fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Hov hov… “Ingen hov, ingen hest”

Det er bare noget man har hørt SÅ mange gange før, men kan de nu også passe? Ja! Det er fuldstændig rigtigt! Hvis ens hests hov ikke fungere, kan man heller ikke ride den optimalt. Hesten kan være øm og ikke synes det er sjovt.

“Hovene er hestens fundament og skal holde hele dens liv”

På med de sko!

Da jeg købte Agent gik han med sko på alle fire ben. Vi fik og vide at han var blevet ømtået af at gå på sandbane. Vi fik og vide af vores smed at det sagtens kunne lade sig gøre. Når en hest rider i sand slider det hov fladen. Hvilket det havde gjort ved Agent og derfor kunne han godt være blevet ømtået. Senere har vi så fået at vide at ved en tidliger ejer, havde han vidst ikke fået passet sine hove optimalt. Samt at de ikke var blevet vedligeholdt. Hvilket også har været med til at hans hove ikke er for gode. De havde så smidt fire sko på uden mordax huller.

Nye sko

Da jeg fik Agent hjem, blev vi hurtigt enige om, at han skulle have nye sko på. Det skulle være med mordax huller, da jeg rider udenfor på græsbane hele sommeren. Så for at det ikke skulle bliver alt for glat for ham, kunne vi give ham mordax i så han stod bedre fast.

Dog skiftede vi ikke skoene med det samme. De var helt nye og ikke brugt ret længe, da jeg købte ham sidste vinter red jeg indendørs og behøvede ikke mordax.

Hvad så med Bagsko?

Da der begyndte at komme frost og det blev glat udenfor, valgte vi at tage hans bagsko af. Agent var meget vågen dengang og kunne let blive forskrækket over noget. Han kunne derfor finde på at give et lille hop til siden. Dette skete engang inde i stalden, da han havde fire sko på. Han slog sig heldigvis ikke og var hurtigt oppe at stå igen. Så med tanken om at han skulle have fire sko på udenfor på en isglat mark… Det brød jeg mig virkelig ikke om.

Vi blev enige med smeden om at vi kunne prøve at tage dem af. Hvis hans hove begyndte at knække eller flække på en eller anden måde, så skulle vi endelig ringe så han kunne få dem på igen. Dette var dog ikke nødvendigt, da hans baghove blev ved med at se nogenlunde ud. Vi har selv en hov fil, så hvis hans hov flækkede lidt af i flager. Så kunne vi selv lige rette det, så det ikke blev værre.

Hvad gør jeg for at hjælpe hans hovkvalitet?

Vi fik vejledning fra et fodersted, som anbefalede at vi startede med Ungulat for at give ham et godt “boost” fra starten af. Her kunne han få en masse forskellige mineraler, som er med til at forbedre hovens substans.

Der var mineraler som zink, mangan, kobber, jern, organiske svovlforbindelser, silicium og kalcium som er vigtige strukturbestanddele for hovhornet. Derudover var der et højt indhold af koldpresset hørfrøolie med mange flerumættede fedtsyrer, som er vigtige for smidighed og elasticitet i hovhornet.

Derefter købte jeg Biotin fra BlueHors. Blue Hors biotin er et højkoncentreret biotinpræparat af  bedste kvalitet. Det tilfører næring til alle væv i hestens hov og det skaber gode betingelser for en god hovvækst.
BlueHors Biotin indeholder bl.a. methionin, zink og kobber, der styrker optagelsen og virkningen markant.
Desværre er Agent lidt kræsen og fik pulveret skilt fra maden. Dette betød at han ikke fik næring og mineraler nok. Så hans hovkvalitet blev ikke forbederet.

Så har vi fundet noget nyt vi er igang med at afprøve. Dette hedder EquiHoof Health. Dette spiser Agent heldigvis! Så bliver det spændende om det også virker!

Det har en høj koncentration af Biotin som sikrer væksten af hornet. Derudover indeholder det de vigtige aminosyrer Methionin, Lysin og Cystin, som sikrer de svovlholdige bindinger imellem hornpladerne. Det hjælper til mere hårde og elastiske hove med bedre sømbinding. Hestens hove består af ca. 95% keratin og produktionen af det sikres igennem yderligere tilførsel af Zink og Mangan. Der er tilsat Kieselgur, som er en kilde til spormineralet silica der medvirker til dannelsen af knogler og bindevæv, samt styrker det hovens strukturer.

Der er også tilsat omega 3 fedtsyre. Som hjælper hovens yderste lag og medvirker til en mere blank og glat hov. Hesten kan selv producerer B-vitaminer (herunder Biotin). Men det kræver en velfungerende mikroflora i tarmen. Derfor bliver der støttet op med Probiotika i form af den levende Saccharomyces cerevisiae for at optimere hestens egen produktion.

Våd eller tør hov

Om sommeren kan det bliver meget varmt og hovene kan blive rigtig tørre. Derfor holder jeg dem fugtige enten med vand eller hovolie, så hovene ikke knækker. Derimod om vinteren, hvor det godt kan blive vådt og sumpet. GIver jeg hans hove en “barriere” på.

Jeg fik anbefalet Daily Hoof Barrier fra Carr & Day & Martin, som er en hov olie der skaber en en-vejs barriere, som forebygger at hoven absorberer overdreven fugt fra vådt og mudret vejr, og derved bliver blød. Den avancerede formel i olien gør hoven vandfast, mens den stadigt bevarer hovens naturlige evne til at ånde, og mulighed for at udskille fugt.

Her bruger jeg Daily Hoof Barrier som gør hornet stærkere og søm huller bliver ikke svage. hvilket hjælper til at skoene holdes bedre på. Daily Hoof Barrier er bedst at bruge inden hovene udsættes for vådt eller mudderet vejr. Olien tørre på få minutter og klar finish, som ikke klæber.

Man skal sørge for at hoven er ren, tør og fri for olie og fedt. Derefter kan man påføre produktet på hele hoven med en pensel. Hoven skal stadig kunne få luft og absorbere lidt fugt. Derfor skal man kun smøre det på ydre siden af hoven. Det indvendige skal man ikke røre ved.

Smed

Bagsko med sideoptå

Vi har haft et lille problem med Agents hov. Han havde slået så meget af hans hov at den var blevet “spids”. Lidt ligesom hans baghove. Derfor kunne han ikke have en forsko på, da den er mere rund. Så hvis vi havde givet ham en ny forsko på, ville man ikke kunne slå sømmene i. Derfor vi vores smed den ide at give ham  en bagsko på forhoven. Da bagskoen har sideoptå, som fungere lidt som et “ekstra” søm. Behøvede de kun at blive slået 3 søm i hver sko. Da der ikke var plads til 4 fire søm var dette en genial løsning!

 

De er ikke perfekte, men de er meget bedre end før!

Vores smed har også være så fantastisk, at da han tabte en sko og der ikke rigtig var noget at slå sømmene i. Valgte han at slå dem i de samme huller. Dette lykkedes og skoene sad på i rigtig lang tid!

Nu er Agents forhove blevet mere runde og han har nu fået en forsko på igen. Dog har vi valgt at han skal have forsko med sideoptå i stedet for frontoptå. Vi synes at det har hjulpet skoen til at sidde bedre fast, da den holder bedre på hoven. Så derfor forsætter vi med dem.

Hvis ikke han kan få sko på, hvorfor så ikke tage dem af?

Agent tabte engang en sko inden et stævne, så vi valgte at prøve og tage den anden af og ride uden. Vi skulle ride på en sand bane med sten og flis i. Her fandt vi så ud af at Agent er meget ømfodet når han skal på på sådan en bund. Red vi på græs var der ingen ting og han gik fint i alle gangarter. Men da dressur for det meste rides på sandbane af forskellige slags. Vil det være bedst for at Agent at have sko på. Så vi blev nød til at finde en løsning til hans sko og det gjorde vi også!

Klokker

Grunden til at jeg rider med klokker, er også så han har svære ved at træde sin sko af. Jeg kender en hvor hendes hest trådte en sko af. Halvdelen af hoven røg med… Jeg er så ræd for at det samme skulle ske for Agent, da han har en stor gang. Hvilket gør det muligt for ham at træde den af. Dette har også lykkedes ham en gang indtil videre. Det var første gang han trådte en sko af og håber det var den sidste.

 

 

 

Har i også en hest med dårlige hove, eller har i haft en? Hvad gjorde i for at få en bedre hovkvalitet? Har i nogle gode råd er i mere end velkomne til at lægge en kommentar!

Tak fordi i læste med, håber vi ses i næste indlæg!

 

Gå gerne ind og tag et kig på min Instagram

Mine andre indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *