fbpx
Efter behandling på Højgård.
Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

Hvordan holder man modet oppe?

Skadet hest i 6 måneder.

Jeg hentede i juni måned 2018 min springhest Ayrton hjem fra et 3 ugers svømmeophold. Han har før været afsted på disse svømmeophold, og han elsker det. Han elsker at svømme og bade, han springer lige i vandet hver gang. Da jeg afleverede Ayrton glædede mig til at få en endnu mere muskuløs hest hjem.
Dagen jeg hentede ham hjem var vi på en kort ridetur, han var glad og frisk. Da vi dagen efter skulle ride var han meget halt og faldt nærmest sammen på bagparten. Det højre bagben var hævet, men han virkede ikke øm når man rørte. Jeg kølede det ned og kontaktede dyrlægen dagen efter. Hun mente det var en hovbyld, og smeden blev kontaktet. Vi får en smed ud som vi før har brugt, da vores egen er på ferie. Han finder ingenting. Vi får en ældre smed ud som er pensioneret, men en min far kender. Han finder hellere ikke noget.. Vores egen smed kommer hjem fra ferie, men finder hellere ingenting. De 3 smede kommer alle forbi de næste 14 dages tid, men finder ingenting. Dyrlægen kontaktes igen og kommer ud, finder hellere ingen hovbyld. Han er stadig halt, hævelsen er faldet og der er ikke længere puls i benet. Hun synes vi skal prøve med 2-3 ugers fri.

Jeg starter ham op igen efter 3 uger. Han er ikke længere hævet og leger nu også på folden. Men jeg synes ikke han føles rigtig under ridning, eller ser rigtig ud i longen. Jeg forsætter en lille uges tid, men må simpelthen lytte til min mavefornemmelse. Jeg kontakter igen dyrlægen.
Der bliver lavet en halthedsundersøgelse, men dyrlægen ser ingen tegn på halthed. Giver mig ret i at der er noget der ikke ser rigtigt ud, efter rigtig meget løben med ham. Han er udentvivl stiv over hele bagparten, derfor kontaktes en kiropraktor. Kiropraktoren kommer ud, Ayrton er stadig ikke halt, men jeg synes noget er galt. I samråd med kiropraktoren starter jeg stille Ayrton op igen med ridningen.
Der går nogle uger og kiropraktoren kommer ud til opfølgende behandling. Han er ikke længere stiv i bagparten, og er super fin. Kiropraktoren anbefalder at ride ham normalt. Jeg synes stadig han virker og ser forkert ud når han bevæger sig. Han er ikke den hest jeg kender. Men jeg forsætter ridningen, for han siger ikke fra og virker tilpas.
I november bliver han igen halt. Jeg skriver til min dyrlæge der siger jeg skal få min kiropraktor ud i første omgang. Hun kommer ud kan ingenting finde. Han er fin i formen, har tabt sig enormt og reagere ingensteder på kroppen. Men ligepluslig reagerede han voldsomt da hun tryggede ham ved hasen én gang på venstre bagben. Men hun kunne ikke ramme stedet igen, så om det var en reaktion på at det var træls eller gør ondt vidste vi ikke. Han reagerede minimalt på det højre bagben én gang også. Vi bliver enige om at han skal smides i røntgen.
Jeg kontakter Højgård Hestehospital og vi får en tid d. 11 december. Dommen faldt og der var svar på røntgen. Ayrton har gigt i venstre bagben. Der er gigt i 2/3 glideled i venstre bagben. I det højre bagben, som er det han er halt på i december ses intet på røntgen. Derfor mistænkte det at han havde begynde gigt i det. Han blev behandlet i begge bagben, og han skulle startes op igen. Først en uges skridt/trækture, derefter normal ridningen.
D. 28 januar er vi til tjek på Højgård hestehospital. Ayrton var minimalt som i MINIMALT(!!!!) halt på venstre bagben. Vi må derfor også gerne springe igen, jeg må bruge ham præcis som jeg vil! Dyrlægen kunne kende ham igen, som den han var ingen han røg i smerte helvede. Han har jo konstant været i smerte i knap 6 måneder, da al gigten havde arbejdet i benene på ham. Dyrlægen synes han så brandgodt ud og var så glad for at se ham være så fræk og glad igen!
Idag er vi i fuld gang med både spring og dressur, og ingen der ser ham uden de ved det vil tro på han har gigt. Selv dyrlægen der var herude i maj, for at lige at tjekke noget som viste sig at være uden betydning havde aldrig gætte han havde gigt. Hun simpelthen han var så fin. Havde perfekt vægt, god muskelsætning og var i imponerende god form. Så fantastisk at han er kommet så hurtigt igen! Han er en rigtig fighter.

 

Jeg er idag så glad for jeg lyttede til min mavefornemmelse under hel forløbet. Jeg er glad for jeg ikke bare smed ham ud i hård træning da de andre ingenting kunne finde, men jeg holdt det til let ridning. Som dyrlægerne sagde, så må jeg kende min hest utrolig godt. For ingen kunne se det jeg så, og det viste sig at der var noget galt. Han er en sand figther og vi har nu siden han fik konstateret gigt i fuld gang med både springningen og dressuren.

 

Ayrton sprang for første gang i marts, da han inden det manglede en masse muskler. Vi springer idag baner på 110 og har hoppet et enkelt spring på 120cm. Jeg tror at rigtig træning og det rigtige tilskud kan gøre underværker for heste med en konstateret sygdom, ifølge min dyrlæge fungere Ayrton så godt i dag pga. rigtig træning og tilskud. Jeg er bare ovenud lykkelig for at have min glade dreng tilbage og håber på at få nogle gode år med ham på springbanen.


 

 

fb-share-icon

Jeg hedder Cecilie og er 21 år gammel. Jeg har redet hele mit liv, og haft mine egne heste siden jeg var 8 år gammel. Min nuværende hest er en Oldenborger/Holstener blanding. Han hedder Ayrton, 14 år, 157cm høj og vallak. Han blev købt som springhest, men det vidste sig det var sværere end som sådan at få ham til helt at forstå hvad det går ud på. Efter en masse stabile og gode runder i LB klasserne, gik alt ned ad bakke. Nu har vi 2 år rejst os og tager lige om lidt hul på LB'erne igen. Og jeg kan ikke vente! Når man først finder den hest, som man kan se noget i ingen andre kan - hvor langt vil man så gå for hesten? Man går langt, og det vil jeg fortælle lidt om på mine blog indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *