fbpx
Catago Equestrian,  PEEK 2020,  Spring

😭Dækken-helvedet er nu begyndt😭

Dækner. En hver hesteejers største fjende. Bare ordet får det til at løbe koldt ned af ryggen. Efteråret og vinteren bringer ikke kun dårligt vejr og regn med sig. Årstiderne bringer også dækner med sig. Til alle jer, der har heste, som ikke er frossenpinde: I er nogle heldige kartofler. Alle jer andre med heste som nu bærer dækner: Jeg føler med jer. 
Hvorfor dækner?

Ja, det spørgsmål stiller jeg mig selv hvert år. For det første er det jo for, at mindske hvor beskidt hesten er – i hvert fald for mit vedkommende. Domino elsker at rulle sig i mudder. Her er dæknet en kæmpe hjælp, da det betyder, at mængden af skidt jeg skal strigle af mindskes. Derudover er dæknet ofte en nødvendighed, når man vælger at klippe hesten. Når hesten klippes fjernes jo “det naturlige dækken”, og det skal man jo kompensere hesten for så ikke den fryser. Derudover kan dæknet også bruges til at forbygge, at hesten udvikler en kraftig pels. Til sidts kan der også være medicinske årsager til, at dækner er en fordel. Det kan være sygdomme som regneksem, hvor hesten skal holdes tør, hvilket er nødvendigt for at behandle sygdommen. Nu skal man ikke glemme, at der også findes dækner, som bruges om sommeren. 

Problematikkerne

Bagsiden af medaljen. Den kæmpe store bagside. Skarvemærker. Trykninger. Det er en jungle at finde rundt i, med forskellige størrelser, pasform, prislejer og mærker. Jeg bliver træt bare ved tanken. Lad os starte fra en ende. Det er virkelig svært at finde et dækken som passer perfekt til sine hest. Der er uendelig mange mærker, som har forskellige pasformer. Jeg har efter 1,5 år endelig fundet dækner, der ligger godt på Domino. Når man så endelig finder en størrelse, pasform og et mærke, som er perfekt. Så kommer næste problem: dækner må ikke lægges på heste, der er våde/sveder. Det er derfor de fleste rideheste klippes, så ikke man skal vente i evigheder på, at hesten tørrer. 

Det største dilemma:

Dertil kommer så den største problematik: hvor mange gram skal min hest have på? Fryser min hest eller sveder den? Hvor koldt er det om natten? Hvor meget skal det blæse? Det er overvejelser som vi hesteejere, hele tiden skal overveje. Vi skal hele tiden vurdere om hesten skal have mere eller mindre dækken på, ift hvor koldt eller varmt det. Det er da kompliceret.. Ja, der er selvfølgelig lavet flere gadget’s som kan måle hesten temperatur – men lige som alt andet så koster disse kassen.

Drømme-dæknet

Når jeg engang bliver millionær, så udskifter jeg hele Domino’s garderobe med Catagos kollektioner. Dog er det næste som jeg forhåbentlig skal anskaffe mig Catago’s nye Fir Tech Healing Turnout dækken. Det er lige pt mit drømmedækken, efter jeg har fået mit Catago Fir Tech tæppe hjem, kan jeg virkelig mærke forskel på Domino. Jeg kan ikke vente til vi må ride rigtigt, så jeg virkelig får gavn af den gode funktion. Men alt det kommer jeg dybere ind i senere i et andet indlæg.

Jeg håber i holder ud, og overlever endnu en sæson med mudder og våde dækner.

Tusind tak for jeres tid

Domino & Clara

Halløj! Mit navn er Clara Storm, og jeg er 18 år og har min daglig gang i 3.g på Horsens Gymnasium. Jeg er springrytter helt ind til benet, og det vil jeg for altid være. Min partner in crime er springhesten Domino, som er en 12-årig KWPN vallak. Jeg vil tage jer med ind bag facaden i både medgang og modgang, for ikke alt er lige let når man er hesteejer! Jeg håber i vil følge med på vores PEEK-eventyr!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *