fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Enhver hestejers frustrationer (video) #9 – @stellahorses

Dækken eller ej? Klippe hest eller ej? Hvornår, hvorfor og hvordan. Hvor mange gram dækken, hvor ofte klipning…. Listen med spørgsmål her i efterårsmånederne er lang! I kender det måske selv. Jeg er hvert år i tvivl om hvornår det er bedst at starte med dækken og hvornår den første klipning er passende. En for kold hest er ikke godt, men en for varm hest er bestemt heller ikke! Vi venter lidt med klipningen endnu, men jeg vil alligevel gerne fortælle om mine tanker og tips omkring klipning – måske nogle af jer kan bruge dem? 🙂

 

Hvornår er det rigtige tidspunkt?

Når hesten har svedt meget og er våd, er der risiko for at den kan komme til at fryse efterfølgende. Det kan også tage hårdt på krafterne når hesten skal bruge energi på at svede, for at komme af med varmen under træningen. Derfor kan man opleve at hesten bliver træt og har mindre energi. Der kan derfor være mange gode grunde til at klippe sin hest. Men der kan også være mange gode grunde til at lade være. Hvis hesten ikke er i hårdt arbejde eller går mange timer på fold, måske endda i løsdrift, så ville jeg personligt være mere tilbageholdende med at klippe.

Men hvornår skal man gøre det? Sidste år klippede jeg Gavin omkring midten af oktober måned. Der var vi i fuld træning op mod egnethedstest og han svedte en del efter hver træning. Det var derfor et passende tidspunkt at klippe ham på. I år er vi ikke i lige så skarp træning endnu, hvorfor jeg har valgt at vente med at klippe ham. Han sveder ikke så meget til træningerne og går mange timer på fold dagligt. Så jeg vil egentlig hellere vente med klipningen, til det er ”rigtig” nødvendigt. Jeg vil også gerne vente, så jeg kan klippe så få gange som muligt. Det tager nemlig også hårdt på energien når hesten klippes, da den skal bruge ressourcer på at danne ny pels, hvilket den gør efter hver klipning. Normalt klipper jeg sjældent mere end to gange på en sæson. Men mere kan blive nødvendigt.

 

 

 

Jagt, fuld, dækken, chaser, trace… Hvad vælger man?

Jeg klipper Gavin over det hele, undtagen i sadellejet. Men der er mange måder at klippe på, afhængig af hestens behov. Hvis man har en hest som sveder meget, men går meget på fold, kan man eventuelt vælge en anden klipning, f.eks. Chaser eller Trace. Jeg er ikke ekspert i klipning, men en hurtig søgning på nettet er super effektiv. Der har også været en fin artikel i September 2019 udgaven af Ridehesten omkring pelsskifte og klipning.

 

 

 

Når noget kommer af, skal noget andet på

Det giver nok sig selv, at når man fjerner hestens hår, så skal den have hjælp til at holde sig varm. Gavin står nu med 100 gram dækken. Når jeg klipper ham giver jeg ham 200 gram på og når det bliver meget koldt, får han 300 gram på. Jeg bruger sjældent mere end 300 gram dækken, da jeg ikke synes behovet er der. Jeg sørger for hver dag at mærke under dækkenet, om han er varm, kold eller tilpas. Nogle heste har brug for flere gram og andre har brug for mindre. Mit bedste råd er at mærke efter. Gavin er en lidt smal model, så jeg er glad for at bruge dækner med ”halv hals”. Jeg bruger blandt andet Catago Justin dækkenet på 150 gram.

Gavin er ikke altid enig i at han skal have dækken på 😉

 

 

Pelsskifte er ressourcekrævende

Pelsskifte er en ressourcekrævende process for hesten. Det kan derfor være en god idé at give hesten ekstra næringsstoffer til at understøtte pelssætningen. Det samme gælder ved en klipning, da hesten jo sætter ny pels efter den er klippet. Mange næringsstoffer har direkte eller indirekte indflydelse på pelsen. B-vitamin, fedtstoffer og mineraler er særdeles vigtige. Jeg giver selv Gavin Blue Hors B-express og EquiOil Omega 3+6+9 og ser en super god effekt. Han har flot skinnede blød pels og er ensartet i farven, også efter klipning. Jeg startede faktisk på EquiOil efter råd fra en dyrlæge, da Gavin har haft det vi tror er et par Sarcoider. Efter han er kommet på EquiOil er de helt forsvundet, uden anden behandling. Så det er bestemt noget jeg vil fortsætte med! Ud over diverse tilskudsprodukter er det også vigtigt at hesten får godt grov- og kraftfoder, så den er dækket rigtig ind.

 

Tidligere indlæg

Tak fordi i læste med. Jeg håber i også har lyst til at læse med i mit næste indlæg. Indtil da er i mere en velkommen til at følge med på instagram på min profil @stellahorses 😁

Hvis du endnu ikke har læst mine tidligere indlæg eller ønske at læse dem igen, så finder du links til dem her:

#1 – Rejsen begynder her

#2 – Min partner in crime (video)

#3 – Dobbelt op på problemer (video)

#4 – Horse Management (video)

#5 – Hesteejer på SU

#6 – Væk med den klassiske ridetime (video)

#7 – Bindeled mellem hest og rytter (video)

#8 – En helt normal dag i stalden (video)

#9 – Enhver hesteejers frustrationer (video)

#10 – Friday Feeling & Vet-Check 

#11 – Hvordan forebygger vi skader? (video)

#12 – Hvor stort må man drømme? (video)

#13 – Ingen championatsfinaler i 2020

#14 – Plus på overskud, minus på tid og penge (video)

#15 – Ægte Mandagsstemning med tabt sko og halt hest

#16 – Et hemmeligt våben (video)

#17 – Bliv en bedre rytter hjemme fra sofaen

#18 – Stævneklar og fletteguide (video)

#19 – Sværger du også til ét bestemt brand?

#20 – Blodige billeder og opkald fra stalden (video)

#21 – Tidlig start er altafgørende

#22 – Tænkt dig om en ekstra gang – er det dit eller hestens behov?

 

 

 

 

 

Hej alle, jeg er en 25 år gammel amatør dressurrytter, bosat i Odense. Udover at bruge næsten alt min tid på hest, læser jeg medicin på Syddansk Universitet på 6 år og er færdig i Juni 2021. Min hest, som jeg købte i December 2018, hedder MR’s Gavin og er en 5 års Dansk varmblods vallak. Han er efter Grand Galaxy Win og med Weltjunge som morfar. Under min deltagelse i PEEK 2020, vil jeg her på bloggen fortælle jer mere om os, dele ud af tips og tricks og dele en masse tanker og reflektioner om min egen ridning og livet med heste. Jeg håber i har lyst til at følge med - vi ses! :)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *