Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo

EMS – Alle hesteejers frygt

EMS – Alle hesteejers frygt

Kort om EMS:

EMS er en stofskifte sygdom og hesten udvikler form for sukkersyge. Det betyder, at heste med EMS skal fodres med foder hvor indholdet af sukker og stivelse er lavt samt motioneres en del for at holde sygdommen under kontrol. EMS heste har nemmere ved at udvilke forfangenhed og andre smertefulde følgesygdomm men der kan være mange andre faktorer som også spiller en rolle på hestens velfærd hvis de er ved at udvilke EMS eller har EMS.

Jeg var så glad og stolt over, at jeg selv havde avlet denne smukke hest men lykken varede ikke ved.

Rogue var 5 år gammel på det tidspunkt hvor han begyndte, at vise tegn på EMS, men ingen dyrlæger så signalerne før det var for sent!

En dejlig forårs dag står jeg og græsse med Rogue i snor, da han vælger at løbe fra mig. Han springer rundt af glæde på folden og galoperer i fuld fart rundt på den store græs fold. Da han under sit show på folden taber en sko, I kender  nok alle føelsen af irretation når hesten taber en sko men jeg får fat i smeden som kommer dagen efter og lægger skoen på igen. Det er dog så uheldigt at det produkt som smeden vælger at fylde pop med under sålerne bliver mega hårdt og Rogue bliver stok halt.

Jeg får hurtigt en aftale med en sygebeslag smed som kører jeg op til med det samme og han lægger skoen om og fylder op med det blødeste og mest elastiske materiale der finde hvilket hjælper hurtigt på Rogue men helt rask blev han aldrig rigtig. Smeden undre sig over så meget puls Rogue har på alle 4 ben men tænker ikke at denne store DV hest var ved at blive forfangen.

Jeg skriver efter et par dage til sygebeslag smeden igen for, at høre hvor længe der dog  skal gå før Rogue ikke var halt på det forben hvor skoen var lagt om. Sygebeslag smeden siger med det samme jeg skal køle Rogues hove af i isvand og da det helle ingen effekt havde, så tilkaldt jeg dyrlægen. Dyrlægen siger med det samme, at han er sikker på at Rogue havde EMS.

Rogue bliver indlagt på Hørsholm Hestepraksis og de først dage han er indlagt går det fremad og dyrlægerne er optimistiske, men da dyrlægen ringer næste morgen og sagde Rogue havde det rigtig skidt. Jeg skulle komme så hurtig som muligt viste og der viste jeg godt han ikke stod til at rede.

Jeg havde aldrig troet jeg skulle opleve at min store fine DV hest bare smuldrede væk, men synet der mødte mig i boksen var SÅ forfærdeligt.

Rogue var simpelthen blevet tramatisk forfangen pga. at han havde EMS og det at han havde tab en sko 5 dage tidligere havde startet hele nedbrydnings processen.

Dyrlægerne bedøvede hans ben for, at han kunne trækkes ud af boksen og om bagved bygningen hvor han skulle aflives. Det var så forfærdeligt at se da ikke engang bedøvelsen af hovene kunne hjælpe ham ud af hans smerte helved og han gik nærmest på knæene til sidst da dyrlægerne vælger, at han skal have fred selvom han ikke var komme om bag bygningen.

Himlen fik endnu en smuk heste stjerne, og Rogue fik endlig fred………tilbage stod jeg så helt uforstående overfor hvorfor ingen eksperter havde set tegnene på, at Rogue var ved at udvikle EMS flere måneder før han ikke stod til at rede.

EMS er en forfærdelig sygdom og den kan komme snigende uden man ved af det, men hvis jeg skal fortælle nogle af de tegn som jeg kan se når jeg tænker tilbage så havde Rogue altid virkelig dårlige hove og ca 6 mdr. før han bliver aflivet får han problemer i den venstre forhov. Hver gang smeden havde slået sko på denne hov blev han halt. Jeg får han undersøgt og dyrlægen er sikker på det bare var dårligt smede arbejde.

Rogue får sygebeslag på hoven og han bliver rengående i løbet af 4 dage. Efterfølgende har vi flere mdr. hvor jeg rider stævner på han og alting virker fint men så mistede Rogue lige pludslig energien når jeg red ham og han ændrede sit mønstre i forhold til hø i boksen, han fik øget ædelyst hvilket han aldrig havde haft før. Han blev nærmest ondskabsfuld hvis ikke han fik gullerødderne jeg havde i lommen.

Havede jeg bare vist Rogue var ved at udvikle EMS i tide, så havde jeg kunne ændre hans foder og motion så vi kunne holde sygdommen i skak!

Pas på jeres heste derude, ingen fortjener, at opleve det samme som jeg!!

 

 

 

 

Jeg hedder Helle Larsen og er 42 år gammel. Jeg har redet siden jeg var 5 år og som så mange andre har jeg været mange år om at få råd til en stjerne hest som kan begå til stævnene. Denne hest Mon Chevalier er helt særlig grundet hans kapacitet men også fordi han overlevede tarmslyng sidste år. Vi har formået at ride ham fra genoptræning til MB på kun et år efter operationen. Jeg drømmer om at vi en dag er klar til at starte PSG sammen. Jeg har gjort mig mange tanker om oplæg til bloggen så derfor vil jeg gerne deltage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *