fbpx
PEEK 2020

Den rette underviser

Den rette underviser

At finde den helt rigtige underviser, som er dygtig til dressur, men også kan formilde sin erfaring videre til dig, er virkelig en udfordring tit! Der skal være fokus på rytterens og hestens mentalitet, og man skal sammen finde ud, hvordan man lærer bedst. Det er virkelig vigtigt vil jeg mene, for at man kan udvikle sig, som rytter, men også at hesten udvikler sig. For en ting er at være dygtig til selv at ride, men at kunne lære fra sig, bedst muligt, det er nok der det bliver svært.

 

Den bedst mulige underviser for mig

Den bedste underviser for mig, er en der selv er dygtig og har meget erfaring på sit område. Hun/han skal kunne kigge på den enkelte hest, og efter nogle gange have sat sig ind i hesten, og have fundet vejen frem. Det er vigtigt hun ikke bare underviser ud fra, hvordan de fleste heste skal rides, men der kigges på den enkelte hest, og undervises derudfra. Selvfølgelig skal der kigges på grundprincipperne, men de skal tilpasses lidt til hver enkel hest. For ingen heste skal eller kan rides helt ens. 

Jeg synes også det er vigtig at en underviser, selvfølgelig fremhæver forbedringsmuligheder, men man skal også have afvide når man gør noget godt. For hvor fra skulle man ellers vide, det man nu laver er godt, og det er det man har arbejdet hen i mod? For jeg ved stortest alle ryttere er ret selvkritiske, og nogle gange har man egenligt bare brug for fra andre, at få afvide hvad man gør godt. 

 

Nyt samarbejde – se hvor i er, og hvor i skal hen

Når man starter et nyt samarbejde med en underviser, synes jeg det er en god ide lige at få snakket om, hvor dig og din hest er, og hvor i skal hen. Derefter må underviseren forklare, hvordan kommer vi derhen, og hvilke principper hun/han har. For ny underviser er tit = lidt ny måde at ride på. Dette er altså bare nemmest hvis man snakker sammen først om, hvordan underviseren tænker om div. grundprincipper osv.

Det skal også være underviseren job at sige, hvis hun/han synes man skal prøve nyt bid, ny sadel, andet foder eller lign. For din underviser har nok mere erfaring end dig, med div. ting, så hvis han/hun har kigget på din hest, og mener de har et bid, som vil gøre godt for dig og din hest, så skal han/hun blande sig. For det er samarbejdet mellem underviser, hest og rytter, som gør forskellen. Det skal også være din undervisers job, at sige hvis han/hun vil mene i skal til at starte højre til stævner, eller du skal tage en slapper med at komme så hurtigt op i klasserne. 

Svære sagt end gjort

Når alt dette er sagt tænker jeg også det svære, end bare, som så, at undervise. For som rytter er man kræsen, men det skal man også være, når det kommer til undervisere. For det med at se en hest fra jorden, og skulle sætte sig ind i den, på kort tid, ja det jo ikke bare sådan lige. For kender i ikke godt det med man har kigget på andre ride, og tænkt “Lidt mere udvendige tøjle der, ja så lidt mere schenkel på” osv? Men når i så en dag selv har prøvet hesten virker det slet ikke(((:


Skal din underviser ride på din hest?

Det kan være en super god ide, lige at lade din underviser prøve din hest. For afsnittet oven over (“^Svære sagt end gjort^”), det der med at sætte sig helt ind i hesten fra jorden, kan altså godt være noget af en udfordring. Jeg vil derfor mene, hvis din underviser bare lige prøver din hest en gang eller to, vil de nemmere kunne undervise udfra hesten, og ikke kun grundprincipperne. 

Men selvfølglig der er også noget, som taler imod at lade andre ride på sin hest. Læs evt. mit tidligere indlæg “Rider andre din hest?” https://peek.ridersnotebook.dk/rider-andre-din-hest/

 

 

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *