fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Når dressur underviseren giver en lektier for til næste gang

Hmm… ja du læste rigtigt. Sidste gang til dressur undervisning, fik jeg “lektier” for til næste gang. Vi startede nemlig på en ny øvelse, som er sidetraversader. Min underviser synes at jeg skulle gå hjem og finde nogle videoer på youtube, for at se hvordan de skal udføres. Det har jeg så gjort nu, men har også læst om dem på nettet. Derfor kommer dagens indlæg til at handle om sidetraversader og øvelser der kan hjælpe en på vej.

Hvad er en Traversade?

Traversade ned ad langsiden

Traversaden laves sidelæns ned af langsiden. Den kan også sagtens laves rundt på en volte. Det er en øvelse, som får hesten i bevægelse og kroppen er bøjet til indvendige side fra hals til hale. Hesten skal gå på 3 eller 4 spor og det indvendige bagben skal træde op i udvendige forbens spor.

Traversaden lærer hesten at træde ind under dens vægtpunkt med det inderste bagben, hvor udvendige skulder understøttes af indvendige bagben. Det gode ved øvelsen er, at den strækker de ydre rygmuskler og øger hestens smidighed og afskub. Det er også en god øvelse, når man skal ride en op-ad-bakke-tendens ind i hesten. Desuden er traversaden en del af hestens grundridning og er med til at hjælpe en på vej til sidetraversaden.

Hvad er så en sidetraversade?

En sidetraversade er en traversade, hvor man rider skråt hen over ridebanen, ligesom med en schenkelvigning. Men modsat schenkelvigning, så er hesten stillet og bøjet samme vej som den bevæger sig. Rider man fx en sidetraversade til venstre, så skal hesten her være stillet og bøjet til venstre. Den sværeste form for sidetraversade er zigzag-traversade. Hesten laver først sidetraversade til den ene side og så til den anden side osv. Her skal hesten være meget lydig og smidig. Denne øvelse ses i de sværeste dressurklasser, både i trav og galop. Men så langt er Agent ikke endnu, så vi holder os til sidetraversaden.

Hvordan får man startet på øvelsen?

Jeg er selv startet med traversaden ned ad langsiden. Agent er blevet rigtig god til dem på begge volter. Derefter har vi øvet lidt traversade i skridt på volte, for at få den rigtige form og en følelse af hvordan den skal udføres. Derefter har jeg prøvet at lave en traversade i skridt skråt igennem. Når man aldrig har redet sidetraversader før, er det en underlig følelse. Man skal lige pludselig have en helt anden balance og ride på modsatte måde af når man rider schenkelvigninger.

Når man skal til at ride sidetraversader, kan det være en fordel at ride lidt traversade ned ad langsiden. Inden man begynder at ride ind i en sidetraversade. Hvis man gør dette, sikre man at hesten er bøjet rigtigt. Med forparten forrest og hjælper den med at tage vægten på udvendige bagben.

Vigtige ting at huske på

Det er vigtigt at når man laver sidebevægelser, at de også rides fremad og ikke kun til siden. Pointen med de sideførende øvelser er, at bagbenene skal træde ind under hestens tyngdepunkt og tage sit afskub derfra.

Hesten krop skal være rundet til indvendige side i bevægelsesretningen. Hvis man rider sidetraversade fra højre mod venstre, lægges indvendige frem med gjorden og hesten skal runde sig om benet. Udvendige ben skal lægges tilbage. Man skal sørge for at have mest vægt på sit højre sædeben.

Når man rider en sidetraversade skråt igennem, skal man huske at forparten skal være foran bagparten. Det er forparten der holder ride retningen og hesten kan ikke træde til siden med bagparten forrest.

Man skal huske tempoet og takten, når man ride sidebevægelser. Det sker ofte at heste laver taktfejl i sidetraversader, fordi de måske ikke er smidige nok eller der opstår spændninger.

Man skal passe på ikke at tage indvendige hånd over på udvendige side, når du rider sin sidetraversade. Det låser hesten i skulderen og den kan få svært ved at have forparten i ride retningen.

En sidste ting er at man skal tænke over hvor ens schenkler er placeret i sidetraversaden. Når ens schenkler er fremme rider man skulder og forpart. Er schenklerne placeret ved gjorden rider man mellemstykket og rundingen i kroppen. Har man lagt schenklerne bagved gjorden rides bagparten.

Myhorse.tv har lavet denne video som fint viser hvordan øvelsen skal udføres

 

Dette er nok den sværeste øvelse, jeg har skulle lære at lave. Men som man plejer at sige øvelse gør mester! Heldigvis har jeg en rigtig god Underviser, som ved hvordan øvelsen skal udføres. Han må jo også synes vi er ved at være klar til at lære dem. Hvis ikke han syntes vi var klar, så var han helt sikkert ikke begyndt at lære os at lave dem.

 

Instagram

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

#24 Heste i trafikken – sikkerhed frem for alt

#25 Den smukke svane

#26 It’s not much, But it’s home

#27 Arbejdsdag i stalden! (20-11-20)

#28 Fra kørehest til konkurrence hest

#29 Sko og Mordax – What to do?

#30 Først julefrokost og så til stævne (stævne opdatering Debut)

#31 Over stok og sten (Stævne opdatering)

# 32 Den svære beslutning og det rigtige valg

#33 Løsgjort og klar til at arbejde

#34 Er jeg god nok?

#35 Den store hestetrailer jungle

#36 Transformation Tuesday (Video)

#37 Nyt år, nye mål, nye resultater

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *