fbpx
Catago Equestrian,  PEEK 2020,  Spring

Safety first ⛑ – @camillawitte

Med lidt held i uheld. Jeg var så uheldig at Turbo var ALT for sød ved mig i går og satte af på en utrolig tæt afstand. Det gjorde hun sprang så meget til og jeg mistede balancen. Så jeg endte foran sadlen halvvejs nede på skulderen i landingen og derefter måtte jeg en tur i sandet – HEAD FIRST!

Når uheldet er ude

Naturligvis (for indrømmet – så er det ikke altid i mine yngre dage at den var på) og heldigvis havde jeg jo hjelm på. Dog ingen vest – hvilket mit “gamle” korpus i dag må bøde for. Tidligere har jeg redet uden hjelm, hvilket jeg ikke kunne drømme om i dag. Jeg er godt nok forholdsvis sikker i sadlen og rider på min veteran hest på 18 år. Men alt ting er uforudsigeligt og hesten kan bare være uheldig at snuble og ikke finde fodfæste igen og så ligger man der. Det er sådan jeg fik 5% mén på knæet.

OneK

Hjelmen jeg har, eller havde er det nu, er en OneK Defender. Jeg har været utrolig glad for den hjelm og er så frygteligt ked af at skulle skifte den ud. Pasformen er bare helt perfekt til mit hoved! Og jeg må sige jeg kan jo se på hjelmen at jeg var i sandet med hovedet først – men jeg har ikke slået mit hoved. Jeg er lidt øm i panden i dag ved direkte tryk. Men reglen er et styrt med hjelmen i brug og så skiftes den. Hvilket betyder at jagten allerede er sat ind på næste hjelm. Og med en erfaring indenfor sygeplejen og tidligere traumesygeplejerske, skal jeg helt sikkert have en med MIPS!

MIPS

Hvis ikke du ved hvad MIPS er, så læs med her! MIPS står for: Multi-directional Impact Protection System. Hvilket vil sige at dens teknologi efterligner menneskehovedets eget sikkerhedssystem. Når en hjelmen bygger på MIPS, gælder at hjelmen ved et integreret lavfriktionslag, som i visse tilfælde kan absorbere en del af den energi, som ellers kan forårsage skader på hjernen, såsom hjernerystelse. Da den er særligt udviklet til at efterligne og forstærke hjernens egen beskyttelse. Sådan at når hovedet udsættes for et skråt slag, vil hjernen bevæge sig i cerebrospinalvæsken, hvilket reducerer det traume, som hjernen udsættes for. Og dette efterligner MIPS hjelme med et bevægeligt inderlag der yder ekstra beskyttelse overfor rotationsvold, og dette kan mindske slag med op til 40% ift. almindelige ridehjelme.

På med hjelmen

Hver gang vi sætter os på hesten, er det med en eller anden form for kalkuleret risiko for en tur ned og få jordforbindelse. Men vidste du at rideulykker ligger på en fjerdeplads mht. antal skader indenfor idræt. Og at der i Danmark behandles ca. 7.400 personer på skadestue hvert år pga. rideulykker.  Hvoraf næsten 60 % er piger under 19 år. Desværre er der hvert år 1-2 rideulykker med dødelig udgang. Når det gælder skadestyper, ser man ofte hovedskader kombineret med skulderskader. Og ridning er faktisk en af de idrætsgrene med højest procentandel af indre hovedskader. Så ja, det er med en eller anden form for kalkuleret risiko vi hver gang sætter os i sadlen på et 300-600kg levende væsen og forsøger på at manøvrere det rundt. Derfor synes jeg også det er rigtig fint at alle rideklubber påbyder ridehjelm. Og jeg synes faktisk at DRF & FEI, burde gøre hjelmene til en obligatorisk ting til hest uanset disciplin eller niveau.

“Bare” en hjernerystelse.

Ofte har jeg hørt nogle sige: “det er nok bare en lille hjernerystelse”. Men hjernerystelse er ikke sådan lige at spøge med. Det kan være langtrukket og give varige mén. Og ved du overhovedet hvad en hjernerystelse er? En hjernerystelse er faktisk en skade på hjernen, der resulterer i midlertidigt tab af hjernens normale funktion. I den nyopståede fase er de hyppigste symptomer på hjernerystelse fysiske i form af hovedpine, kvalme, svimmelhed, lys- og lydoverfølsomhed. Man vil også kunne opleve kognitive symptomer såsom koncentrations- og hukommelsesbesvær, langsom tænkning og generel træthed. Mens nogle vil opleve følelsesmæssige symptomer som irritabilitet eller nedtrykthed. De varige mén ses oftest som kronisk hovedpine, kroniske nakkesmerter, træthed, synsproblemer, problemer med at koncentrere sig og svimmelhed – og det er dem nogle slet ikke slipper af med igen. Så spænd hjelmen!

Hvis ikke du har nået, at læse nogle af mine tidligere indlæg, kan du læse dem her under. Og eller kan du følge med i de finurlige ting, som jeg lægger ud på min instagram @camillawitte 😻

Vi ses! XoXo

Camilla Witte

Tidligere indlæg:

Hej alle, jeg er en 28 år gammel. Springrytter og bosat i Aarhus. Udover at være en inkarneret hestepige, der bruger alt min tid på hest, så læser jeg en Kandidat i sygepleje på linjen avanceret klinisk ekspertise på Aarhus Universitet og er færdig i Juni 2021. Sideløbende arbejder jeg som sygeplejerske i akutmodtagelsen i Skejby og på hjerte sengeafsnittet i Herning som vikar. Hesten jeg primært bruger min tid på, er min galme konkurrencehest Le'Anna, som jeg har købt tilbage dec. 2020. Hun er 18 år og Dansk Varmblod efter Leandro og med Royal Z II som morfar. Jeg deltager i PEEK 2020, og håber du har lyst til at følge med - vi ses! :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *