fbpx
Catago Equestrian,  PEEK 2019

Nørderi på højt plan

Udover min dagligdag med hestene, så er jeg også i fuld gang med sidste år på gymnasiet, hvor mit hovedfag er fysik.

Jeg er en total nørd med optimering, og forståelse af alting. Fysikken trækker jeg meget gerne ind over min ridning og knokler løs.

BEKLAGER PÅ FORHÅND YDERST TEKNISK OPSLAG.

Så hvis du er interesseret i at vide hvordan en laser fungere, så læs endelig videre, ellers så bare lige luk øjenene og scroll ned til nederst på siden.

Laser terapi

Lige før sommerferien var jeg så heldig at vinde en laser. Så tænker i nok, hvad for en? Jo en rigtig laser. Jeg havde godt hørt med et halv øre at laseren var fantastisk til at levere en hurtigere restitution, og dermed undgå kommende belastnings skader. Jeg har længe haft en LTS Equine laser tæppe, som har virket helt fantastisk. Dog har jeg nu fået fingrende i en endnu mere kraftig laser. Nemlig sådan en som fysioterapeuterne/dyrlægerne osv har.

Så skal der læses

Der var bare lige et problem, der var nærmest intet objektivt og dybdegående læsestof/studier omkring brug af laser til smertelindring. Efter lang tids søgen blev jeg noget muggen. Jeg forhørte min fysik lærer, jeg forhørte utallige mennesker som havde læst fysik på uni, men ak de havde ikke hørt det store. Mit spørgsmål lød på: “Hvordan virker en laser egentlig, sådan helt rigtigt!”

Nørderi

Nu skal i bare hører. En laser er bygget op omkring fotoner som bliver sendt ud. Grunden til at de her fotoner kan blive udsendt er fordi, at man får nogle elektroner, som er i det pågældende stof, der er inde i laseren. De her elektroner får man over i en anden fase(bane), så de har en anden energi. Derefter falder de tilbage i deres normale bane ved at udsende en foton, denne foton har lys, og en mængde energi med sig. Dette kaldes spontan emission.

 

For lige at gøre det en tand værre vil vi gerne styrer hvornår der kommer en foton ud. Derfor kan man hæve elektronen endnu engang, så der er tre niveauer.

Skal vi lige forsimple det lidt. Vi skyder med en foton ind på en elektron. Ligesom hvis vi har det der tennis spil, hvor man kaster med en tennisbold/filtbold ind på en skydeskive, hvor bolden kan hænge fast i en hvis tid. Så er det den energi, som bolden bruger når den falder ned vi skal have fat i. Så man bygger lige en plade øverst(3, på tegningen), hvor bolden kan være i 10 sekunder inden den som regel falder ned, så falder den ned på plade 2 (nummer 2 på tegningen), her kan den være i 5 minutter normalt inden den falder ned til jorden, som er normal tilstand. Det er den energi som bolden giver når den falder fra nummer 2 til jorden, vi kan bruge i en laser. Dermed får vi rigtig mange bolde som sidder fast ved plade 2.

Når de så sidder fast på plade to, så kan vi skyde dem ned. Da vi skal bruge energi fra når bolden falder. Når vi så skyder dem ned, så tager vi energi med os videre, så vi dermed både har den energi vi skyder med og boldens energi med os videre. Det er langhåret, men jeg elsker det.

Her har vi det samme, med med mange skydere, der skyder “bolde” afsted. Når de så rammer de sorte kugler så sidder de fast der er stykke tid inden de falder ned. Dog når de falder ned uden vi skyder dem ned, men gør det naturligt, så skal de helst falde ned til det sted vi ønsker at de skal lande. Derfor putter vi spejle for hver ene, så vi kan styrer hvor “bolden” skal lande.

Her kan i se det i aktion. Det ene spejl har en tæthed på 85% cirka, så noget af strålingen kan komme ud. Det er det som vi ser i laserstrålen når det kommer ud, og er det som vi bruger til at behandle hestene.

https://phet.colorado.edu/sims/cheerpj/lasers/latest/lasers.html?simulation=lasers

Hvis du gerne vil ind og prøve via en simulator hvordan en laser virker, så smut ind på ovenstående link, og leg løs.!!

Biologien

Det er så denne del, hvor jeg bliver lidt udfordret, for jeg har jo ikke biologi. Men den her foton(energi), som bliver sendt afsted i en lysstråle ind til hestens muskler/hud/knogler alt det som strålen rammer. De bliver så ramt af denne her foton, som så kort fortalt siger til cellen du skal lige skynde dig med at komme videre og genopbygge dig selv hurtigere. De får lige et skud energi, og kan dermed gøre det hurtigere end ellers. Dermed får det blodet til at strømme lidt hurtigere rundt i et evt til syret, og iltfattig område, som stederne hvor hesten er øm kan være. Da kroppen ikke har genopbygget sig selv hurtigt nok.

Søger efter kurser

Jeg er i fuld gang med at lede efter nogle kurser, så jeg kan forstå endnu mere. Dog er dette et emne, hvor der mangler større undersøgelser, men jeg leder videre. For vi kan jo se at det virker! Dog findes der desværre ikke ret mange steder i Danmark, hvor man kan nørde laser. Der er flere og flere som bruger dem, men kurserne, og den helt rigtige nørderi, den er der bare ikke. Jeg har spurgt flere som arbejder med laserbehandlinger, og det er primært at man giver kroppen energi til er regenerere sig selv meget hurtigere. Ved at skynde på kroppens naturlige processer.

Fir-tech

Så må vi jo lige tilbage til noget af det jeg bruger alt for meget i min hverdag. Nemlig catago’s produktserie fir-tech.

Der der nemlig sker her, er at der er keramisk ler vævet ind i stoffet. Det her ler virker lidt lige som en magnet. Grunden til at den virker som en magnet. Det er nemlig at der er jern der flyder inde i vores blod. Når blodet så kommer forbi det her keramiske ler, så virker det ligesom en magnet. Så det trækker ligesom blodet afsted i en højere fart. Dermed sker der det samme som ved en laser. Dog ikke i samme intensiteten, men over et større område. Det er da smart! 😃

https://www.instagram.com/p/CFFonxKBIv0/?utm_source=ig_web_copy_link

Her kan i se et nærbillede af mit fir-tech underlag. Jeg plejer altid at ride med det til mange stævner, især hvis hesten skal gå flere klasser. Dermed for at sørge for at hestens muskler har de bedst mulige vilkår til at præstere bedst muligt!

https://www.instagram.com/tv/CB8lHjyBLoA/?utm_source=ig_web_copy_link

I får da også lige en video fra en ridestævne. Endnu engang med vores fir-tech underlag!

 

Udover et underlag, så har jeg også nuppet et par staldgamacher, som hestene altid får på til alle kører ture. Så er hestens ben restitueret, eller affaldsstofferne, fra ugens tidligere rideture er kommet væk. Inden hestene endnu engang skal ud at træne. De skal jo endelig ikke få overbelastningskader!

B’s krop syre utrolig hurtig til. Både fordi han er lidt oppe i årene, men generelt er hans krop sat rigtig hårdt til af hans tidligere liv. Derfor lever han nærmest i hans fir-tech hele vinteren. Det giver i hvertfald mere ro i maven for mig, og vide at jeg gøre hvad jeg kan, for at give ham den mest behagelige og affaldsstofminimeret krop som der overhovedet er muligt.

En lille anekdote. Lansing havde muk her i foråret, og blev rigtig dum til at kører trailer, han skøjtede rundt, og bed rigtig meget efter de andre. Jeg havde fået fingrende i en maske fra fir-tech. Allerede første tur i traileren, hvor han havde masken på stod han bum stille igen, og bed ikke efter de andre heste. Sikke en trylleri, men det må vel være fordi han dermed fik mere blod rundt i hovedet, og dermed bedere kunne overskue tingene, og hvis der var nogle spændinger i han kæbe, så blev de løsnet. Samt det er beroligende hvis vi selv får triggerpunkt massage, så bliver vi også helt dopede, når affaldsstofferne forlader musklerne. Så jeg er fan. Efter 2 gange med trailer tog vi den af, og han stod stille igen. Efter 5 ture begyndte han igen. Vi puttede masken på, og bum han stod stille igen ! 🥳

Vi er så flotte når vi skal til ridestævne. Altid dækket i fir-tech.

Kom endelig frem med jeres nørderi!🥳

Nu har i lige fået et kært indblik i hvad jeg render rundt og undersøge sammen med min forskruede hjerne. Har i nørdet noget lignende, eller hvad har i fat i.

 

fb-share-icon

Du skroller igennem de sociale medier, og vupti så er du endt her. Min store drøm er at komme ud og starte S i springning. Dog er jeg allerede trådt ind i de voksnes rækker i og med at jeg er fyldt de 19. Så jeg er i fuld gang med at blive en kylling. I er velkommen til at følge med på vejen til S, for når jeg har sat mig op til en ting, så skal det ske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *