fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

Er staldmiljøet vigtigt?

Ja selvfølgelig er det, det! En pæn, ren og ordentlig stald er lettere at overskue samt giver mere overskud. Derudover er indeklimaet også vigtigt for holdbarheden af stald og for ens heste! Jeg prøver altid at gøre det behageligt for mine heste at komme ind i stalden. Vi elsker jo også selv at komme ind til en dejlig ren og redt seng. Så hvorfor skal hestene ikke også det?’

Her er lidt om hvordan jeg holder min stald ren, pæn og dejlig at være i!

 

Det daglige vedligehold

udmugning

Det er vigtigt at muge ud hver dag. Hesten kan ikke selv gøre det og den har ikke valgt at den vil være her. Så derfor er vi nød til at passe godt på dem. Det er ikke fair for en hest at den skal gå i lort op til knæerne. Derfor tager jeg klatter og våde pletter hver dag! Da det er bedste for hestens hove at kunne stå i tørt strøelse, får de også nyt strøelse at stå i efter behov, det kommer lidt an på hvor meget de tisser indenfor. Desuden giver det også et bedre indeklima! Efter behov muger jeg boksen helt i bund.

Nyt frisk vand

Vi har ikke automatisk vandkopper i vores stald, så derfor har vi stævnekrybber hængende på bokslågen. Hver morgen og aften får de nyt frisk vand indenfor. Efter behov bliver de vasket og gjort rene. Uden for har de murer baljer stående med vand. Det bliver skiftet en gang i ugen, samt rengjort efter behov. F.eks. om sommeren “bader” de i deres vand og skal derfor oftere skiftes.

Fejning af staldgangen

Staldgangen bliver fejet mindst 2 gange om dagen. Den bliver altid fejet når jeg har muget ud, samt når jeg har stået og striglet en hest. Det er for at undgå at det roder for meget, men også så der ikke samles alt for mange insekter inde i stalden. Desuden undgår jeg at feje når en hest står inden i stalden, da skidtet bliver hvirvlet op og det kan medvirke til luftvejsproblemer. Hvilket jeg IKKE er interesseret i.

Ryd op efter mig selv

Jeg prøver så vidt som muligt altid at rydde op efter mig selv, når jeg er færdig med at ride. Strigler bliver lagt på plads i strigletasken. Udstyret kommer ind i sadelrummet. Grimer og træktove bliver hængt pænt på plads. Alle redskaber bliver også sat på plads.

Der er ingen grund til at man skal gå og falde over tingene. Desuden kan det også være farligt for hesten, hvis der f.eks. ligger en greb på gulvet med spidserne op! Eller den får viklet benene ind i en snor eller grime. Desuden er det heller ikke til at feje, hvis alting ligger og flyder på gulvet.

 

Rengøring efter behov

Noget bliver hurtigere beskidt end andet og noget bliver knap så hurtigt beskidt.

Vinduer

Det er vigtigt for mig at hestene har mulighed for massere af naturlig lys når de står inde. Derfor sørger jeg for at deres vinduer, både i boksen og i dørene er rene at kigge igennem. Vi har tremmer for vores vinduer, for at hestene ikke åbner dem selv. Derudover har vi gitter for de vinduer der kan åbnes, det er for at svalerne ikke flyver ind i stalden om sommeren. De bygger altid reder de mest trælse steder, men holder man dem ude af stalden er det lettere at holde den ren.

Om sommeren prøver vi så vidt som muligt at holde vinduer og døre åbne, for at lave gennemtræk. Der kan bliver varm inde i stalden, men åbner vi det hele kommer der en masse frisk luft ind til hestene.

Spindelvæv

Man kan ikke komme uden om der kommer edderkopper ind i stalden. Så efter behov tager jeg en kost og fejer alt det spindelvæv ned som jeg kan nå. Spindelvæv er også godt til at mindske fluer i stalden. Men nogle gange bliver spindelvævene altså for store og så bliver de fejet ned. Dog sætter vi en fluesnor op om sommeren, som også hjælper en hel masse med at fange fluerne.

Vaskning af bord

Jeg har et bord ude i min stald, som bliver brugt til en masse forskellige ting. Derfor kan den også blive møgbeskidt og trænge til en rengøring. Jeg vælger at børste alt skidtet af først og derefter vasker jeg det med en våd klud.

Foderblanding

Når man har 4 heste, svinder det hurtigt i foderet. Derfor bliver der blandet noget nyt lige så snart vi har brugt det der allerede var blandet. Samtidig med at jeg blander foder, så bliver der også lige ryddet op i fodervognen. Nogle gange ligger tingene lidt hulter til bulter. Hestebolcher, mash, biotin, B-vitamin osv.

Sadelrummet

Nogle gange roder det også lidt i sadelrummet, det er ikke altid at jeg er lige god til at ryde op efter mig selv. Derfor har jeg valgt at hver weekend skal der ryddes op derinde. Sørger for at tæpperne og dækkenerne er lagt sammen og på plads. Gamacherne og klokkerne ligger sammen med deres makker. Hovedtøj og grimer hænger på deres rigtige pladser. Sadelunderlagene bliver tjekket om de er for beskidte. Der bliver også fejet mindst en gang i ugen. Efter behov bliver der luftet ud, især her om vinteren hvor dækkenerne skal tørre.

Boks mugning helt i bund

Da jeg tager de våde klatter når jeg muger ud dagligt og de får nyt strøelse. Kan boksen godt holde til at blive muget helt i bund 1 gang i måneden. Når boksen skal muges i bund, tager jeg alt det våde inde på midten og sørger for at jeg har fjernet alle hestepærerne. Alt det gamle tørre strøelse, fejer jeg ned i enden af bokse. Så de kan lave hestepære i det. Så får man det også “genbrugt”. Når jeg så er færdig får de en masse nyt strøelse, så de kan stå/ligge dejlig blødt og sove.

 

Tak for at i læste med, vi ses i næste indlæg!

 

Gå gerne ind og tag et kig på min Instagram

Mine andre indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

Hej mit navn er Rikke. Jeg er Fjordheste rytter og jeg er stolt af mine drenge! En dårlig tempereret rytter, vil aldrig kunne lave en god tempereret hest. Mit fokus er, at hest og rytter trives sammen som ekvipage, og målet er at nå så langt i dressur og spring, som vi overhovedet kan.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *