fbpx
Dressur,  PEEK 2020

Træning af den ældre hest – brug din sunde fornuft

Hvordan træner jeg min ældre hest? Lige så mange spørgsmål der findes omkring det, lige så mange svar er der nok også. Hvad er egentlig den rigtige måde? Jeg tror – indenfor rimelighedens grænser, at der findes mange rigtige måder at gøre det på. For det første, er du nødt til at kigge på DIN hest. For alle heste er individer, og selv om de nu på mange måder er ens, er de også rigtig forskellige. Mange faktorer spiller ind når det kommer til DIN hest. Genetik, alder, kropsbygning, hvordan hestes bruges, hvor ofte den bruges, hvordan den fodres og meget mere. Men hvis vi nu skal tale lidt om netop alder, og hvordan man træner sin aldrene hest så vil jeg gerne dele med mig af min måde at gøre det på. Den fungerer rigtig godt, og måske kan du bruge nogle af de fif jeg kommer med, men husk at udgå fra DIN hest og dennes behov.

Hvad er rigtigt og forkert? Ja, vi kan nok blive enige om, at aldrig blive enige om dette. Alle har sin egen måde, og det er godt. Vi skal lære af hinanden, og vi bliver aldrig fuldlært. Tænk hvor fantastisk, at der altid er noget nyt vi kan lære, eller noget vi kan forbedre. Det er en af de ting der motiverer mig. Det, og at der aldrig er for sent for at udvikles og blive bedre.

Jeg er absolut ingen ekspert når det kommer til vedligeholdelse og træning af heste. Men gennem årene har jeg observeret og oplevet nogle ting som jeg taget med mig. Nu har jeg været så priviligeret, at have haft 3 ældre heste i mit liv, og det har lært mig en del. Ikke alt, men en del. Man lærer så meget af den ældre hest, og det er nyttig viden at have, når det kommer til hvordan du skal arbejde med den yngre hest som du måske får i fremtiden og på den måde ende ud med en sund og rask hest, som kan holde i mange år, også som “pensionist”.

For det første, så prøver jeg altid at mærke Telmas dagsform. Virker hun glad og tilfreds, eller oplever jeg at hun står og sover, virker stiv og måske ikke lige så kvik som hun ellers kan være? Telmas har definitivt dage hvor hun er mere træt, og selv om jeg hver uge prøver at planlægge hvordan træningen skal se ud i den kommende uge, så kigger og lytter jeg altid til hendes dagsform. Måske have jeg planlagt et dressurpas, men hvis energien ikke er der, så ender vi måske med en træktur og får spist en masse lækkert græs i stedet for. For hvorfor hive hende rundt på banen, og få en dårlig ridetur når vi kan samle energi (og lækkert græs!) til dagen efter, og så får en god ridetur fyldt af power og fremaddrift? Vi skal nok nå det mål vi nu har foran os, men det skal være på en positive og motiverende og sund måde.

Telma aktiveres 6 dage om ugen. Den 7:e dag, er jo som vi alle ved hviledag 😉 Jeg prøver at variere min træning så meget som muligt. Vores træning består af dressur, spring (ja, det er sjældent og ja det er LAVE spring men vi gør det), longering, skovture, træk ture, trick træning og massage/strækøvelser. Massage og strækøvelser er en vigtig del i at holde den ældre hest smidig og Telma elsker det. Det som også er vigtigt at huske, er at bare fordi hesten er ældre så skal den ikke rides færre gange per uge, tværtimod. En ældre hest har nemmere ved at blive stiv af at stå stille end en ung hest, og derfor er det faktisk ekstra vigtig at den kommer ud og bevæge sig. En træk tur kan være rigeligt, det får gang i kroppen og cirkulationen. Husk også, at restitution er en vigtig del af al træning.

Når det så kommer til selve ridningen, så er der nogle ting som er lidt anderledes med en ældre hest. Telma tager uden tvivl længere tid at varme op, end en yngre hest. Hun har virkelig brug for at jogges ordentlig varm, og jeg vil sige at vi først er varmet op og hun smidig, efter ca. 30-35 min. Alt efter hvor meget energi hun så har, rider jeg yderligere 15-30 min. De sidste minutter er måske de bedste og der hvor vi rykker os, men uden den gode opvarmning ender jeg ikke ud i at få dem. Og jeg risikerer også unødvendig slitage og eventuelle skader, hvis jeg kræver mere end hun er klar til.

Noget jeg går meget op i, er at strække overlinjen og ryggen, som er de områder hun kan blive spændt og øm i. Jeg vil til en hver tid, hellere ride lang og dyb end høj og kort. Intet forkert i “stævneform”, men for os er vejen op til den – uden at overbelaste, at starte med den lave form og stille rolig arbejde os opad. Jeg afslutter ligeledes altid mit ride pas med at trave af i dyb, men stadig bærende form.

Så, for at sammenfatte det hele. Ingen ved alt, og du kender din ældre hest bedst. Brug dit sunde fornuft – det kommer man altså ret langt med. Forestil dig, hvordan du ville have det ved at skulle ud og løbe en lang tur, uden at varme op. Og hvis du desuden er stiv i kroppen, eller måske har et dårligt knæ? Nej, ikke så fedt vel?

Jeg håber mine tanker kan bruges til noget godt – husk at passe på den gamle hest. Den har så meget mere at give, vi skal blot hjælpe dem bedst mulig på vejen 🙂

fb-share-icon

Mit navn er Emma, jeg er 30 år gammel og bor i København. I stalden står dressurhoppen Telma 19 år e: Dream of Heidelberg ue: Briar som er min bedste ven, stævnemakker og lærehest. Her kan i følge vores rejse og hverdag og min udvikling som rytter. Tanker, spørgsmål, stævner med- og modgange. Tak for at i kigger med <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *