fbpx
Catago Equestrian,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

Uddanner du dig til hest?

Hele vores samfund er bygget op omkring uddannelser. Du er ikke kvalificeret til at være en læge med mindre du er uddannet. Det samme gælder for en skole lærer, tømre, ingeniør osv. Det samme burde vel egentlig også gælde for ridning? Eller burde det?

Uddannelse uden at gå i “skole”

Alle os der har heste på hobbyplan, vi har jo egentlig ikke nogen uddannelse indenfor hest. Dog har vi i stedet for modtaget utallige timers undervisning af forskellige undervisere, nogle mere uddannet end andre. I ridning findes der utallige måder at træne en hest på. Rigtig mange har lært deres teknikker gennem “learning by doing” i stedet for at lærer igennem teori og praksis.

Problematikker

Når vi kigger rundt omkring til ridestævner, eller bare hjemme i ridehallen. Vi har alle vores forskellige holdninger, og træningsmetoder. Fælles for alle er at vi prøver og give vores heste de bedste forudsætninger, og gør det ud fra vores tidligere erfaringer. Man ser dog ofte heste som kommer ud for en misforstået situation. Hesten ender måske med at reagere med en farlig adfærd, hvor rytteren så bliver bange, sur og reagere på en tilsvarende knap så gennemtænkt måde. Alt dette resulterer i at begge parter har haft en negativ oplevelse. Dette har jeg selv været udsat for flere gange i min tid som rytter. Det sker stadig, men efter jeg er gået i nørde mode, er det blevet langt mindre. Overskuddet er større og større, og de negative oplevelser er efterhånden noget som sker sjældent. Dog sker de her negative oplevelser også ude ved professionelle stalde. Selvom de har en uddannelse. Dette indlæg er nemlig ikke for at gøre dem hellige heller.

 

Bliver vi uddannet, mens vi får undervisning?

Igennem alle de år jeg har reddet, der har jeg modtaget undervisning. Jeg er da hundrede procent af den holdning, at jeg har en stor erfaring indenfor faget hest. Jeg er ikke ekspert, men jeg er heller ikke nybegynder. Hver gang jeg får undervisning analysere jeg min ridning, og spørger gerne indtil hvordan alting hænger sammen. Hvorfor gør hesten, som den gør osv.

https://www.instagram.com/p/CAUqDT9BExl/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

Dog ser vi også lille Lise, der rider undervisning ude på en lille rideskole, hvor det er en forældre, der måske red som lille, der underviser. Der er måske ikke en ligeså faglig baggrund for at undervise i ridning. Dog er der en del der vil sige, at de helt basale ridefærdigheder kan vi alle lærer fra os. Selv uden at være top professionelle. Rideforbundet har lagt op til at vi skal have mere veluddannede undervisere, selv helt “ned” på rideskole niveau. Der skal være mere teori bagved undervisningen,  især omkring dyrevelfærd(nærmere hvordan hestenes adfærd er bygget op). Denne del omkring adfærd bakker jeg meget op om, men vi skal huske at alle rideskolerne er bygget af frivillige, og veluddannede folk de koster bare mere at have ansat. Ridning er en dyr sport i forvejen, og ridning skal helst fortsætte med at være en sport for alle.

Derfor er jeg yderst heldig at mine drenge får massør rimlig fast. Så jeg kan få et overblik over deres kropstilstand.

Jeg skal uddannes

I læste rigtig jeg har nemlig tilmeldt mig nogle kurser i hesten anatomi og biomekanik. Jeg har længe nørdet rigtig meget i hestenes kroppe. Hvordan virker alting, og hvordan hænger det hele sammen. Jeg kan simpelhen ikke få det til at gå op, at når man trækker hesten i hovedet, eller påfører hesten en spænding/smerter, hvordan skal man så nogensinde for hestens krop til at slappe af? Stress/Press=Afslappet hest? 🥴. Hesten gør altid sit bedste for at forstå os ryttere, de er aldrig dumme. Dog kan deres kroppe og vores egne kroppe meget ofte være en kæmpe hæmsko for hvordan vi ønsker og ride, og hvordan vi egentlig rider. Det er langtfra alle som har råd til at give hesten fysioterapi hver anden uge, for at holde den lige, mens at vi ryttere, render til det samme for at kunne ride bedst muligt.

Kompetencegaarden

Jeg tog kontakt til Helene, som tilbyder forskellige hest-kurser. Her tilbød hun at jeg kunne deltage på hele teori delen til hestemassør uddannelsen. Så jeg dermed kan få endnu mere faglig viden. Samt sidste gang i hørte fra mig, leverede jeg en lang smøre omkring en laser. Nu kan jeg blive endnu klogere, for hun vil nemlig give mig et mini kursus i brug af laser.

Hvad skal jeg lige bruge det til?

De fleste vil nok tænke “hvad skal du lige bruge det til?” Tja jeg gad egentlig godt at tage hele massør uddannelsen, men desværre bøvler jeg med mange smerter i mine hænder, især mine håndled. Derfor ser jeg det desværre ikke realistisk at skulle udøve massage på heste. Dog underviser jeg en del, og her ville det helt sikkert kunne hjælpe mig. For gud det er svært virkelig at nørde, og forstå hvorfor hesten går som den gør.

Så nu kan jeg blive super klog, og endelig bruge min laser til lidt mere end hygge niveau.

Der skal eksperter til! 😎

Eksperter det er bare et must. Når man vælger foder til hesten, så er det blevet et krav for mig, at det er veluddannede folk som står bag, og kan rådgive mig rigtigt. Derfor har jeg rådført mig med Morten fra Pavo flere gange. For hestene skal bare være top tunet, hvis de skal levere top præsentationer. Især nu hvor rytteren ikke er verdensmester 😆.

Catago

Det samme gælder også for det udstyr jeg bruger til hestene. Da jeg var nede ved Dyrenes Eldorado og udvælge en masse catago produkter, der vejledte Nana mig rigtig godt. Hun fortalte gerne hvordan fir-tech egentlig virker. Det fedest ved dette er at der er lavet flere studier omkring fir-tech. Det er testet igennem, og man ved hvad fir-tech gør! Endnu en ekspert 👍🏻

Her ses Belondo med hans fir-tech dækken.

 

Udover bid, så har dyrenes eldorado også neue schule under deres vinger. Her kræver det også en masse eksperter og forskning udenfor bid til heste, som er en kæmpe videnskab for tiden.

Dog skal vi også huske bare at have det sjovt. Så mig og min søster vi tøffer lidt i skoven, og hygger med hestene, inden længe er det jo også jul. Så kan jeg love jer for at Lulle(søster) hun klæder sig ud i fuldt juleudstyr, så de kan komme i jule stemning. 

fb-share-icon

Du skroller igennem de sociale medier, og vupti så er du endt her. Min store drøm er at komme ud og starte S i springning. Dog er jeg allerede trådt ind i de voksnes rækker i og med at jeg er fyldt de 19. Så jeg er i fuld gang med at blive en kylling. I er velkommen til at følge med på vejen til S, for når jeg har sat mig op til en ting, så skal det ske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *