fbpx
Dressur,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

Det er bare foder til en 3’er pony??

Stik den lidt havre og nogle vitaminer!

 

 

 

Har I hørt det før? Det har jeg og jeg føler mig nu nødsaget til at slå et slag for det modsatte!!! Jeg vil ikke anfægte at mange ponyer kan “leve på en sten”. Ofte høre jeg folk sige “jamen den præsterer jo ikke rigtig noget”, “det niveau de er på kræver ikke det store af ponyen” eller “der er ingen grund til at ofre dyrt foder på den”. Jeg indrømmer at jeg tidligere selv har været af sammen holdning. Men men men men, der er virkelig mange men’er her..

Den behøver ikke noget særligt!

 

 

Selvfølge har de små ponyer ikke det samme behov som de store heste, det er klart. Ligeledes er det også klart at ponyernes behov afhænger af hvor meget de skal præstere og hvilken type pony der er tale om. Jo mere de bevæger sig jo mere forbrænder de, det er logik for de fleste. Det der dog ikke altid er lige synligt er hvor stor en forskel det rigtigt foder også gør for de helt små ryttere. Ofte er det sports- og konkurrence heste og ponyernes præstationer vi forsøger at optimere med foderet, men der kan faktisk også gøres en kæmpe forskel for de helt små ryttere og deres ponyer

 

Kontrolleret fremaddrift

 

 

Noget af det vigtigeste når man skal lære at ride er tryghed og følelse af at man “kan noget”. Jeg husker selv den første pony mine egne unger havde. Den så brændende godt ud og den var nemt at bukke nakken på hvis man vidste hvordan man skulle holde et stabilt tøjletag, men så sluttede idylen også der. For derud over var den alt for energifyldt til at de kunne administrere den – der var altså formeget fremaddrift!. Det ville aldrig give dem et godt fundament for at falde for sporten. Så beslutningen blev taget, selv om ponyen ville kunne hive mange rosetter på dressurbanerne, så ville vejen være alt for lang og jeg var bange for at miste min datters interesse i forsøget. Så jagten satte ind for at finde den “perfekte begynder pony” og vha. facebook fandt vi hurtigt frem til skønne Celton som er min datters nuværende pony. Sia var 4 år da hun fik ham og han var perfekt! Han var dejlig rolig og gjorde kun lige det han blev bedt om. Nu kunne både mor og datter være trygge og alt føltes perfekt i lang tid!  Sia og Celton hyggede sig sammen og hun lærte en hel masse om at være sammen med en pony, men så stødte vi ind i det modsatte problem. I takt med at Sia blev bedre og bedre til at ride og ikke længere behøvede at være i longe skulle hun også igang med selv at ride ham frem for benene, og det viste sig hurtigt at det var rigtig svært for hende at hold ham igang – nu MANGLEDE der fremaddrift!

Vi forsøgte med flere tiltag.

 

 

Det største problem for mange af de mindste ryttere er “benlængden” og den er det jo svært at gøre noget ved. Deres ben er slet og ret for korte til at komme ned om hesten. I vores tilfælde kan Sia ikke rigtig ramme Celton ordentligt når hun sparker til ham, benene bliver simpelthen stoppet af sadelklapperne på vejen. Der er mange meninger om hvorvidt børn skal ride med hjælpemidler. Min indstilling er, at så længe det kontroleres og styres af forældre med erfaring heri, så er det helt ok. Det første vi forsøgte med var pisk alene. Det fungerede i starten ikke særlig godt, for når man kun er 5-6 år, så er det altså svært at styre med en hånd og koordinere brugen af pisken korrekt så den rent faktisk virker og ikke bare rammer ens egne lår eller underlaget. Vi har ligeledes forsøgt os med mere stive støvler samt mini sporer. Det har givet hende en lille smule, men heller ikke så meget desværre..

 

Foderet kan faktisk gøre forskellen!

 

 

Det der derimod har gjort en forskel for Celton er foderskift. I sommers skiftede vi foder på alle vores rideheste til Pavo, men vi skiftede ikke Celton og ungheste til at starte med -det var jo ikke “nødvendigt”, de blev jo ikke rigtig brugt…. På samme måde var det heller ikke alle vores pensionere som dengang ønskede at skifte så i en periode havde vi flere forskellige fodermærker i brug, hvilket var helt fint. Langsomt har tingene alligevel ændret sig. I takt med at de heste der blev skiftet til Pavo foder begyndte at præstere bedre og bedre var der flere og flere i stalden, som gerne ville med over på det nye foder. Til sidst var der kun Celton og vores 4 ungheste som fik “det gamle foder” og derfor kunne det ikke længere betale sig for os økonomisk at få foder hjem to steder fra. Derfor besluttet vi os for at lade samtlige heste skifte til foder fra Pavo og det må siges at være den bedste beslutning vi kunne tage for Sia og Celton.

En ny pony.

 

 

Siden foderskift til All Sport fra Pavo har vi fået en “ny pony”. Celton er stadig den samme søde og super håndterbare pony, men han har bare fået et ekstra men kontrollerbart gear. Hvor Sia før havde brug for at en boksen gik og hjalp hende med at holde ham igang fra jorden kan hun nu selv sætte i både trav og galop samt holde ham igang i de forskellige gangarter. Hun kan nu også begynde at få han til biddet fordi hun kan få lov til at stå imod foran uden at han bare går i stå.

Så spørger i mig, så er det absolut lige så vigtigt med det optimale foder til en 3’er pony som det er til hvilken som helst anden konkurrence eller sportshest. Det er meget lettere at lære at ride når hesten man rider på går frem af sig selv. Når ungerne skal sidde og bruge alle deres kraften på at få dret frem så er der intet overskud til at lære teknik. Omvendt kan man heller ikke lære noget his hesten har så meget energi at man sidder og er utryg og bare “holder fast”. Så hvis vi ønsker os at ungerne skal få gode oplevelser i sporten så synes jeg bestemt det kan svarer sig at gøre det så let for dem som muligt. Til den opgave mener jeg bestemt det rette foder spiller en rolle så min påstand er:

  • Det rette foder er afgørende for din ponys trivsel og præstationsevne
  • Det rette foder kan være med til at regulere til en optimal fremaddrift
  • Det rette foder kan gøre det lettere for ungerne at lære at ride
  • Det rette foder behøver ABSOLUT IKKE at være dyrere
  • Det rette foder behøver IKKE være besværligt at fodre med
  • Det rette foder minimere eller eliminere behovet for alle mulige tilskuds produkter

Den rette sparring.

Hos os fodre vi som sagt med Pavo foder men det er ikke ens betydende ed at dette er det eneste der virker. Der er rigtig mange gode produkter på marked. Det der bare er vigtigt er at få den rette sparring. Selv om jeg selv har været rytter i mange år og også selv har læst en hel masse om foder og hestens anatomi mv. så er den sparring og rådgivning jeg løbende får fra Pavo guld værd. Så jeg vil til en hver tid anbefale at hvis man er i tvivl om eller hvordan man fodre sin hest eller pony optimalt, så tag fat i de eksperter der er derude.

 

Det er da bare meget sjovere for både børnene, ponyerne og forældrene, for den sags skyld, når tingene fungere.

 

Rigtig dejlig dag til jer alle

XOXO

Rie

fb-share-icon

Hej med dig.... Du kender mig højest sandsynligt ikke, men det kommer du måske til hvis du har lyst til at følge lidt med her på bloggen... For at du får en lille fornemmelse af hvem jeg er vil jeg lige benytte lejligheden til at fortælle dig det grundlæggende. Jeg hedder Rie Obling og er i skrivende stund 37 år gammel. Jeg har redet siden jeg var 9 år og købte selv min første pony (Lotte) da jeg var 12 år gammel. Selv om nogen måske vil mene at jeg er ved at være for gammel til den slags, så går jeg som så mange andre ridepiger med en indre drøm om en dag at ride grand prix. Måske lykkedes det en dag, måske ikke. Det vil kun tiden vise... Så følg med her på blogge så ser vi om min drøm en dag bliver til virkelighed....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *