Blue Hors,  Dressur

Skal din hest klippes!?

Bør man klippe sin hest, og i så fald hvornår og hvor meget? Er det overhovedet sundt for hesten at blive klippet – eller ikke at blive klippet? Holdninger til klipning af pels, kan virkelig skille vandene mellem os hestefolk. Men er der overhovedet et rigtigt svar?

Hej og velkommen tilbage til min blog! I dette blog indlæg, vil jeg tage lidt fat i dilemmaet omkring klipning af hest. Det er nemlig lige årstiden, hvor vi nok er mange hestefolk der har overvejet om hesten skal klippes og hvornår – og ja hvor meget af pelsen der evt. skal af. Der er tusindvis af forskellige holdninger til hvorvidt man skal klippe sin hest, og ingen holdninger er mere rigtige end de andre! Det er SÅ vigtigt altid at huske. Om man vælger at klippe eller ej, er et individuelt valg, man som hesteejer træffer. Man kender selv sin hest bedst, og ved derfor bedst hvad den har behov for. Derfor synes jeg man skal følge sin mavefornemmelse og sin fornuft i forhold til om man vil klippe eller ik. Det valg træffer man allerbedst selv!

Futte stod for skud!

I søndags stod Futte altså for skud. Jeg besluttede at nu skulle pelsen ryge – noget jeg har overvejet i lang tid. Jeg besluttede at klipningen var den helt rigtige beslutning for Futte. Han har nemlig døjet 1 måneds tid  med utrolig meget fældning, og tyk pels. Egentlig havde han ikke en lang pels, den var “bare” rigtig tyk og han fældede rigtig meget. Jeg kunne bruge evigheder på bare at børste ham, og stadig fældede han lige meget. Billedet her illustrerer meget godt hvordan det så ud hvergang jeg børstede!

Futte begyndte at være rigtig træt og sløv, fordi han brugte meget energi på at sætte pels og fælde. Han var en smule mindre fokuseret og arbejdsvillig under ridning, og var generelt bare træt og sløv hele tiden. Alt dette, selvom han fik b-vitamin. Futte får en b-vitaminkur over 14 dage – 2 gange dagligt – hvergang han sætter pels eller fælder (Altså forår og efterår).

Blue Hors B-Express 1 ltrFutte er vild med B-Express fra Blue hors!

En anden grund til at jeg tog valget om klipning, var fordi at Futtes pels var meget tyk og derfor svedte han enormt meget efter endt træning. Det tog utrolig lang tid for pelsen at tørre helt igen, og han kunne blive syg af at komme våd og kold ud på folden igen. Derfor klippede jeg altså Futte, så han kunne mindre sløv og mindre svedig under træningerne! Dog blev han kun klippet på kroppen, da jeg lod hovede og ben være. Futte har ikke tyk eller lang pels hverken i hovedet eller på benene og derfor så jeg det ikke nødvendigt at klippe. Han var hellere ikke særlig vild med klipperen, når den kom tæt på hovedet, og derfor var det altså den bedste beslutning for os! Futte er blevet super fin, og jeg kan virkelig mærke en forskel i hans energiniveau! Så det har helt klart bekræftet mig i at jeg tog den rette beslutning. Den rette beslutning for mig og Futte – men måske ikke for dig og din hest!..

Futte efter han er blevet klippet!

Jamen hvad er fordelene ved at klippe sin hest?

Der kan være mange fordele ved at klippe sin hest. Nedenfor er listet 4 gode grunde til at klippe:

  • Hesten sveder mindre og kan derfor ofte præstere mere.
  • Mange heste bliver mere energiske efter de er blevet klippet, og skal ikke bruge energi på pelssætning.
  • Hvis hesten alligevel sveder, så tørrer den hurtigere, hvilket også har en positiv effekt på staldmiljøet.
  • Hesten er nemmere at holde pæn og ren.

Disse 4 grunde er alle gode grunde, både for dig og din hest. I mange tilfælde er det bedst at klippe sin hest, hvis man rider meget på den. Nogle mener at vi hesteejere kun klipper hestene af egoistiske årsager. Der kan man både argumentere for og imod. Vi vil gerne have at vores hest kan præstere bedre og mere, med god energi, samt at det skal være nemmere for os, i forhold til pels og sved. Dette synes nogle er egoistisk at tænke på den måde. Men er det virkelig det? Gør vi det virkelig kun for vores egen skyld, eller er det for hestens skyld? Jeg tror ikke der er noget rigtig svar til dette dilemma… Men jeg vil mene at vi hesteejere, oftest tænker på hestens ve og vel, og kun vil det bedste for hesten. Derfor er jeg selv stærkt uenig i det egoistiske udsagn. Hvad mener i – er klipning egoistisk eller ik?

En svensk undersøgelse har vist at heste som ikke blev klippet har en langt større tendens til at overophede. Derfor bør man nok overveje en ekstra gang at lade pelsen ryge, hvis man rider meget.

Billedresultat for horse in many blanket

Kan jeg lade vær med at klippe?

Der er en del heste som slet slet ikke behøver at blive klippet. Heste som ikke er mærket af sin pels (Fx i energiniveau og ikke kampsveder når den rider), heste med tynd pels, heste som udføre let arbejde eller gamle heste. Ejer du en ældre hest, bør du overveje en ekstra gang om det virkelig er nødvendigt at klippe. Ældre heste er nemlig særlig udsatte for sygdomme uden deres pels!

Konklusionen må altså være at det ikke altid er nødvendigt at klippe sin hest. Mit råd er derfor at du skal følge din mavefornemmelse! Det er virkelig det bedste du kan gøre både for dig og din hest – du vil ikke fortryde det.

Vi ses i mit næste indlæg! 🙂

Knus Futte og Sidse

Hej, mit navn er Sidse Buono og jeg danner par med min dejlige dressur hest Barichellos Antano. Antano har været min siden d. 28/6 2019, og derfor er vi meget nye sammen. Følg vores rejse mod vores drømme og mål!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *