fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020,  Spring

Prioritering, vaner og rytterfitness! Hvordan kan vi blive bedre ryttere?

Vi er tilbage med mere “selvledelse” i vores 10. All in klasse her på Skrødstrup Efterskole. Sidste gang var det nørderi og teori, hvor vi nu skal lave en del mere selvledelse i praktis. Det synes jeg er rigtig spændende! I dag har vi arbejdet med vores egen tid og prioriteringer – eller mangel på samme. Super interessant! 

Vores øvelse

Vi blev bedt om at lave diagrammer over både en uge og en dag i vores liv. Her skulle vi skrive alt det på, vi gerne ville nå i løbet af en almindelig dag eller uge. Målsætning handler rigtig meget om prioritering, så vi skulle prøve at disponere vores tid, så vi kan nå vores mål. Nogen fandt ud af, at de havde godt med tid i løbet af deres dage. Andre havde ikke nok timer i døgnet til at prioritere alt det, de gerne ville nå. Jeg fik mine skemaer til at passe mig udmærket, og vil nu bruge dem lidt som en guideline i min hverdag. Sådan ved jeg, at jeg kan forbedre mig som rytter. Rigtig meget af det jeg bruger i min ridning er læring bag. Specielt interesserer mentaltræning mig, ligesom nørderiet bag hestens adfærd og hestens bevægelser samt. rytterens indvirkning. De måske lidt typiske, men meget vigtige interesser. Interesser, der rent faktisk kan bruges i min fremtid. 

Mine skemaer så således ud. Her på efterskolen har jeg få timer, for at jeg har mulighed for at have det sociale med. I år har jeg godt med fritid, og det nyder jeg fuldt ud.

 Tidsprioritering

Jeg synes at det var rigtig interessant at arbejde med min tidsprioritering. Jeg fik en ret stor læring omkring hvad jeg bør prioritere højere eller lavere. Jeg er for eksempel én af dem, som har en forholdsvis høj skærmtid. Til gengæld er det vigtigt for mig at vedligeholde en stor del af min skærmtid, da noget af det jeg reelt arbejder med, foregår på min skærm. Jeg forbedrer eksempelvis mine skriveevner meget, ved at skrive indlæg til PEEK her på Riders Notebook. Jeg bruger også meget af min skærmtid på min instagram. Både i forhold til at være aktiv, svare på beskeder, redigere videoer og overføre billeder. Alt sammen noget, jeg finder forholdsvis relevant, selvom jeg ved, at jeg sagtens ville kunne undvære det. 

Godt med søvn og skolearbejde er også tidskrævende ting, som jeg bliver nødt til at vedligeholde for at trives. Jeg har dog fundet ud af at jeg eksempelvis kan prioritere mere tid i fitness, og hvis jeg gør det, kommer jeg tættere på målet om at blive en bedre rytter. Jeg må bare i gang! Jeg har et gennemsnit på tre timers staldtid om dagen derudover. Sol står på halm og bliver fodret med mere af det ugentlige staldhold, så det er få ting der er nødvendige at jeg gør dagligt. Kun en gang i mellem, skal Sols boks bundmuges. Det plejer ikke at tage så lang tid, og det synes jeg egentligt er rigtig hyggeligt at bruge en weekend-dag på. 

Lidt kort om vaner

Her i sidste lektion, blev vi også introdukseret for vaner. Vi læste denne artikel og skulle efterfølgende evaluere og tale sammen i grupper om, hvilke dårlige vaner vi selv har. Hestepige som jeg jo er, giver en masse dårlige vaner at rette op på. Ret hurtigt aftalte jeg med de to andre hestepiger i min gruppe, at vi skulle blive bedre til at sige til hinanden, hvis vi blev ved med at ride i samme vane. Det er sundt at tænke selv, og jeg føler normalt at jeg er ret god til at arbejde med mine dårlige vaner, så snart jeg er opmærksom på dem. Det kræver en del at arbejde med sine dårlige vaner, fordi det netop er kroppen og hjernen, som kører på “autopilot“. Det gør den vel for, at vi kan koncentrere os om noget andet i stedet. Det er vidst noget med, at kun 2% af hele den menneskelige befolkning er i stand til oprigtigt at multitaske – og hvis jeg har forstået det rigtigt, består de 2% udelukkende af kvinder. 

At hjælpe hinanden

Jeg har den dårlige vane, at jeg trækker mine ben frem når jeg rider. Det er ikke specielt forfærdeligt, for det resulterer bare i, at mine stigbøjler smutter af og jeg på dén måde bliver mindet om det. Den vane skal jeg rette ved at sætte mig godt ned i sadlen, så jeg får strækket mine hoftebøjere og derved kan sidde an i lænden. En smule teknisk, men det er helt vildt interessant at sådan en lille ting, gør en så stor forskel i ridesport. Derudover har jeg en veninde, som vil sige til mig, når jeg trækker skuldrene næsten helt op til mine ører. Det er noget jeg gør i mange situationer uden selv at lægge mærke til det, trods jeg bliver spændt i nakke og skuldre af det. 

Det er moderne for tiden

Noget som er meget inde for tiden, er netop at rytteren er en atlet såvel som hesten. Der er rigtigt meget oppe omkring ryttertræning, rytterfitness, ridefysioterapi og alt muligt andet, jeg ikke engang kan navnet på. Jeg ved at Blue Hors på et tidspunkt havde en stor videokonkurrence kørende, hvor man som rideklub kunne sende en video ind, hvor ryttere gjorde brug af rytterfitness. Det synes jeg er vildt fedt og et godt initiativ, fordi det er noget, vi bør have mere fokus på.

Det er ret nemt at finde øvelser, som hjælper på ens problematikker som rytter. Jeg har for eksempel fundet denne video, som er lavet af Rid Bedre TV. Jeg er ret fan af øvelsen som bliver vist, fordi den er så simpel men stadig har et udbytte. Jeg synes at det er virkelig rart at strække ud, selvom jeg trods alt selv er mindst lige så stiv som en fodboldspiller. Jeg skal bestemt arbejde med min smidighed, hvis jeg nogensinde vil opnå noget særligt i ridesporten. Det kræver mange muskler, god koordination og motorik at ride, samtidigt med at det til tider kan terpe lidt på psyken. Jeg elsker det!

Tak for at du har læst med! Jeg håber virkelig at du har fundet det lige så interessant, som jeg gør! Følg med i Sol og jegs hverdag her. 

Rikke Riis gav os en hel masse tips til hvordan vi kunne forbedre os som ryttere, weekenden hos Helgstrand Dressage, hvor vi havde vundet en plads på Sydbank SommerCamp 2019.

Her er et billede fra rytterfitness på Sydbank SommerCamp 2019. Her fik de andre ryttere og jeg, en masse gode tips og øvelser af Rikke Riis fra Equifysio.dk.

fb-share-icon

Mit navn er Liv, jeg er 17 år gammel og heldig ejer af en skøn pony, ved navn Aastrupgaards Sol. Lige nu tilbringer vi vores tid på Skrødstrup Efterskole, hvor jeg tager min 10. klasse. Her satser vi på at få et fantastisk år med masser af ridesport og nye, gode venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *