fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK

Sko eller barfod? – Hvad er bedst

Det er efterhånden de færreste konkurrenceheste vi ser i dag, som ikke har hestesko på. Vender man blikket tilbage til OL i Tokyo, så havde næsten alle dressur- og springheste sko på. Men hvad er egentlig grunden til at vi banker sko fast til hestens hove? Og hvad er fordelene og ulemperne ved hestesko?

Hovens funktion

Når hesten bevæger sig, så sker der en masse nede i hoven. Hoven er nemlig ikke en stiv klods, men den er elastisk, og kan udvide sig. Inde i hoven er der bløde og elastiske områder. Disse områder trykkes sammen, når hesten træder ned på hoven og hovkapslen udvider sig. Når hesten træder på hoven, sker der altså en ændring af hovens form helt fra kronranden og ned gennem hornvæggen. Dette kaldes også hovmekanismen i flot tale😁
Hoven er altså stødabsorberende, hvilket er med til at beskytte dens sener, led og knogler.

Hesteskoen

Der kan være mange årsager til at en hest har sko på. Den mest almindelige årsag er at vi bruger hesten til arbejde og ridning. Når vi rider, kører og longerer vores heste, så slides hovene unormalt meget, sammenlignet med heste der kun går på fold. Hoven slides hele tiden mod underlaget, hvad end det er grus, asfalt, sand eller fiberbund. Og når hoven slides mere end den kan nå at vokse, så er det at hesten kan blive øm.

Og det er her hesteskoen kommer ind i billedet.
At slå sko på hoven, medvirker til at hoven bliver beskyttet mod det slid, og ømhed som hestens arbejde medfører. Men skoen er stiv, hvorfor hovens naturlige stødabsorbering forhindres.

Den klassiske hestesko som vi alle kende, og de fleste bruger, er jernskoen.
Jernskoen er blevet brugt til heste i hundrede vis af år, da det stærke materiale beskytter hoven mod slid fra underlaget.
Jernskoen sættes fast med søm, som gør at skoen (som regel) bliver på.

I løbet af de sidste par år, er alternative hestesko blevet mere populære.
Det er alt fra sko med gummibelægning til limsko.

Gummiskoen fra Öllöv er blevet ret populær over de seneste par år. Herre det tale om en metalsko, som er beklædt med gummi. Denne sko øger skridsikkerheden og forbedre stødabsorberingen når hesten går. Disse sko kan specielt om vinteren være smarte, da gummibelægning medfører, at sne og is ikke klumper sig fast under skoen. Gummiskoen sættes ligesom jernskoen, fast med søm.

Plastisko er der også nogle der bruger. Denne type sko er næsten lige så slidstærke som jernskoen, da de er lavet af hård plastik hele vejen igennem. Ligesom gummiskoen, er plastiksko også langt mere stødabsorberende end jernskoen. Og så vejer en plastiksko fra fx. Dynamixiht 1/3 af hvad den klassiske jernsko gør.

Limsko er knap så udbredt som sømsko. Skoen bliver limet på hoven, og man undgår derved sømmene som holder hoven fast i én bestemt stilling. Limskoene sidder på hoven hele tiden ligesom sømsko, og hovvæggen forbliver intakt.

”Sko er ikke guds gave til hesten – sko er guds gave til mennesket så vi kan bruge hesten til det, vi har købt den til”

Snak med din smed

Om din hest skal have sko på, eller kan gå uden er lidt en smagssag. Min egen dressurhest på 5 går uden sko, hvilket egentlig har fungeret fint indtil videre. Hver gang vi har besøg af smeden, spørger jeg altid ind til hvordan han synes hovene ser ud, og hvad han tænker – sko eller ikke sko. Siger smeden at det er en god ide at lægge sko på, så er det det jeg vælger at gøre.

Robins hove er, og har indtil videre, været super fine. Han har dog det lille issue, at han skraber i jorden nogle gange. Dette kommer lidt til udtryk på hans hove, da han så slider dem mere fortil. Jeg snakker med smeden om det hver gang, og får af vide at det indtil videre udelukkende er kosmetisk. Derfor vælger jeg at holde ham barfodet, da han fungerer fint sådan.

Så altid – Snak med din smed om hesten hove. Vi kender vores heste rigtig godt, men det er trods alt smeden som har uddannet sig i at vide ALT om hestens hov. Jeg stoler altid på at min smed vil min hest det bedste, og at han er ærlig og siger sin mening hvis noget skal ændres.

”Ingen hov – ingen hest”

fb-share-icon

Mit navn er Jannie, jeg er 27 år og har redet siden jeg var 5 år gammel. Jeg har min skønne unghest Robin som er 5 år gammel, og arbejder til hverdag som revisor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *