fbpx
Blue Hors,  ECCO,  PEEK 2019,  Spring

Det er faktisk ikke helt så nemt at undervise andre, som du tror?

Det er altid nemt at stå ude på barrieren og være bedre vidende. Det kender vi alle.

Hvad så hvis du rent faktisk er hende der står inde på midten, og skal guiden rytteren?

Jeg er selv så heldig at have 3 hold hver mandag, hvor jeg underviser en masse elevryttere fra begynder niveau op til LA. Så må jeg sige at det kan godt kan være noget af en udfordring til tider at få formidlet ens egen ride filosofi ud til mængden.

 

Har du egentlig overvejet, hvordan du rent faktisk selv rider?

Nu har jeg i mange år efterhånden modtaget en masse undervisning, men det her med rent faktisk at skulle ud og formidle ens egen version af ridning, og lære fra sig. Det kræver at man første lige vender det inde i sit eget hoved. Hvordan man rent faktisk selv ønsker at ride.

Mine egne grundprincipper

Jeg er selv af den holdning, at ingen heste er dumme overhovedet. De gør i bund og grund altid hvad vi beder dem om. Den eneste begrænsning der er, er at hestene fysisk er stramme nogle forskellige steder i kroppen. Der gør at de ønsker at undvige og slippe for spændingen. Især den her del med, at man for at få hesten til at give efter. Bare runder den med indvendig tøjle, også holder mig fast indtil hesten slipper eller tager hårdere fat. Den del forstår jeg ikke, for det eneste man får ud af det er at hesten bukker under for tøjlen, og egentlig slipper tøjlen, og slipper i hele ryggen. Ridning skal ikke være en kamp, men en leg, hvor man hele tiden undre og spekulere over hvor henne den pågældende spænding er, for at kunne løse spændingen igennem balance, og løse problemet bagfra.

Hestens krop

Hovedet er kun et resultat af hvordan hesten bruger kroppen. Så næste gang du rider, og hesten bare suser der ud af, også samler du hesten lidt ind eller rykker hesten for bennene også bom, så går den mod tøjlen og slår fra. Der ville langt de fleste bare hive fat i tøjlen, og trække hovedet ned som en hurtigt løsning. I stedet burde man tænke fedt, der var en spænding, som hvis jeg bare bliver lidt ved med at trykke bagfra, så vil hesten slippe spændingen, ligesom hvis vi dyrker yoga, så vil muskler også blive varmet mere op, og dermed kunne slippe spændingen bedre. Så i stedet for at trække i munden på hesten og den kæmper i mod i kæben og hele kroppen, indtil musklerne bliver nød til at give op. Så synes jeg at det er bedre at centrer “problemet/spændingen” til evt der i lænden eller i nakken, også løse det ved at hesten bruger sin krop rigtig, og uden at spænde i kæben, for det kan umuligt være rart at have spændte kæber hele tiden.

Formidling

Nu hvor jeg står og underviser de dejlige børn. Så er det vigtig at stå fast ved sine principper, og blive ved. Jeg prøver altid at være ens hver gang, men jeg møder ikke ligefrem problemer. Men nok nærmere undren og en facination af hestene kroppe. Når de rider rundt. Hver gang er en øjenåbener og et kig ind i hvordan kroppen på en hest hænger sammen. Vi arbejder rigtig meget med at de skal være ærlig fremme, og være ærlige hele vejen igennem. Det betyder ikke ligefrem at de skal gå til bidet fra første sekund, men når de kan bruge deres kroppe rigtigt. Så kan de også slippe spændingen i lænden, og give slip i nakken, og dermed gå frem til hånden i god balance. Man bliver så stolt når det endelig begynder og lykkedes, og især at se de små tøser, som bare er blevet så seje.

Det er sværrer end man tror

Dog er det heller ikke altid lutter og lagkager. Jeg synes ofte man prøver at formidle sine egne metoder, men når man bare kender knapperne på sine egne heste. Så er de altså ikke ligeså velredet de kære elevheste. Nu er de fleste af dem også noget til den del. Hvor man kan arbejde med hestenes grundform, arbejdsform samlet form osv. Jeg må indrømme at flere gange når man skulle forklare hvordan man lige får hesten til bidet. Så har jeg mødt lidt problemer, for det sidder jo bare installeret i kroppen på mig. Men når det så lykkedes for børnene så varmer det bare ens hjerte at de får en sejr.

Belondo bliver også lånt nogle gange. De små piger elsker at få en god skridte tur på ham. Belondo passer også så godt på dem, og tør næsten ikke at gå med dem. Så han skridter så pænt rundt.

Ansvaret som underviser

En af de ting jeg oplever når jeg underviser, er især ansvaret overfor rytterens forældre, sikkerhed. Men især også ansvaret overfor hestene.

Når der kommer en helt ny elev, så er man hele tiden bekymret for om man presser dem for meget. Eller hvis man har en der er meget genert, så føler man hele tiden med personen som om det var en selv, der er i en presset situation. Det værste er næsten når børnene får lov til at springe. Uh ha jeg kan få helt dårlige nerver, for selvom jeg springer på op til internationalt niveau. Så er jeg den største kylling når jeg skal se andre springe. Heldigvis så er de så mega seje, og alt den dressur vi øver giver så meget pote. Så jeg må lige blære mig, med de seje elever. Selvom de “bare” går til rideskole/grundridning 1 gang i ugen. Så kan de styre rundt på springbaner som en total prof.

Ansvaret overfor hestene?

Hvad så med hestene? Jeg synes selv det er lidt tricky. Hestene skal selvfølgelig altid have det godt. Men hvad så hvis de er lidt snottet en dag, barnet betaler penge for at ride rundt på en hest, og ikke for at skridte rundt på en hest en hel time. Så vælger jeg at lave en combi, og har fokus på balance, eller vi laver noget helt tredje. Til tider synes jeg personligt at det her med at nogle betaler penge for vare, som jeg skal levere i følge med hestene. Men alle der har heste ved jo at hver dag langt fra er ens. Mine egne de får hellere end gerne lige en ekstra fridag, hvis de ikke lige er 130% på toppen. Men jeg tager da også til ridestævne selvom de lige har smidt en sko, der lige kommer på igen inden jeg skal ride. Det er jo heller ikke optimalt. Så phyha det der med at stå med ansvaret for både ponyerne og for børnene. Det er ikke altid lige det nemmeste, men man lær så meget om sig selv, og bliver en endnu bedre rytter.

For inderst inde der vil vi jo alle sammen bare hestene det aller bedste. For de giver os så meget.

fb-share-icon

Du skroller igennem de sociale medier, og vupti så er du endt her. Min store drøm er at komme ud og starte S i springning. Dog er jeg allerede trådt ind i de voksnes rækker i og med at jeg er fyldt de 19. Så jeg er i fuld gang med at blive en kylling. I er velkommen til at følge med på vejen til S, for når jeg har sat mig op til en ting, så skal det ske!

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *