fbpx
Sylvfin springer rød/hvis okser
Dressur,  PEEK 2019,  Spring

Når man starter fra bunden

Vi har altid købte ungheste og selv redet dem til. Eller heste som ikke rigtigt har vist noget. Starter man fra bunden med en ung hest, er det så meget federe at vinde på den. For så er det ens egen fortjeneste, at man vinder. For man har jo selv lært hesten alt hvad den kan.

Jeg kunne da godt købe en gammel rutineret hest, som kan det hele og har vundet en masse. Starte nogle høje klasser og vinde. Men så er det ikke ens egen fortjeneste. Der kan have sat 10 forskellige ryttere på den, for at den er blevet til hvad den er.

Her fortæller jeg min historie med Sylvfin. Som vi købte da han var 2 år og ikke rigtigt havde været i hænder.

 

Starten

Da vi først havde fået ham hjem, startede de (Sylvfin og en anden hest) med at løbe igennem hegnet. Vi rendte rundt efter dem i flere timer, for at prøve at fange dem. Jeg kan stadig huske hvor bange jeg var, for at der lige pludselig skulle komme en bil og kørte dem ned. Den eneste måde vi kunne fange dem på. Var da der var blevet mørkt og de havde fundet en skov at stå i. Der stod de bomstille og vi kunne gå lige ind og tage fat i dem. Jeg var meget lettet over, at vi endelig havde fået fat på dem.

For at gøre ham mere vant til mennesker, gik jeg tit ud på marken og snakkede med ham. Jeg snakkede også tit med ham inde i stalden og begyndte stille at strigle ham engang imellem.

Tilridning

Jeg begyndte selv at tilvænne ham til hovedtøj og sadel. Hvor jeg en dag begyndte at lære ham at gå i longe. Vi startede ud i skridt, da han lige skulle finde ud af, hvad det var jeg ville have ham til. Efter lidt tid begyndte jeg med traven og til sidst galoppen. Sådan gik jeg og arbejdede med ham i et halvt år. Bare ham og mig, omme i ride hallen stille og roligt. For at vinde hans tillid.

Sylvfin med udstyr
En dag gik jeg ind og spurgte min mor og far, om jeg ikke måtte prøve at sætte mig op på ham. Det gik de med til, så jeg gjorde ham klar og vi gik om i hallen. Jeg kan huske jeg var meget spændt på, at komme op og sidde på ham. Da jeg kom op på ham fik han selvfølgelig en masse ros. Min far trak ham rundt langs barrieren. Under tilridningen har jeg fået 1 lille buk tur og ellers har der ikke været noget. Efter et par gange kunne jeg stille og roligt selv begynde at styre ham.

Vi begyndte at trave, så han fik lidt balance, inden vi skulle prøve at galopere. Da han havde balance i trav og galop, Begyndte vi stille med lidt spring. Som gik bedre og bedre for hver gang vi red.

Sylvfin med rytter

Første stævne

En meget frisk og opmærksom hest, til sit første stævne, vi fik nogle fejl, men ellers nogle gode og lærerige ture, både for ham og mig.
Da han var ved at være godt i gang med springningen, tog vi til nogle flere stævner. Til et stævne blev det hele bare vendt stik modsat. Jeg tror vi gik for hurtigt frem med ham. Han ville ingenting, løb uden om springene, stoppede og var slet ikke klar på noget.

Han stak af 3 gange da vi skulle læsse ham. Til sidst, blev vi nød til at bære ham op i traileren.

At starte forfra

Så vi tog hjem og startede helt forfra, kiggede om der var noget der irriterede ham, eller gjorde ondt. Efter noget tid fandt vi nogle ring og rid. Vi synes han skulle have en god start på stævnerne igen, så vi valgte at starte 40 og 50cm. Dette var ikke ret højt, men vi følte, det var nødvendigt at starte der nede. Efter nogle gode ture, kom vi stille op i højderne igen og han fik mere og mere selvtillid. Da vi følte han var klar til lidt større udfordringer. Tog vi ham med til Stævne Fyn for fjordheste. Han vandt den ene klasse, hvor han sprang så godt og var så dygtig. Anden klasse havde vi en misforståelse og fik en bom på et spring, en lille misforståelse mellem os. Jeg var stolt og godt tilfreds med resultatet.

Sylvfin med æresdækken og rosette

Sylvfin Springer en sort hvid spring

 

 

I medgang og modgang

Sylvfin traver i dressur
Fotograf dgh-photo

Endelig gik det godt og vi sprang 70 og 80 til stævne og dressur var han blevet god til. Men i medgang kommer der også modgang. En springtræning endte helt galt og efter det, mistede vi tilliden til hinanden. Jeg stolede ikke på ham når vi skulle sætte af. Han synes ikke spring var sjovt mere.

Så vi byggede stille tilliden op i dressur og da den var på plads, startede vi stille op med springningen igen. Der gik nogle måneder inden vi stolede helt på hinanden igen.

 

 

Første spring stævne efter dette, endte vi med en 3. plads hvor han sprang fantastisk og det hele flød bare. I anden klasse fik vi en bom, men stadig en fantastisk runde og jeg følte han var med mig!

Sylvfin med sin 3. plads
Fotograf Jimmy Leen friis
Sylvfin bliver rost efter en godt ridt
Fotograf Jimmy Leen friis

 

Det er fedt

Sylvfin kan nu også selv gå op i traileren, hvor man hverken skal trække, hive, skubbe eller noget andet. Han er blevet en rigtig skøn hest at arbejde med.

Sylvfin og jeg har vundet en masse placeringer, samt nogle gode placeringer i cupper og mesterskaber. Jeg synes bare, det er noget sjovere, at fortælle hvor god han er. Når man er den eneste der har sat på ham og lært ham det hele selv. Samt i år kan vi kalde os Jyskemestre i spring senior for fjordheste.

Vi er tilbage på rette kurs og Sylvfin er en helt anden hest nu. Jeg glæder mig til flere år med ham.

Vi ses i næste indlæg!

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *