fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  PEEK NEWS,  Riders NOTEBOOK,  Ugens PEEK'er

Vi valgte kongens hest

Det hele startede som en drøm, men en drøm som er blevet til virkelighed. 

Vi er blevet smask forelsket i kongens hest nemlig Frederiksborg hesten.

Nu er vi gået helhjertet ind i Frederiksborg avlen, og har sidste år erhvervet os i en hingst (Poseidon) og i år i en hoppe (Ursula), som venter føl til næste år.

Billede 1, Poseidon, 3 år, frederiksborg hingst.

Billede 2, Ursula, 4 år, frederiksborg hoppe, drægtig.

Der er en lang historie bagved frederiksborg hesten.  

Frederiksborg hesteracen blev  nemlig grundlagt af de danske konger Frederik II og Christian IV, der samlede det bedste hestemateriale fra datidens europæiske kongelige stutterier. Stutteridriften blev samlet på Frederiksborg Slot og hestene græssede i indhegnede skov arealer rundt omkring i det, der nu er Kongernes nationalpark i Nordsjælland.

Især i 1700-tallet var de danske kongers heste populære og eftertragtede i hele Europa for deres ædle blod og deres skønne elegante former. Disse hestes udseende får man det bedste indtryk af ved at betragte rytterstatuen på Amalienborg slotsplads, som blev fremstillet ud fra de bedste hingste i kongens stutteri på Frederiksborg Slot.

Rytterstatuen på Amalienborg slotsplads.

Frederiksborghesten blev brugt både som kørehest og ridehest. Racen blev så populær, at man eksporterede for mange heste til udlandet og i midten af 1800 tallet var bestanden for lille til avlens fortsatte succes. Stutteriet blev nedlagt omkring 1871, og avlen med frederiksborgheste fortsatte herefter på privat basis ude hos bønderne.

Idealet for avlen er fortsat den berømte rytterstatue og den ydre lighed fornægter sig bestemt heller ikke. En middelstor, køn og harmonisk hest, der er egnet som såvel ride- som kørehest, er det mål, dagens avlere af frederiksborgheste stiler efter.

Idealet for en frederiksborg hest.

Frederiksborg avlen i dag. 

Avlen i dag varetages stadig på privat basis, og avlerne er organiseret igennem Frederiksborg Hesteavlsforeningen, der tæller godt 150 medlemmer.

Der er i dag registreret omkring 2000 Frederiksborgheste, hvor der årligt avles med ca. 200 hopper og 40 hingste, og der fødes lige under 100 føl om året.

Indenfor det seneste årti har der været en stigende interesse for racen også fra udlandet, således findes der i dag Frederiksborgheste i flere skandinaviske og europæiske lande, og enkelte så langt væk som USA og Australien.

Vi er stolte over at være med til at føre racen videre og give nyt blod i den nu gamle nationalrace. 

 

fb-share-icon

Hej og velkommen til vores verden med heste!! Hverdagen på godt og ondt med hestene, hvad vi fordriver tiden med, fremtidsplaner og udsigter på vores lille gård; kåringer, føl, avl, stævner... Vi skriver om vores følelser, ris og ros... Håber I vil hoppe med og følger os på vores rejse....vi ses i tråden.... Sofie og Karina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *