Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  Spring

Grænsen mellem ridning og ridesport

Hvor er grænsen mellem ridning og ridesport?

For ikke så mange dage siden lavede jeg et indlæg omkring om ridning var en sport. Jeg nåede frem til, at definitionen for sport er noget man kan konkurrere i. Det fik mig til at tænke over, om al ridning så er en sport, eller om det kun er noget af det. De fleste forbinder sport med at dyrke motion, men det er faktisk ikke det samme. At dyrke motion i sig selv er en aktivitet, mens konkurrencer indenfor aktiviteten kaldes en sport. For at noget er en sport, er det også vigtigt at man har en sportsånd. En sport kan altså defineres på mega mange måder, men mange tror fejlagtigt at en sport er noget hvor du er i konstant bevægelse. Det er det ofte, men ikke nødvendigvis.

 

Skovtur eller ridebanespring? Det handler jo ikke om hvad der er hårdest, om hvordan man så betegner at ride som en sport eller ej. Det er altid virkelig hårdt at ride undervisning, så det lyder også mærkeligt for mig at kalde det en aktivitet. Jeg kan bare godt se meningen med, at det ikke er en sport at tulle rundt i ridehallen, i skoven eller på et elevhold. Absolut ikke fordi jeg har noget imod det, men også fordi man mangler noget sådan virkeligt at kæmpe for. Det er kun dig selv der kan få dig til at præstere, og der er ikke nogle krav til dig. Heste er jo dyr der på mange måder kan hjælpe mennesker psykisk, og det samme med ridning. En aktivitet hvor man slipper for et pres, og bare kan nyde en stille og rolig ridetur i ens eget tempo. Målet med ridning er at nyde rideturen, og det er jeg ikke sikker på, at målet på samme måde i ridesport.

 

Man skal have den rigtige sportsånd, hvis man vil ride stævner. Hvis man tager til stævner, så rider man for det meste for at forbedre sig. Man jagter resultater. Det kræver også bare at man vil tage et kæmpe ansvar, og gøre sig meget umage. Nogle gange er det måske ikke så fedt, at man ikke bare kan fjolle rundt som en tosset på sin pony, men hvis man jagter resultater skal man lægge al sin tid i det. Det er svært at øve sig så meget på, at koncentrere sig hele tiden. Derudover er ridesport også virkelig hårdt både fysisk og mentalt. Til et stævne jeg så, var der en der havde lagt en speakerseddel hvorpå der stod

“min drøm er at få en placering og samtidigt være en god ven overfor de andre ryttere”

Jeg syntes at det var virkelig fedt skrevet, og jeg blev inspireret. Hvis eller når jeg en dag når så langt, at jeg får lov at skrive en speakerseddel vil jeg helt sikkert skrive noget der minder om. Man får virkelig et billede af mennesket bag speakersedlen. Desværre er det jo nemlig ofte sådan, at mange ryttere snakker dårligt om de andres ponyer, udstyr osv. og det er ellers mega synd, når vi har en så skøn sport udover det.

Det ærger mig også, at niveauet er blevet så højt, at det er svært at følge med hvis ikke man har mange penge. Der er efterhånden lige så mange penge i ponyer som i heste, og det er en hammer dyr sport i forvejen.

 

Det er ting jeg håber at jeg kan gøre en lille forskel for at ændre.

Mit navn er Liv, jeg er 15 år gammel, og rider til dagligt dressur på min pony Sol. Ridning er for mig ikke bare en fritidsaktivitet, sportsgren eller hobby. Sol holder mig oppe i de sværeste tider, og jeg vil gøre mit bedste for at trække jer med ind i vores liv, vores hverdag og vores historie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *