fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Skån hestens ryg (Video)

Skåner du hestens ryg når du stiger op? Tænker du over hvordan du stiger op på hesten? Det er måske ikke noget man lige umiddelbart tænker over. Men det kan være hårdt for hestens ryg at man stiger op fra jorden. Eller at man stiger op fra en skammel på en forkert måde.

 

Ligger vægten rigtigt?

En god måde at finde ud på om man stiger op uden at trække i hestens ryg. Er ved at stige op uden gjord. Ja du læste rigtigt! Kan man stige op fra jorden uden at gjorden er spændt, ligger du vægten rigtigt. Du trækker ikke din hest skæv i ryggen. Når man stiger op på hesten fra jorden og hiver sig op i stigbøjlen. Så ligger man et stort og ujævnt pres i hestens ryg.

Her stiger jeg op på Sylvfin uden gjord for første gang. Sadlen blev heldigvis liggende! Dog synes jeg selv jeg fik mig sat lidt for hårdt i sadlen.

Brug en skammel

En god måde til at skåne hestens ryg, når vi stiger op. Er ved at bruge en skammel. Det er selvfølgelig ikke nok at du bare har en skammel. Det er en god ide med en høj skammel, så kan man bedre skåne hestens ryg. Derudover skal man også lige tænke over hvordan man bruger skammel og sætter sig i sadlen.

Det bedste er at få hesten stillet så tæt ind på skamlen som muligt. Herefter sætter man foden i stigbøjlen og læner sig ind over hestens ryg. Brug her begge hænder til at “skubbe” nedad i hestens manke og i sadlen. Så ens vægt kommer ned på den modsatte side af hesten. Når du svinger benet over hesten, husk stadig og pres hænderne ned i sadlen på modsatte side, så vægten bliver fordelt når man løfter benet.

Til sidst er det en god ide at sætte sig roligt ned i sadlen. Så man ikke bare sætter sig med et ordentligt bump. Det kan give et stort pres på ryggen. Senere hen kan det give problemer for dig og din hests samarbejde under opstigning. Hvis hesten ved det kommet til at gøre ondt i ryggen lige om lidt.

Udover at du skåner hestens ryg, hjælper det også med at passe på udstyret. Især at man ikke trækker sadlen skæv.

Hvad gør jeg

Denne bruger jeg mest til opstigning nede på marken.

Jeg har selv en stol til at stå udenfor stalden, som jeg kan bruge til at stige op. Min far har lavet en skammel om til ridehallen. Den er cirka 50-60cm høj, en rigtig god højde til mine heste. Den er rigtig god at bruge når man skal op. Derudover har jeg en lille bænk til at stå nede på ridebanen. Den bruger jeg hvis jeg er gået ned på marken, eller hvis jeg skal ned af hesten og derefter op igen.

En ekstra bænk som også kan bruges.

Ingen skammel

Når vi er til stævne har jeg ikke en skammel med. e fleste riklubber står der en skammel til afbenyttelse. Men jeg har en anden metode til at skåne hestens ryg, hvis ikke der er en skammel. Jeg har stort set altid en hjælper med. Når jeg skal op på hesten, holder min hjælper i den stigbøjle jeg stiger op i. Når jeg skal til at ligge vægten i, trækker min hjælper op i bøjlen. Det gør at jeg ikke trækker i hestens ryg når jeg stiger op.

Opstigning fra venstre side

Selvom at man stiger op så skånsomt, som man overhovedet kan. Så er det umuligt ikke at lave et lille bitte ryk i hesten når man stiger på. Dog gør det ikke kun hesten skæv i ryggen med tiden. Men både sadel puder og stigremme kan blive ujævne. Udover at stige op med den rigtige vægtfordeling, er det en god ide også at stige op fra venstre side af. Så man kan gøre det på skift fra højre til venstre fra skammel af. Man kan godt blive overrasket over hvor svært det egentlig er. Men med øvelse kan det godt lade sig gøre. Derudover gør man sin hests ryg en stor tjeneste.

Jeg synes selv det var svært i starten, men jeg har øvet mig og kan fra begge sider af. Nogen gange går det også lidt på skift med hvilken side jeg stiger af til.

 

Tak fordi i læste med!

 

Gå gerne ind og tag et kig på min Instagram

Mine andre indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

Hej mit navn er Rikke. Jeg er Fjordheste rytter og jeg er stolt af mine drenge! En dårlig tempereret rytter, vil aldrig kunne lave en god tempereret hest. Mit fokus er, at hest og rytter trives sammen som ekvipage, og målet er at nå så langt i dressur og spring, som vi overhovedet kan.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *