fbpx
Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

Indlagt på Højgård Hestehospital #3

De fleste hesteejere har prøvet det. Mavefornemmelsen som siger noget ikke er rigtigt. Knuden i maven og usikkerheden kommer frem, og man frygter det værste. Nu blev det vores tur til at opleve det.

Karina’s 5 års vallak har siden sin tilridning ikke fungeret optimalt under rytter. Han har periodevis været urentgående og været rigtig mange behandlinger igennem. De har alle sammen virket i en kort periode også er han blevet urentgående igen.

Tre forskellige dyrlæger har været fast tilknyttet hans forløb og i tæt dialog med dem har han hele tiden været overvåget. Fælles for alle nedbrudende hos MacAllan har været at han han er blevet behandlet, haft boksro, genoptrænet og 14 dage efter blevet urentgående igen.

Dyrlægerne har behandlet forskellige ben. Den første mente det var først det ene forben det var galt med, anden gang det andet forben. Ved skift af dyrlæge mentes det nu at det var det ene bagben. Benene er derfor blevet røntgenfotograferet, fået lagt blokader, indsprøjtet ledvæske og MacAllan har hver gang været holdt i 4 ugers boksro efterfuldt af lang og nøjsom genoptræning.

Efter 2 år med en hest som ikke har fungeret optimalt og med dyrlægeregninger op imod 80.000,-, besluttede Karina at følge sin mavefornemmelse og køre ham til Højgård Hestehospital i Odense, til scintigrafi scanning.

Karina’s mavefornemmelse har hele tiden sagt at der var noget i ryggen og bagpartiet på ham. Når han skridtede, gled bagbenene på ham, han ville ikke ville sætte sig i ridning og bære sin vægt på bagparten og det har været stort set umuligt at få ham til at sætte muskler i ryggen.

Ved ankomst skulle dyrlæge Martin Hjort se MacAllan i bevægelse. Først gennemførste han en overfladisk gennemgang af hesten og så nærmere på ben og led. Efter at have konstateret at der ved første øjenkast ikke var noget iøjenfaldende som vakte opsigt, gik undersøgelsen videre til en bøjeprøve.

Martin i gang med at gennemgå MacAllan overfladisk

Ved en bøjeprøve løfter dyrlægen et ben ad gang op i 2 minutters varighed og tilfører leddet en bestemt mængde tryk. Det tryk medfører at ledvæsken i leddet trækker sig sammen og skaber et tryk i den nerveførende knoglevæv. Når presset fjernes skal hesten sættes direkte i trav og dyrlægen kan her se om hesten halter på benet. Ved en negativ bøjeprøve vil heste have 1-2 utaktede skridt og derefter trave rent. Ved en positiv bøjeprøve vil hesten trave urent mønstingen igennem.

Martin i gang med at udføre bøjeprøve på højrebagben

Bøjeprøven viste forskel i taktheden på højre bagben. Efter bøjeprøven skulle MacAllan longeres på hård bund.

 

Bøjeprøve på hårdbund

På hård bund var MacAllan tydelig halt. Han havde svært ved at træde igen, og viste især taktfejl ved skarpe vendinger.

Efter ca. 30 minutters iagttagelse, afsluttede undersøgelsen med at Martin dragede en delkonklusion, som lød på at han forventede at scanningen ville vise resultater i bækkenet eller lænden. Han mente at skaden stammede derfra.

Med disse observationer i baggagen gik turen tilbage over Storebælt og MacAllan blev indskrevet til indlæggelse i 5 dage. Med en boks i scintigrafi stalden, og et vindue ud til TV-showet ‘Højgård Daily’, blev MacAllan kysset farvel på mulen.

MacAllan i sin boks på Højgård. Vinduet vender ud imod ridehuset, smeden, folde og andre stalde, så MacAllan havde mulighed for at følge med i meget på hestehospitalet. 

Den efterfølgende dag skulle Martin foretage scintigrafi scanningen. Her bliver der sprøjtet radioaktivt stof ind i blodet og dyrlægerne kan efterfølgende se hvilke skader der er i kroppen, ved hjælp af en specialbygget scanner. Hesten er herefter i karantæne i 30 timer, da den er radioaktiv, og det er kun hestehospitalets personale, iført særlige dragter, som må omgåes hesten.

Her et billede fra google som viser scanningsmaskinen. Dyrlægerne har specielle dragter på som beskytter dem imod stråling. Desuden foregår behandlingen i et isoleret rum, hvor der er adgang forbudt.

Efter de 30 timers karantæne, foretog Martin ydeligere undersøgelser og efter endnu en nat på Højgård var MacAllan klar til at blive hentet igen.

Martin fandt ved hjælp af scintigrafien frem til at der var en knusning i højre side af bækkenet.
Som I kan se på skanningen viser det nederste billede i højreside en stor skade. Det er den røde plamage. På venstre side var der ikke noget at se. Der var intet at se i benene på ham.
Beskeden fra Martin lyder derfor på maksimal ro. MacAllan skal gå på fold de næste 3 måneder. Derefter skal han skridtes i 1 måned og derefter tilbage i scintigrafi, for at se om det har hjulpet på helingen.

Heste med denne slags skade, har mulighed for at vende tilbage i sporten, men det forudsætter en lang og god helingsprocess. Man kan ikke gå ind og operere eller påvirke bruddet, kroppen skal selv hele og restituere.

Resultater fra scintigrafi scanningen. Det er de to nederste billeder som er interessante.

Årsagen til bruddet kendes ikke præcist. Den eneste mulige forklaring er at det stammer fra dengang MacAllan væltede i hestetraileren for 3 år siden. Det er et spørgsmål vi aldrig får besvaret, og man kan hurtigt bruge meget unødvendigt tid på spekalutationer.

Regningen på opholdet løb op omkring 20.000,-. Tryg sygeforsikring dækker 60%, så det er stadig en stor økonomisk udskrivning, men ikke destomindre en god en. Nu har vi endelig fået svar på hvad der har naget MacAllan den sidste lange periode, og nu kan der blive lagt en fremadrettet plan for ham.

fb-share-icon

Vi er 2 piger på hhv 26 og 34 år bag profilen My Equestrian Dream. Som har oprettet en profil hvor vi deler vores og vores dølgedes bedste hesteråd Pernille er dressur rytter og Karina er military rytter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *