, og hun har også hjulpet mig med inspiration til dette indlæg.

 

Stemningen hos militaryryttere er bare bedre

Nu er jeg jo selv dressurrytter, så jeg kan vel godt tillade mig at sige, at dressurryttere er lidt nogle kostede typer. Med det mener jeg, at der ofte ikke helt er så meget sammenhold på tværs af ekvipagerne, for de er jo ens konkurrenter. Til stævner opfører man sig ofte efter princippet om “hver mand for sig selv”, og det synes jeg virkelig er ærgerligt. Personligt forsøger jeg gerne at være en holdspiller ved at ønske rytteren efter mig held og lykke, hjælpe de andre ryttere, hvis de har problemer, og jeg forsøger altid at være glad for andres successer. Man får alligevel ikke noget ud af at være en sur kælling (undskyld mit sprog). 🙂

Men når det gælder military, så er der bare en helt speciel stemning. Folk hjælper hinanden, hilser glad og friskt på alle – nye som gamle, og til stævner er alle én stor “familie”. De hepper på hinanden, hjælper hinanden og gør hele stævnet til en god oplevelse for alle. Maria fortalte mig om en episode, hvor hun og Malibu skulle springe ned i vand, og da Malibu sætter ud over kanten, følger Maria ikke helt med. Hun falder på snuden, og Malibu er ved at stoppe op. Var Malibu stoppet, var Maria formentlig faldet på snuden ned i vandet, og netop derfor vælger tilskuerne at heppe på parret, så Malibu holder farten. Det er bare ét ud af flere tilfælde, hvor Maria har oplevet sammenholdet i militarysporten, og jeg kan kun sige, at jeg er fan. 😀

 

 

Terræntræning er sjovt!

Som sagt var jeg for et par uger siden med Maria og Malibu til terræntræning. Jeg har altid synes, at spring i terrænet var ret sjovt. Det er lidt som at ride en tur i skoven, hvor man springer over træstammer – bare meget vildere selvfølgelig! Da jeg var ponyrytter, elskede jeg alt, der var vildt. Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt samlede grene sammen, og lagde dem som et spring på stien i skoven nær Dalumgård, hvor min pony Palle stod. Og så red vi ellers fuld galop i skoven og sprang over forhindringen.

Personligt ville jeg ønske, at jeg stadig havde samme gå-på-mod, men det har jeg bare ikke længere. Jeg er altså blevet en bangebuks på mine “gamle” dage. 😀 Om ikke andet, så skal jeg da ikke afvise, at det kunne være sjovt at prøve en dag. Det bliver nok ikke på Deluxe, for han er simpelthen bare ikke skabt til at springe. Han kan slet ikke finde ud af det. Men Maria har spurgt, om jeg vil have en tur på Malibu, og det kunne jeg nok godt finde på. Nu ser vi. 🙂

Herunder har jeg sammensat en video af små klip fra terræntræningen. 🙂

 

 

Næste indlæg

I mit næste indlæg vil jeg inddrage jer i min tur til World Cup i Herning, som jeg skal til på lørdag med min mor. Det er en helt fantastisk hesteoplevelse, der er hvert år her i efterårsferien. Det bliver et indlæg med gode tips, must-see oplevelser og ikke mindst resultatlister og klip fra dagen.

I mellemtiden er I mere end velkomne til at følge med på min instagram @_horsedeluxe. Der er masser af billeder og træningsvideoer med mine heste. Hvis I vil støtte de andre PEEK’ere, kan I også følge #peeksponsorrytter på Instagram. Jeg gør det selv, og det giver et rigtig godt indblik i alle PEEK’erne og deres heste.

Herunder har jeg listet alle mine indlæg op, så hvis I skulle få lyst til at læse nogle af dem, eller hvis I endnu ikke har læst mine tidligere indlæg, så kan I finde dem her:

#1 – Nyt eventyr – Vi glæder os!

#2 – En skade for livet (video)

#3 – Vil du købe hest i Tyskland (video)

#4 – Ponytiden er bare den bedste!

#5 – Hvis heste kunne tale (video)

#6 – En drøm, der aldrig går i opfyldelse (video)

#7 – Relaterbart eller uopnåeligt?

#8 – EM i Rotterdam – Skal du se med? – Opdateres løbende

#9 – Det værste jeg nogensinde har oplevet (video)

#10 – Når hesten får nok af sandkassen (video)

#11 – Dream BIG or go home!

#12 – Dyrlægen var lige så chokeret, som jeg selv

#13 – Når intet er godt nok (video)

#14 – Uden for vores comfort zone (video)

#15 – “Det er jo bare en hest”

#16 – Øvelse gør mester (video)

#17 – Kærlighed var bare ikke nok… (video)

#18 – Næste generation (video)

#19 – Besøg på Højgård Hestehospital (video)

#20 – Hestekøbets mysterier

#21 – En helt særlig hesteoplevelse

#22 – Winter is coming!

#23 – Hvor godt kender du egentlig din hest? (video)

#24 – Status efter 4 ugers skadespause (video)

#25 – Et tabu i ridesporten

#26 – En overset disciplin (video)

#27 – Vi er klar til World Cup Herning! (video)

#28 – Når hestelivet fylder mest (video)

#29 – Tilridning af ungheste (video)

 

Tusind tak fordi I læste med! 🙂

XO Mette Guldberg

 

 

Kære alle. Jeg er en 24 årig dressurrytter bosat i Odense. Til daglig studerer jeg jura på Syddansk Universitet, og håber på en dag at blive advokat. Derudover har jeg to heste, Fiddie på 5 år og Deluxe på 6 år. Jeg har redet siden jeg var 6 år, og jeg ville aldrig være det foruden. Heste er og bliver det bedste! Jeg håber, at I vil tage godt imod os og følge os på vores eventyr i PEEK konkurrencen. Vi glæder os i hvert fald til at dele en masse tanker og oplevelser med jer fra vores hverdag. XO Mette Guldberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *