fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Spred budskabet om hestesporten!

 

Hvad er det der er så godt ved vores sport?

 

I går den 2. oktober var jeg inviteret til voksenaften på Viborg Rideklub for at fortælle lidt om hvorfor ridning er godt for kroppen. Jeg har tidligere afholdt workshop om rytteryoga i klubben, så derfor valgte de at spørge mig, hvilket er jeg utrolig glad for.

Vanvittigt godt fundet på

Viborg Rideklub havde arrangeret et fantastisk arrangement, som skulle lokke voksne mennesker til klubben, som måske går og overvejer at starte til ridning, eller måske bare vil se hvad det er for en sport.

Arrangementet, som i øvrigt havde næsten fuldt hus, startede først med en rundvisning i klubben, dernæst kunne alle få lov at få en skridttur på en af klubbens elevheste. Derefter holdt jeg et oplæg om hvordan ridning er godt for både krop og sind, og så sluttede aftenen med tapas og vin.

Værd at efterligne i andre klubber

Der var en super god stemning, og jeg fik god feedback på mit oplæg, som folk synes var spændende og ikke mindst var en god reklame for sporten. Så alt i alt tror jeg bestemt at klubben denne aften fik en del nye medlemmer.

Jeg synes bestemt at andre klubber under DRF skal arrangere lignende arrangementer – det er bare med at få spredt budskabet om vores dejlige sport!  😊


Nu til lidt læring 😜💪

Nu er det jo nok mest erfarne rytter, der læser denne blog, men derfor vil jeg nu alligevel lige helt kort fortælle hvad det er for nogle fordele vi har af ridningen og omgangen med hestene. Det kunne jo være der var noget I ikke har tænkt over at I også får ud af det.

 

I ridning vil man gerne have det til at se så let ud som muligt.  

 

Rytteren skal være et med hestens bevægelse, undgå at genere hestens naturlige rytme, men hjælpe hesten med at forfine takt, smidighed og spændstighed.

Man skal gerne undgå at genere hestens naturlige bevægelsesmønster. Derfor kan man sjældent se, hvor meget man egentlig bruger hele kroppen for at korrigere hesten, så den gør, som man vil have den til.

 

Muskler: 

I ridning får du aktiveret både de små og de store muskelgrupper. Særligt coremuskulaturen bliver styrket under ridning, fordi man skal holde sig oprejst på hesten og desuden være i stand til at følge hestens bevægelser – uden at ødelægge dens naturlige bevægelser.

Desuden styrker ridning også ben- og ballemuskulaturen

 

Coremuskulaturen: 

Man får fat i rigtig mange af coremusklerne under ridning.

Ridning stabiliserer desuden også lænden, hvilket er godt, hvis man for eksempel sidder meget ned foran en computer og kan have tendens til at falde sammen.

 

Balance:

Når du sidder på hesten, skal der meget lidt til for at bringe jer begge ud af balance. Derfor er det vigtigt, at man som rytter hele tiden følger hestens bevægelse.

Hvis rytteren er foran eller bagefter bevægelsen, vil hesten forsøge at ”fange ” rytteren, så begge kan holde balance.

Du må ikke sidde og hælde til den ene eller den anden side, da det bringer jer begge i ubalance

 

Koordinationsevne:
Du skal altid være et skridt foran, når du rider – ellers gør hesten bare noget andet end det, du vil have den til.

Derfor skal du kunne koordinere både højre og venstre hånd, men du skal på samme tid kunne bruge både dine ben og spænde op i din coremuskulatur.

 

Hjerne:
Faktisk er ridning også en form for hjernetræning. Hjernen arbejder rigtig meget, når du skal koordinere alle dine aktive muskelgrupper og desuden sørge for, at du ikke hverken over- eller underspænder i dem.

 

Forbrænding: 

Man forbrænder også en del ved ridning, da man aktiverer mange forskellige muskler. Men ridning er dog mest styrketræning.

 

Sociale kompetencer:

Bliver også styrket fordi du skal lære at læse hestens signaler og kropssprog. Desuden det sociale i stalden – kaffetid og snak

 

Koncentrationsevnen:

Bliver styrket, da du skal være fokuseret for at få samarbejdet med hesten til at fungere. Ridning er mentaltræning.

Hesten kan være et redskab til at få slukket lidt for de stressende tanker, som du går med.

De mentale redskaber kan også bruges i mange andre aspekter af livet.

Sundhed generelt:
Dele af ridning foregår ofte udenfor, og der er rigtig mange fordele ved at komme ud i naturen og være fysisk aktiv.

Det gavner dit humør og nedsætter stressniveauet i kroppen.

Desuden får du en naturlig træthed i kroppen, når du opholder dig udendørs

 

Kropsbevidsthed:
Ridning kan være med til at give dig en øget kropsbevidsthed, fordi du får føling med rigtig mange af dine muskler, og hvordan de arbejder sammen, når de skal aktiveres.

 

En fantastisk sport alle kan være med i 😊

Vi er sikkert alle enige om at ridning er en fantastisk sport, uanset disciplin, og at det er ekstremt vanedannende. Så lad os alle sammen sprede budskabet hvor end vi kommer.

“Livet er en fest til hest“

 

fb-share-icon

Jeg er en 36-årig dressurrytter og avler, som har min egen dressurhest Rocky Langholt, og et dressurføl Quatercopy My Heart RV og en åring So Content RV. Jeg er opvokset med heste, og det er en interesse jeg deler med min far, og min lillebror, som er springrytter. Sammen har vi Stutteri RV, hvor vi opdrætter kvalitets DV spring- og dressurheste. Derudover er jeg rytteryoga instruktør og kraniosakral terapeut til heste. Jeg har således stor mulighed for at profilere på et bredt område i hele hestebranchen til både dressur og springstævner, samt DV arrangementer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *