fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

En stor del af præstationen ligger i hjemmearbejdet med hesten

Stævnerne er mere eller mindre lukket ned pga. corona og der er nu masser af tid til at træne. I dette indlæg vil jeg skrive omkring nogle forskellige ting. Der vil hjælpe med at forbedre ens resultater til de kommende stævner.

 

Ens opstilling

Med en god rytteropstilling giver man hesten de bedste forudsætninger for at forstå ens signaler.

Når man sidder på hesten er det vigtigt at man sidder midt på den. Dette er vigtigt for balancen, ligesom det er vigtigt når man skal stå oprejst på jorden. Ens hæl, hofte og skulder skal være på en lige linje.

Som rytteren skal man sidde lodret i det dybeste punkt i sadlen, når den ligger korrekt på hesten. Ens ryg skal være lige og rank uden at den er spændt, samt skal man skal sidde på sine sædeben. Derudover er det også vigtigt, at man slapper af i begge sine skuldre.

Armene skal hænge naturligt langs kroppen og med en let bøjet albue og håndled. Man skal ikke klemme albuerne ind til kroppen, da dette kan give spændinger. Men De skal selvfølgelig heler ikke stritte ud til begge sider. Man skal være afslappet i armene og hænderne. Man skal kunne holde balancen uden hjælp fra tøjlen. Man skal ikke sidde og klemme hårdt om tøjlen, den skal holdes let i hånden og være lidt åben.

Schenklen skal hænge naturligt ned og afslappet. schenklen skal ikke være spændt i over- eller underschenklen. Når man placere foden i stigbøjlen, skal stigbøjlen placeres under fodballen. fodens vægt vil få hælen til at sænke sig. Man skal træde let bøjlen, for så bliver der en fjedring i ankel-, knæ- og hofteled.

Smidighed i hesten

Schenkelvigning

Som jeg har skrevet om før, så vil sideførende arbejde hjælpe til med at udvikle smidighed i hesten. Selvom at det ikke forekommer i ens dressur program, er det en god ting at øve alligevel. Disse sideførende øvelser er bl.a. schenkelvigninger, versader, traverser osv.

Man kan sagtens se om en hest er smidig. Det er den hvis den kan bevæge sig sidelæns, uden at rytmen ændre sig. Men selve øvelserne er også at få hesten til at flytte sig for ens ben. Dette er også med til at gøre det lettere at ride hestens rundt på banen. Da den bliver mere lydhør over for ens bens og schenkel.

 

De forbandede parader..

Parader er faktisk ikke lette… Det er godt at hesten stopper når man beder den om det, men dette er ikke nok i et dressur program. Her vil man nemlig gerne have hesten til at stå lige. Alle heste kan lære at lave lige parader. Derudover kan man også hente nogle gode point hjem.

Rid frem

Inden at man rider hesten ind i en parade, skal den være fremme for rytterens schenkler og holdes aktiv. Hesten skal træde godt ind under sig med sine bagben, ellers får den det svært med at bruge sig korrekt, når den skal stoppe.

Mindre tøjle

Når man ridder hesten frem, skal man holde lænden og sinde lår an, så hesten ved at den ikke bare skal stoppe, men at den skal ‘sætte sig’ på sin bagpart når den stopper. Man skal derfor bruge så lidt tøjle hjælp som muligt.

Man kan evt. starte med at øve det i skridten, så når hesten forstår hvad den skal, kan man gå videre til trav.

Den skal være lige

For at kunne lave en flot parade, er det både svært men også vigtigt, at hesten er ligeudrettet. Her er det igen vigtigt at man bruger tøjlen så lidt som muligt, da nogle har tendens til at tage lidt i tøjlerne, så hesten muligvis går og nikker fra side til side. Hvis hesten selv har fremdrift ved bagparten og rytteren ikke kommer til at holde den tilbage. Så vil ligeudretningen lige så stille komme af sig selv.

Men for at hesten skal kunne være lige, er det vigtigt at rytteren også er det. Træd ned i stigbøjlerne , sid dybt i sædet og være rank i ryggen. Derudover skal man også kigge op og lige frem med hovedet.

Korrigere hesten let

Benstillingen er vigtigt i et dressur program. Benene skal nemlig stå parallelt over for hinanden. Står hesten ikke perfekt med sine ben når man har lavet en parade, kan man prøve og korrigere dem. Man kan stille og roligt bruge sin schenkel, til at prikke hestens ben på plads. Derefter skal man være klar til at “stoppe” hesten, så den ikke tager et skridt med næste ben.

 

Brug hele banen

Jeg synes ofte man ser ryttere som ikke bruger hele banen og her snakker jeg om hjørnerne. Stort set alle øvelser starter i et hjørne. Har man redet et dårligt hjørne, er der stor sandsynlighed for, at øvelsen efter hjørnet også bliver dårligt. Så jo bedre man kommer ind i et hjørne, jo bedre kommer man ud og ind i næste øvelse.

Man kan evt. stille en kegle, spring støtte eller andet, som hesten skal bøje sig om. Det kommer ikke på en dag og man behøver ikke stille keglen helst ude ved hovslaget. Start med at stille den et par meter inde for hovslaget og arbejd dig lige så stille ud.

 

Overgange, er de så vigtige?

Hvis man forventer gode overgange til et stævne, så bliver man nød til at øve dem ordentligt derhjemme. Man skal bare begynde og tænke på , at alle overgange tæller. Selvom at man bare rider der hjemme eller til undervisning og hesten skal have en lille skridt pause. Koncentrer dig om overgangen og så lad den få en skridt pause bagefter.

 

Instagram

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

#24 Heste i trafikken – sikkerhed frem for alt

#25 Den smukke svane

#26 It’s not much, But it’s home

#27 Arbejdsdag i stalden! (20-11-20)

#28 Fra kørehest til konkurrence hest

#29 Sko og Mordax – What to do?

#30 Først julefrokost og så til stævne (stævne opdatering Debut)

#31 Over stok og sten (Stævne opdatering)

# 32 Den svære beslutning og det rigtige valg

#33 Løsgjort og klar til at arbejde

#34 Er jeg god nok?

#35 Den store hestetrailer jungle

#36 Transformation Tuesday (Video)

#37 Nyt år, nye mål, nye resultater

#38 Når dressur underviseren giver lektier for til næste gange

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *