fbpx
Catago Equestrian,  Dressur,  PEEK 2020,  Spring

🥇Bomarbejde og alle fordelene🥇

De fleste har før hørt: “Du burde brug bomarbejde i din træning”. På samme tid har fleste nok også tænkt: “og hvorfor skulle jeg så gøre det?”. De fleste forbinder bomme med springrytterne, for bommene er jo deres rekvisitter. Dog kan bomme alle og enhver i den daglige træning, også for dressurrytterne. Der er ikke andet at sige, end kast dig ud i det. Og er du helt på bar bund? Så skim dette indlæg og få lidt inspiration til sjove øvelser. 
Hvad gør bomtræning?

Bomtræning har mange gode træningsegenskaber for hesten og er samtidig en god måde at variere træningen på ridebanen. Bomme kan være med at gøre “sandkasse-ridningen” mere spændende. Er dog ikke vild med tanken om at skulle sidde på ryggen af hesten, så kan bomtræning også laves når i longe. Dette gør ikke træning mere eller mindre effektiv. For når man rider over bomme træner og styrker man hestens overlinje. Hesten får mulighed for at søge ned i hilsen, og dermed har den mulighed for at afspænde i overlinjen. En afspændt overlinje er første step, hvor musklerne som er med til at løfte ryggen trænes. Udover det trænes musklerne som sørger for, at forpart og bagpart er symmetrisk med samme energi.

Derudover kan man ved brug af bomtræning opdage eventuelle balanceudfordringer eller stivheder i kroppen, og slå to fluer med et smæk da man også træner takt og balance på en god måde. Hesten får gennem bomtræning en større kropsbevidsthed, hvilket er super, hvis man har en hest som Domino, der har svært ved at styrer 4 ben på en gang. 

Min yndlingsøvelser

De fleste kender jo de tradtionelle skridt-, trav- og galopbomme. Derfor vil jeg ikke gennemgå disse. 

Viften

En øvelse til at træne balance og udvendig skulder er viften. Den kan bruges både i trav og galop, og kan viderudvikles i flere forskellige retninger. Malgre Tout har igen lavet en super illustration, som giver mange forskellige træningsmuligheder. Både til springhesten, dressurhesten, westernhesten, islænderen og alle andre hestetyper som findes derude. 

Firkanten

En simpel øvelse, hvor 4 bomme placeres i en firkant. Øvelse kan bruges i alle gangarter uden at der skal rykkes på bommene. Det er genialt, hvis ikke man har en hjælper på jorden som kan rykke bommene. Firkanten kan både rides lige igennem men også diagonalt. Dette gør alt, at der er flere træningsmuligheder i en øvelse. Min yndlingsøvelse med firkanten er at øve stopsignalet. Man kan ride i alle gangart ind i firkanten, og øve at hesten skal reagere prompte på signalet og dermed skal hesten nå at stoppe inde i firkanten. Det lykkedes måske ikke første gang, men jo mere man øver desto hurtigere bliver hesten til at fange signalet. Jeg har især brugt det meget, til min iltre røde hoppe, der skulle lære at vente.

Møllen

En øvelse, hvor man placere 4 bomme svarende til en 20-meter volte, og så kan man både trave og galoppere over dem. Denne øvelse kan både bruges til at få styr på udvendige skulder, øve afstande som springrytter eller i det hele taget bare øve at have kontrol over sin hest. Det jeg bruger øvelsen til er, at forfine mit afstandsøje. Du starter man at finde en god grundgalop, hvorefter du rider rundt over bommene. Når du har fundet en galop der passer, kan man enten ride frem eller korte galoppen, og derved få et nyt antal galopskridt mellem bommene. Hvis man er springrytter og vil udfordre sig selv, så kan man også opgradere bommene til spring. 

Bomdressur

Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal kalde denne øvelse. Dog er den intet mindre end genial, hvis man har lyst til at spice sin normale dressur op. Øvelsen er illustreret på billedet nedenfor, men dette er dog ikke den enste variation af øvelsen jeg har brugt. Denne form for træning træner både hesten balance, men også hesten kropsbevidsthed, da den for lette hjælpere skal finde et lige spor samt ramme afstanden mellem bommene.  

Afstanden

Afstanden mellem bommene er den vigtigeste. Derfor er det vigtig at kende sin hests skridtlængde, tager den store eller små skridt, så man kan tilpasse bommene perfekt. Det er svært at ramme afstanden perfekt første gang, heldigvis kan ikke gå være end man må ned og rette på bommene. For at få en ide om, hvilken afstand der skal være mellem bommene, bruger jeg Malgre Tout’s skema som også ses nedenfor. De har både en tabel for ponyer og en for heste. Det er det skema jeg synes der passer bedst, men det er jo smag og behag. Ingen heste har samme skridtlængde, så det handler bare om at prøve en masse gange, så man kan finde den helt rigtige afstand i de forskellige gangarter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tusind tak for din tid!

Domino & Clara

fb-share-icon

Halløj! Mit navn er Clara Storm, og jeg er 18 år og har min daglig gang i 3.g på Horsens Gymnasium. Jeg er springrytter helt ind til benet, og det vil jeg for altid være. Min partner in crime er springhesten Domino, som er en 12-årig KWPN vallak. Jeg vil tage jer med ind bag facaden i både medgang og modgang, for ikke alt er lige let når man er hesteejer! Jeg håber i vil følge med på vores PEEK-eventyr!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *