fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  PEEK NEWS,  Riders NOTEBOOK,  Ugens PEEK'er

Sådan gør du din hest klar til LA1, LA2 og 5-års championat – flere videoer

Hej igen

Så er jeg klar med part 2 af hvordan man gør sin hest klar til LA1, LA2 og FEI 5-års klasserne. I det her indlæg har jeg jo lovet at vi skal se på tilbagetrædning, parade, fremadridning i trav fra parade og så lidt tips og tricks til hvordan du får samlet lidt flere point i løbet af dit dressurprogram. Derudover kunne jeg også godt tænke mig at fortælle lidt om schenkelvigninger.

 

Tilbagetrædning

Når tilbagetrædning skal indlæres har man brug for lidt hjælp fra jorden. På videoen nedenfor ses første gang Festo blev introduceret til øvelsen. Vi gjorde sådan, at jeg red ind i en parade, så rørte min træner (Rune Willum) Festo på bringe/forben mens jeg lavede ryttersignalet til tilbagetrædning. Jeg synes faktisk det er svært at forklare hvad man som rytter gør. Jeg lægger benene en lille smule til, tager lidt anholdende i tøjlen og så sidder jeg stille med mit sæde. Festo har været meget hurtig til at forstå øvelsen og han er god til at blive til til biddet. Hvis nu hesten er lidt mere usikker på hvad man mener med pisken på forparten, så kan man selv træne det fra jorden. Så kan man enten i ens skridtopvarmning eller når man skridter af stige af hesten og gå og øve det fra jorden.

Parade

Det vigtigste når en ung hest skal lære parader er at den lærer at stå stille og at den bevarer roen. Hvis man har en hest, som bevarer roen i paraden kan man nemlig også få lov til at rette på dens opstilling uden at der opstår stressende misforståelser. Så med Festo var min første del af indlæringen af parader, at stoppe ham og så bare stå og nusse i 100 år – ligesom han elsker det <3 På den måde er parader allerede fra starten noget han synes er dejligt og han står pænt og venter. Det er så godt givet ud og jeg høster rigtig mange points på det. I indlæringsfasen laver jeg paraden fra skridt. Der vil tit ske dét, at hesten slår fra fortil og ofte er det bare fordi de mangler styrken til at stå og holde sin holdning. Med Festo er det kommet helt af sig selv at han nu ikke slår fra længere. Når så hesten er afslappet og kan finde ud af at stå stille så har man jo også et kanon godt udgangspunkt til at man kan begynde at rette på hvordan de stiller sig op. Efterhånden som man kommer længere i indlæringen og skal til at lære dem at stille sig rigtigt op med det samme, så skal man huske at holde benene på når man rider ind i paraden. På den måde er der større sandsynlighed for at de får stillet sig korrekt på bagbenene. Derudover skal man huske aldrig at korrigerer bagud. Det er en fejl i øvelsen hvis hesten træder tilbage – så altid tænke fremad når man korrigerer. Det er også noget med at man skal finde en balance i hvornår man korrigerer. Jeg korrigerer bestemt ikke hver gang og jeg er OK med at der kan mangle et bagben en gang imellem.

Når man så skal lære dem at gå direkte frem i trav, så handler det først og fremmest om at de tager benet ærligt og kvikt. Dernæst så kan jeg mærke på Festo, at jeg lige skal give en smule efter i tøjlen lige et millisekund inden jeg kommer med mine schenkler. Hvis jeg kommer til at sidde og holde mens jeg rider fremad, så bliver han simpelthen så drøn-forvirret.

10-meter volter

Noget af det første, som kommer i programmet er de to halvvolter på 10 meter, hvor hesten skal ligeudrettes på midterlinjen. Øvelsen er svær af flere grunde; for det første skal de spore rigtigt rundt på halvvolterne og ikke miste fremadsøgen, rytme eller falde på forparten. Her er det super vigtigt at man har hesten mellem indvendige ben og udvendige tøjle. Og det er tusind gange lettere sagt end gjort – det er jeg godt klar over 🙂 Derudover er det super vigtigt at give sig god tid på midterlinjen til at ride et pænt stykke ligeud, både så hesten finder balancen og kan komme godt ind i nummer to halvvolte og så man virkelig får vist dommeren at hesten er ligeudrettet.

TIP: hvis det er svært at ligeudrette din hest, så rid en lille smule mere fremad 🙂 Det kan du også bruge når du skal op og lave parade på midten 🙂 Det er svært for hesten at gå og sno sig og gå skævt hvis man rider lidt på.

 

Schenkelvigninger

Når hesten er 4 år kan man begynde at øve sig og forberede schenkelvigninger. Sådan som vi har gjort med Festo er at vi begyndte at dreje op ad midten og så bare ride op mod hjørnet. Næste skridt var så at vi begyndte at stille ham en lille smule til indvendige. Og derfra er det kommet i takt med at man får bedre og bedre kontrol over skuldrene generelt og at hesten får styrken til at flytte sig for schenklen og ved hvad det vil sige når den ene schenkel trykker. Jeg bruger schenkelvigningerne til at få lidt mere skulderfrihed i traven. Det får jeg ved at ride fremad når Festo er kommet ind i øvelsen. Hvis jeg skulle ride LA2-programmet ville jeg mere fokusere på at schenkelvigningen flyder godt. Men det gør det jo bare til en fed øvelse; at man kan øve forskellige ting med den.

 

TIPS

Nogle af de steder jeg henter flest points er:

  • Mine parader og hilsner. Jeg satser hele butikken ved at hilse længe og give mig god tid.
  • Jeg rider præcist og viser øvelserne. Fx i en øgning, så prøver jeg at ride lidt tilbage inden øgningen og markere overgangen efter øgningen. Eller i en slangegang laver jeg alle buer lige store og husker at lade vær at ride hjørnerne.
  • Jeg er ikke bange for at ride. Nogle ryttere bliver helt paralyserede inde på banen, men jeg prøver at ride min hest, som jeg havde gjort derhjemme.
  • Jeg er altid velforberedt. Man skal altid forvente at der forsvinder x antal procent af hestens energi og fokus så derfor skal man gerne synes at det man skal præstere virker nemt når man øver det på hjemmebane. På den måde er der lidt at give af når man så kommer til stævne og nerver og omgivelserne spiller en et puds.
  • Det her tip er ikke noget jeg henter point ved, men jeg er ikke bleg for at tale til min hest, give den et klap eller give efter på tøjlen som ros – heller ikke midt i programmet. Fx når Festo skal skridte og han godt ved at der kommer et anspring snart, så sidder jeg og nusser ham på manken for at berolige ham – jeg føler det virker 🙂

 

Møs møs!

fb-share-icon

Jeg er en kvinde på 31 år. Jeg er mor til 2 søde piger, Stella på snart 4 og Laura på 2,5. Jeg bor på en skøn gård i Nordsjælland. Min hest hedder Festo Guldbjerg. Han er 5 år og er efter Fürstenball/De Niro. Han er verdens sødeste hest og herhjemme vægtes dressur ikke højere end foldtid og skovture.

En kommentar

  • Nana Dahlerup

    Sådan!! Det er bare så gode og velskrevet tips til at gøre en ung hest øvelses klar og -stærk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *