fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Vigtigheden af god tandpleje

 

20 år med rigtig tandpleje

Da vi for omkring 20 år siden begyndte at bruge den første amerikansk uddannede hestetandplejer med base herhjemme i Danmark, Mai Nicolaisen, var der mange der synes, at vi var skøre. De fleste hesteejere brugte dyrlægen til simpel tandraspning, som bare foregik med en kile i munden og uden de helt store muligheder for at se ordentligt ind i hestens mund. Det fungerede jo fint for de fleste, men vi var blevet nysgerrige på den metode som Mai brugte, med mundspærre og mange forskellige slags el-raspe. Det gjorde en kæmpe forskel for vores heste, og vi kunne pludselig selv få lov at kigge hesten i munden og se hvilke problemer der var, hvilket var en øjenåbner for os.

Heldigvis har de fleste i dag fået øjnene op for ordentlig tandpleje hos hesten, med mundspærre og mere fokus på tandstilling osv. Flere og flere dyrlæger har også taget ekstra uddannelse i tandpleje, for at dygtiggøre sig på dette område, så der nu er god mulighed for at få god tandpleje til sin hest blandt landets dyrlæger. Det synes jeg personligt er rigtig dejligt!

Hvorfor er tandpleje vigtigt?

Hestene lever ikke længere frit i naturen, som de engang gjorde, men bliver i stedet brugt af os mennesker og lever på en anden måde, end de ville gøre i naturen. Derfor slides deres tænder også anderledes, f.eks bliver deres fortænder tit lange, da de ikke slides så meget som de ville blive, hvis de levede frit i naturen. Da hestens tænder vokser 2-4 mm årligt, vil de hele tiden danne tandspidser og skarpe kanter.

Når vi så putter bid i munden af hesten og spænder en trense på og rider hesten i holdning, kan tandspidser og skarpe kanter genere den. Derfor er regelmæssig tandpleje vigtig. Har hesten gener fra munden, giver det sig selv, at det vil komme til udtryk i ridningen. Har hesten f.eks også en skæv tandstilling, vil denne skævhed gå igen op i nakken og videre til resten af kroppen, og derfor kan en hest f.eks. føles ekstra skæv til den ene side. Så vil mange nok bruge en behandler (kiropraktik, osteopati, kraniosakral terapi eller lignende) til at rette skævheden i hesten, men hesten vil fortsat være skæv, hvis vi ikke også får rettet hestens tandstilling.

Hvad er regelmæssig tandpleje?

Som hovedregel bør alle heste have tandpleje 1 gang årligt.

Her er en lille oversigt over hvornår det er en god idé at få ordnet hestens tænder:

(Det varierer selvfølgelig fra hest til hest)
0 – 1 år    Tjek for overbid, underbid eller andre unormale tandstillinger.
2 – 3 år    Tandpleje ca. 1 mdr. inden tilridning og træning med bid, kapsun og træningsgrime.
3 – 5 år    Tandpleje hver 6 – 8 mdr.
5 – 10 år  Tandpleje hvert år.
10 år +    Tandpleje hvert år, men kan nogle gange trækkes så der går 1½ år imellem.

Efter Mai Nicolaisens mening bør man have tandpleje til sin hest første gang inden den skal tilrides, eller når den er omkring 3 år gammel. Så længe man husker, at den som føl og plag også har meget skarpe tandspidser og derfor ikke skal gå med en stram grime eller trænes med kapsun eller hovedtøj.

Når hesten er ung bryder tænderne hurtigere frem, er blødere og slides dermed hurtigere. Derfor får de hurtigere tandspidser.

Man bør også være opmærksom på at unge heste har en del mælketænder som skal skiftes og det kan være meget generende for dem i den periode. Derfor er det en god idé at tjekke den unge hests tænder 1-2 mdr. før et vigtigt stævne.

Eksempel på god tandpleje

Jeg vil gerne vise Jer et eksempel på hvad god tandpleje kan udrette. Min gamle dressurhest Mosegårds Coco havde et ret stort overbid da jeg købte hende i 2010. Overbid kan give hesten store problemer, da de pga. overbiddet ikke slider de bagerste kindtænder ordentligt og derfor kan danne store tandkroge. Det er rigtig smertefuldt for hesten.

På billedet her kan I se overbiddet Coco havde, da jeg købte hende som 7 års i 2010. Som I kan se, satte der sig en del madrester i tænderne også og hun lugtede heller ikke ret godt ud af munden.

Coco fik årligt tandpleje, og i 2014 så hendes overbid sådan ud på billedet herunder. Billedet er vel og mærke tage før Mai ordnede tænder på hende i 2014. Det er da en forskel, der er til at få øje på! Det viser bare, at det aldrig er for sent at gå igang med at rette de tandstillingsfejl, som hesten nu måtte have. Havde Coco nu fået ordentlig tandpleje allerede fra sine unge år, ville hun aldrig have udviklet overbiddet i første omgang, så det er selvfølgelig vigtigt at gå igang så tidligt som muligt.

Vi skylder hesten at have det godt

Siden vi har taget hestene ud af deres rette element i naturen og givet dem et andet liv som f.eks. rideheste, så synes jeg også, at vi skylder dem et godt liv, hvor de ikke skal gå og have ondt i munden fordi vi rider på dem, eller som ældre får svært ved at spise, fordi deres tænder ikke er blevet slidt korrekt igennem årene.

Korrekt tandpleje er det mindste vi kan gøre for hestene.

fb-share-icon

Jeg er en 36-årig dressurrytter og avler, som har min egen dressurhest Rocky Langholt, og et dressurføl Quatercopy My Heart RV og en åring So Content RV. Jeg er opvokset med heste, og det er en interesse jeg deler med min far, og min lillebror, som er springrytter. Sammen har vi Stutteri RV, hvor vi opdrætter kvalitets DV spring- og dressurheste. Derudover er jeg rytteryoga instruktør og kraniosakral terapeut til heste. Jeg har således stor mulighed for at profilere på et bredt område i hele hestebranchen til både dressur og springstævner, samt DV arrangementer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *