fbpx
Pavo,  PEEK 2020

🎇Ugens tip: Nytårsaften🎇

Nytårsaften. Den dag om året, hvor hesteejer har absolut højest blodtryk samt den dag, hvor vi er er mest stresset. Fyrværkeri skyder op alle steder, og de høje bang-lyde kan skræmme livet af selv den mest rolige hest. Det er dagen, som giver flest grå hår og bekymringer. Jeg vil nu forsøge, at give mine bedste råd, så flere med en god mavefornemmelse, og dermed kan fejre 2021’s ankomst!
Mine egne oplevelser

Fyrværkeri kan være en skrækkelig ting, dog kan man ikke benægte, at det ser flot ud, når først det er på himmel. Fyrværkeri kan har lige som alle andre ting, også en bagside af medaljen. Vores kære 4-benede venner forstår ikke fænomenet, og derfor kan de høje og voldsomme brag godt være for meget. Forståeligt nok. På trods af mange års avl i forsøg på at fjerne urinstinkter, og dermed også hestene flugtinstinkt. Det er ikke helt lykkedes, derfor kan stor brag gøre, at dette igen springer frem hos de kære heste. Bliver heste bange, så er deres instinkt at flygte, og det gør de. Så fyrværkeri og flugt-dyr er ikke en pisse god kombination, og det bliver det nok andre.

Jeg har på helt nært hold oplevet en aflivning af en hest, fordi den flygtede efter der blev affyret et kanonslag tæt på stalden. Jeg kan derfor skrive under på, at fyrværkeri kan have store konsekvenser for hesteejerne. 

Af den årsag vil jeg FORSØGE, at liste nogle gode råd op, som kan hjælpe andre hesteejer med at komme godt igennem nytårsaften. 

6 gode tips:

Jeg lister neden for mine tips og tricks til en rolig nytårsaften. Jeg kan ikke love, at det virker for dig, men det har i hvert fald hjulpet mig.

  1. Lad lyset stå tændt i stalden. På trods af at vi skal redde miljøet og huske at slukke lyset, så kan dette gøre fyrværkeriet ikke lyser stalden op pludseligt i mærkelige farver.
  2. Lad en radio køre. Dette gør at bragende udefra ikke virker lige så voldsomme, da stalden nu fyldes med lyd fra radioen.
  3. Ad libitum hø/wrap/stråfoder. Det kommer nok ikke som en overraskelse, men hvis hestene har noget at koncentrere sig om og tygge på. Så skal der mere til at hyle dem ud af det.
  4. Beroligende tilskud. Har man en ekstra følsom hest, så kan man med fordel give hesten beroligende tilskud. Alle skal godt ind i det nye år, så det gælder også hesten. Jeg har brugt nerv control fra Pavo til samme formål, og dette har fungeret ganske udemærket!
  5. Oprethold rutinerne. Det vigtigeste er, at rutinerne bibeholdes. Dette lyder mærkeligt, men er ‘alt som det plejer’, så vil hestene også være mere rolig. 
  6. Sørg for lukket døre og vinduer til stalden. Har du en moderne by-hest med vindue ud til hovedgaden, så bør du overveje om ikke vinduet skal lukkes, og evt dækkes med sort plastik, så ikke lyser fra alt fyrværkeriet kan ses i stalden. På den måde sørger du for, at hesten ikke får en raket ind i boksen.

Dertil kommer selvfølgelig, at man også kan træne hesten til at forblive rolig ved høje lyde. Dog er det ikke sikkert, at det kan nåes på 3 dage. Ønsker man at træne sin hest til at blive rolig ved fyrværkeri, så findes der mange gode tips og videoer på Google.

Jeg kan som sagt ikke love at tipsene virker. Men det skader vel ikke at prøve. 

Jeg håber, at i har haft en god jul  og at i kommer godt ind i 2021❤️

Tusind tak for din tid!

Domino & Clara

fb-share-icon

Halløj! Mit navn er Clara Storm, og jeg er 18 år og har min daglig gang i 3.g på Horsens Gymnasium. Jeg er springrytter helt ind til benet, og det vil jeg for altid være. Min partner in crime er springhesten Domino, som er en 12-årig KWPN vallak. Jeg vil tage jer med ind bag facaden i både medgang og modgang, for ikke alt er lige let når man er hesteejer! Jeg håber i vil følge med på vores PEEK-eventyr!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *