fbpx
PEEK 2020,  Spring

Rytteren, en velsmurt maskine 💁🏼‍♀️ #5 – @camillawitte

Vi er alle ret fokuseret på hesten ve og vel. Og alle rimelig godt ind i hvad vi skal gøre for at optimerer på hesten. Men hvad med os selv. Har vi fokus nok på at vi selv også skal fungere? For hvis hesten fungerer og vi ikke gør. Hvad er så resultatet? Kan vi egentlig overhovedet bede hesten om at præstere max, hvis vi ikke selv kan?

Biomekanisme

Biomekanik er studiet af struktur, funktion og bevægelse af ​​de mekaniske aspekter af biologiske systemer, på ethvert niveau fra hele organismer til organer, celler og celleorganeller ved hjælp af mekanikernes metoder. Derfor implicerer det både ens bevægemønstre, ernæring, søvn, fysikken og psyken. Der har i noget tid været fokus på fysikken med ryttertræning og på psyken med coaching. Noget af det jeg selv synes der er alt for lidt fokus på hos rytterer er ernæringen og søvn.

Ernæring

Kigger man på sundhedsstyrelses officielle kostråd er de følgende: Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv. Spis frugt og mange grønsager. Spis mere fisk. Vælg fuldkorn. Vælg magert kød og kødpålæg. Vælg magre mejeriprodukter. Spis mindre mættet fedt. Spis mad med mindre salt. Spis mindre sukker. Drik vand. Hvem kan ikke vinge af til mange af disse punkter? Men her nævnes ikke noget om input output regime. Eller om energibehovet for den enkelte.

Dette var ernæringsmæssigt, mit løbekit til 42,2km.

Dog er kosten til rytteren er jo ikke mere specifik end til en hvilken som helst anden atlet. Men vi har bare ikke et lige så stort fokus på vores eget behov. Vi kan jo bare kigge på de muligheder, der er for mad til stævnerne. Det er ofte pomfritter, toast ol. Men ved vi ikke alle sammen godt, at det ikke er optimalt brændstof til det vi kræver af os selv? For mig gik det først rigtig op for mig med ernæring, da jeg trænede til marathon. Det gav mig meget mere overskud og styrke til at ride bedre også. Så burde vi ikke alle tænke over, hvordan vi fodre os selv? Men igen, så handler det om for mig, at pointerer at man skal finde det der virker for en selv! Evt. søge hjælp til at finde dit energibehov ud fra din højde, vægt, energiforbrug og om du skal tabe dig, vedligeholde eller tage på.

Søvn

Med heste er der bare et minus af timer nok i døgnet. Og et let sted at skære er, hvor meget man for sovet.  Jeg har selv været rigtig slem til at skære i søvnen. Også bare det kun at give mig 3-4 timer i stedet for 6-8 timer sammenhængende, kan være nok til at jeg kan mærke på min krop at jeg hurtigt kan brænde ud.

Under søvn ændres hjerneaktiviteten betragteligt. Søvneksperter taler om forskellige søvnstadier. Søvnen i de første fire faser, kaldes non-REMsøvn. Stadium 1 er døs. Stadium 2 er let søvn. Stadium 3 og 4 kaldes dyb søvn eller slow-wave-søvn. Personen bliver mere afslappet og sover dybere. Særligt den dybeste del af denne søvn (deltasøvnen) bliver regnet som vigtig, for at kunne fungere godt næste dag. Denne søvn har vi mest af tidligt på natten. Efter cirka halvanden time begynder den femte søvnfase, som kaldes REM-fasen. I denne fase er det næsten, som når man er vågen, men alle kroppens muskler er fuldstændigt afslappede. Ydermere ses hurtige øjenbevægelser i dette søvnstadie. Hidtil har man ment, at REM-søvn ikke har lige så stor betydning som den dybe søvn, men nyere forskning tyder på, at REM-søvnen spiller en vigtig rolle for hjernens opbygning, indlæring og hukommelse.

Efter jeg er startet på studie, har jeg fået en døgnrytme. Og det kan jeg virkelig mærke, hvor godt det er for min krop. Så min kraftigste anbefaling er at få struktur på hverdagen og skab for pokker den døgnrytme og den sammenhængende søvn du har brug for.

Fysikken

Et knæ tåler ikke så godt 500kg hest.

Anbefalingen om fysisk aktivitet til voksne 18-64 år fra sundhedsstyrelsen er: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

Rytterfitness og ryttertræningen er der kommet mere fokus på. Træningen af dig selv, er super vigtig, for at du kan indvirke korrekt på hesten. Selv er jeg i gang med genoptræning med knæ hos en sportsfysioterapeut, der ikke har så meget forstand på ridning, opstilling eller andet. Men det er vigtigt du har din egen krop i balance for at kunne få hesten i balance.

Psyken & hukommelsen

Ren overskud efter 30km til Berling Marathon.

Der har i nogen tid været fokus på rytterens mentale overskud og sundhed, næsten før rytterens fysik kom i fokus. Og hokus pokus – mig selv i fokus. Selv har jeg haft nogle få gruppesessioner hos mental coach Rasmus Bagger, helt tilbage i 2011. Da jeg på et tidspunkt begyndte at blive meget nervøs til stævner. Det hæmmede meget min ridning, specielt på den ene hest. Jeg fik nogle virkelig gode værktøjer som jeg stadig bruger i dag.

For at styrke hukommelsen har jeg begyndt at lave en masse sudoku og ellers lidt hjerne gymnastik, som jeg finder på nettet. Det hjælper mig til at huske fx bane, afstande og teknik, som jeg planlægger allerede når jeg går banen til stævner.

Vi ses! XoXo

Camilla Witte

Tidligere indlæg:

fb-share-icon

Hej alle, jeg er en 28 år gammel. Springrytter og bosat i Aarhus. Udover at være en inkarneret hestepige, der bruger alt min tid på hest, så læser jeg en Kandidat i sygepleje på linjen avanceret klinisk ekspertise på Aarhus Universitet og er færdig i Juni 2021. Sideløbende arbejder jeg som sygeplejerske i akutmodtagelsen i Skejby og på hjerte sengeafsnittet i Herning som vikar. Hesten jeg primært bruger min tid på, er min galme konkurrencehest Le'Anna, som jeg har købt tilbage dec. 2020. Hun er 18 år og Dansk Varmblod efter Leandro og med Royal Z II som morfar. Jeg deltager i PEEK 2020, og håber du har lyst til at følge med - vi ses! :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *