fbpx
Catago Equestrian,  PEEK 2020,  Spring

🚨Dilemmaet når man fylder 18 år🚨

Når man fylder 18 år skal man træffe et vigtigt valg som springrytter. Skal springvesten forblive en del af hverdagen når man springer? Det er et valg som skal træffes, dog har jeg aldrig rigtig været i tvivl om, hvor jeg står henne i denne situationen. Det er springrytternes svar på debatten om den høje hat. Skal man gå efter æstetik eller sikkerhed?
Dilemmaet

Dilemmaet om springvest minder på en måde om det dilemma som diskuteres i dressuren. Skal sikkerheden eller æstetikken prioriteres højest? Skal man have sikkerhedsvest på, når det ser glimt ud? Eller er min hest så sikker, at det er lige gyldigt? Dette stemmer jo meget over ens med, om hatten skal forbydes som hovedbeklædning i dressur. Hele springdilemmaet bygger på, at når man fylder 18 år, må man selv vælge om man rider med springvest eller ej. Der findes flere undtagelse ved de store ridestævner. Dog er det når rytteren fylder 18 år, det rigtige valg er. Vil jeg fortsætte med bruge sikkerhedsvest?

Egen overbevisning

Jeg har oplevet en del træls faldt gennem tiden (2 af dem ligger her, hvis man skulle være interesseret: Fald 1 og Fald 2), og jeg ville ikke være for uden min vest. Selvom jeg er gået fra level 3 lamel vest, til nu at bruge komperdell’s level 2 vest (som de fleste nok kategorisere som et rygskjold), vil jeg alligevel ikke undvære den. En stor del af min tryghed i springning ligger i, at jeg har springvest på. Dette virker yderst mærkelig, da jeg jo kun har en tynd vest på – og ikke tyk Racesafe-vest. Jeg vil altid springe med springvest, uanset hvilken alder, hvilken højde og hvilken hest jeg springer på. “Better safe than sorry” er det eneste citat, som kan beskrive min til gang til emnet. Især med den tynde komperdell vest, som nærmest ikke mærkes når først den har formet sig til kroppen. Der er for mig ikke en god grund til ikke at ride med vest. 

Idoler
Stine Cassøe på Conchillo

Kigger man til de store ridestævner, er der ikke mange som rider med nogen form for vest. Jeg kan kun nævne ti danske ryttere, som jeg har set ride med vest til de helt store stævner. Dette er Stine Cassøe og Rikke Haastrup, begge to utrolig dygtige ryttere som er blandt de bedste i Danmark. Jeg er ikke en, der normalvis har idoler. Dog har jeg stor respekt for, at de vælger at ride med vest – selvom dette på ingen måde er traditionen for de professionelle ryttere. Jeg ved godt, at proffessionelle ryttere 999 ud af 1000 gange har styr på det, men der kan altså ske uheld. Selv den mest stabile hest kan blive bange, eller den mest sikre rytter kan få lavet en dårlig afstand. Også er bare dårligt stillet i springverden uden en vest.

Drømmevesten

Jeg går lige nu og sparer sammen til en airbag vest. Disse er utrolig smarte, men virkelig virkelig virkelig dyre. Ved et styrt bliver wiren som påsættes op sadlen strammet og dermed udløses en CO2 patron, som sidder i en lukket lomme foran på vesten. På kun et halvt sekund er Hit-Air pustet op. Man mærker altså ikke vesten før den udløses, så bevægeligheden mindskes ikke, på samme tid beskytter den super godt. Hvilket understøttes af, at den er meget brugt blandt military-ryttere, som jo har brug for en sikkerhedsvest af højeste klasse!

Ryttere skal selv bestemme, om de vil ride med vest eller ej. Der findes både fordele og ulemper ved det hele. Jeg vil aldrig være foruden min vest, og den holdning ændre sig aldrig!

Tusind tak for din tid!

Domino & Clara 

fb-share-icon

Halløj! Mit navn er Clara Storm, og jeg er 18 år og har min daglig gang i 3.g på Horsens Gymnasium. Jeg er springrytter helt ind til benet, og det vil jeg for altid være. Min partner in crime er springhesten Domino, som er en 12-årig KWPN vallak. Jeg vil tage jer med ind bag facaden i både medgang og modgang, for ikke alt er lige let når man er hesteejer! Jeg håber i vil følge med på vores PEEK-eventyr!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *