fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020,  Spring

At komme godt fra start

Du og jeg er hesteejere helt ind i vores hjerter. Vi ønsker alle at have en hest som trives og har det godt. Det er både når den skal holde en fri dag, men selvfølgelig også når vi skal træne. Vi kan blive frustreret når hesten ikke forstår os. Vi kan blive opgivende, hvis vi føler at vi ikke når ind til hesten med vores signaler. Derfor er det vigtigt med ros frem for ris når man rider. Uanset om man springer eller rider dressur.

En samarbejdsvillig hest, er en glad hest!

Ros efter en rigtig god fejlfri tur

Det har jeg altid fået at vide og det er så sandt.

En hest som siger fra når den bliver redet, er ikke en glad hest. Hvis en hest slår fra, er det fordi der er noget galt. Agent er en meget samarbejdsvillig hest og vil rigtig gerne arbejde, samt gøre de rigtige ting for at gøre sin rytter

tilfreds. Agent kan godt mærke hvis man er sur, træt, irriteret eller utilfreds. Hvis jeg f.eks. laver en øvelse med Agent lidt for mange gange og jeg til sidst bliver utilfreds eller irriteret med den måde han gør det på, kan han godt gå i “baglås”. Han bliver nærmest nervøs, fordi han ikke ved hvad han skal gøre af sig selv.

Derfor prøver jeg så vidt som muligt, ikke at over øve nogle øvelser. Jeg laver måske en øvelse 5 gange i streg, holder en pause og får ham tilbage i en god takt og rytme, inden jeg begynder på noget nyt.

Agent er en ung hest og derfor skal det gøres sjovt for ham at gå til ridning. Så derfor når han har lavet en god øvelse, så roser jeg ham. det er lidt forskelligt hvordan jeg roser ham. Enten bruger jeg stemmen og snakker blidt til ham, eller også aer/klør jeg ham på halsen. Om det så bare er en helt almindelig 20m volte, han fik lavet flot, så får han ros. Når en hest gør noget godt, skal den også have det at vide!

Ros frem for Ris

Ros efter et perfekt program

Heste lære altså bare meget nemmere med ros. Selvfølgelig skal heste også sættes på plads, så de ikke laver alt muligt de ikke skal. Men når man roser en hest, finder den ud af, “okay, nu gjorde jeg det godt så får jeg også ros”. Frem for at hvis hesten ved at den har gjort noget der var knap så godt, så løber den afsted fordi den er bange for at få et ordentligt smæk i rumpen. Hvilket faktisk er noget man nogle gange ser til stævner…

Her tror jeg også der er mange ryttere der har misforstået konceptet med piske og sporer. Dette er ikke et straffe middel, men et hjælpe middel til rytteren. Pisken er en forlængelse af ens arme, det er et hjælpemiddel til at skærpe hestens opmærksomhed og til at forstærke ens øvrige hjælpere.  Sporerne er en forlængelse af schenklerne, de bruges til at forstærke trykket med schenklen. Det er jo ikke meningen at hest skal blive bange for at man ligger sporer eller pisken ind til dem. Den skal bare reagere, så der kommer lidt mere fremadsøgning eller hvad man ellers beder den om.

Når jeg rider med pisk på mine heste, er det nok bare at have den med. Hvis de går ned i tempo og ikke reagere på mine schenkler, ligger jag bare lige pisken på rumpen og så er de fremme i hånden igen. Så får de engang ros, da de jo gjorde som jeg bad om med pisken.

Alle heste er Flugtdyr

Masser af ros efter en rigtig god spring runde, selv Sylvfin er tilfreds

Alle heste mennesker ved at heste er flugtdyr. Derfor ved vi også at en hest flygter, hvis den føler sig truet og stopper først når den ikke føler sig truet eller presset. Jeg synes det er meget vigtigt at vide hvordan vi påvirker hesten, når vi rider dem. Det kan godt føles mærkeligt eller lige frem ubehageligt for hesten, når vi trykker med schenklen et bestemt sted. Derfor er det vigtigt, at når man har bedt hesten om noget og den så gør det, at vi fjerner presset fra dem, så de ved at det var det rigtige de gjorde.

Derfor er det vigtigt at øve sig på de forskellige ting. Så hesten kan finde ud af hvad det er den skal, når man sidder på en bestemt måde med schenklen og benene. Derfor bliver øvelserne som regel også bedre med tiden, fordi hesten finder ud af hvad det er den skal. For når man laver en øvelse for første gang. Aner hesten jo ikke hvad det er vi vil have den til. I hvert fald ikke ung heste, som aldrig har lavet den øvelse før.

 

Ens hjælpere bruges i kommunikationen med vores hest. Kommunikation skal være tydelig og entydig. Lær at give din hest klare signaler. Bliver din kommunikation uklar, forstår hesten ikke hvad det er du vil have den til. 

Så når vi vil kommunikere med vores heste under ridning, er det vigtigt at man ved hvordan man skal kommunikerer. Hvis man ikke får den reaktion man gerne vil have, er det sikkert fordi man ikke har været helt tydelig i sin kommunikation.

Det kan man også sagtens mærke når man rider en ung hest. De skal lære og lærer man dem det ikke rigtigt, kan det blive svært at ride dem senere i livet.

.

Instagram

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

#24 Heste i trafikken – sikkerhed frem for alt

#25 Den smukke svane

#26 It’s not much, But it’s home

#27 Arbejdsdag i stalden! (20-11-20)

#28 Fra kørehest til konkurrence hest

#29 Sko og Mordax – What to do?

#30 Først julefrokost og så til stævne (stævne opdatering Debut)

#31 Over stok og sten (Stævne opdatering)

# 32 Den svære beslutning og det rigtige valg

#33 Løsgjort og klar til at arbejde

#34 Er jeg god nok?

#35 Den store hestetrailer jungle

#36 Transformation Tuesday (Video)

#37 Nyt år, nye mål, nye resultater

#38 Når dressur underviseren giver lektier for til næste gange

#39 En stor del af præsentationen ligger i hjemmearbejdet med hesten

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *