fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  PEEK NEWS,  Riders NOTEBOOK,  Spring,  Ugens PEEK'er

Min hest hader at gå på fold!

Og faktisk kan han heller ikke lide at holde fri. Ja den er god nok. Den slags heste findes.

Nu ved jeg at der vil komme mange med ‘det findes ikke, alle heste kan bedst lide at gå på fold, og ridning er kun et behov mennesket har’. Og den holdning havde jeg så sandelig også selv! Lige indtil jeg mødte min frieser.

Jeg har altid haft en ide at om det bedste i hele verdenen, var en hest der kunne gå i løsdrift året rundt, med en masse venner på folden. Hø/wrap/græs ad libitum, kæmpe læskur med dejlig bund osv. Og skulle de stå på boks, så KUN om natten, minimum 18 timer fold tid, på kæmpe folde og altid med adgang til mad. Lige så vel som jeg havde troen på at ridning var et menneskeligt behov og at heste ville være ligeglade med det.

Den ide måtte jeg sande ikke gælder for alle heste. Hvorfra jeg ved det? Fordi jeg ejer en hest der er stik modsat. Ja, jeg taler om selveste Lucky..

Lad os starte med ride delen, om fortællingen om hvor tydelig han er i sin mening heromkring.
Lucky har siden han var 1 år, haft enorm interesse i at se på når jeg sadlede de andre heste op. Den dag det endelig blev hans tur til at få sadlen på som 3 års, vendte han selv ryggen til og lod mig spænde den på uden problemer.
Lige siden han blev tilredet, har han været den første hest i stalden, til at stå og skrabe i jorden når jeg kom, fordi det ej kunne gå hurtigt nok med at komme ud at ride. Og var det hans tur til at holde en fri dag, blev han tydeligt utilfreds over det.
Rigtig meget kom det til udtryk dengang jeg blev gravid. Her valgte jeg at jeg ej ville ride imens, og derfor fik alle heste 1 års fri. Lucky var de første mange uger, ekstrem utålmodig når jeg ankom, han gav alle tegn til at ville sadles op, og blev slemt skuffet når det gang efter gang, kun var en strigle tur eller en tur i longen.

Selv den dag i dag, kan man nærmest hører hans suk, når jeg kommer med et longetov, frem for sadlen. Han skal nok fuldføre opgaven, men han gider virkelig ikke. Kommer jeg derimod med sadlen og sadler op, er han frisk og klar og yder sit ypperste, hver eneste gang.
Dertil skal det nævnes at det er dressuren han er vild med. Ja, i hørte rigtigt. Endnu et hvaaad? Lucky er så glad når vi går mod banen og giver sit ypperste når vi træner dressur eller tricks. Skal vi dermod ud i naturen på en tur, forsvinder hele den energi i det sekund vi drejer væk fra banen og ud på ruten.  Igen, han skal nok og han nyder det sikkert også imens, men hans stræberi er bane ridning.

Lucky er en hest der meget tydeligt elsker ridningen. Bevares, selvfølgelig kan han overleve fri, en tur ud i naturen eller at blive longeres, men han så sig helst fri for alt andet end dressur og tricks :p

Så er der det med fold. De fleste jeg kender, mener at en hest elsker foldtiden og helst vil stå ude døgnet rundt. De mennesker har ikke mødt Lucky.
Lucky er den eneste hest jeg kender, som ikke har travlt med at komme på fold om morgenen. Tværtimod kan det næsten ikke gå langsommere, og hans dybe suk kan ikke blive højere. Han kommer ud på folden, udelukkende for at vende sig om og stå ved ledet og vente, til han må komme ind igen. Og her står han stort set hele tiden, med få undtagelser af når han giver op for nogle minutter, for derefter at vende tilbage og se om man ikke kan komme ind nu.

Lucky har været tvunget hele sit liv til at gå på fold fra tidlig morgen, til sen aften. Og han har haft alle mulige forskellige scenarier. Små ene folde. Små 2 mands folde. Store 2 mands folde. Kæmpe kuperede 4 hektar folde med en kæmpe flok. Store flade folde med både store og små flokke. Folde med en skov og sø på. Og ALTID med hø/wrap ad libitum på foldene.
Men uanset foldens eller flokkens størrelse, og uanset foldens indretning, har det altid været det samme scenarie; Ud på folden, trække vejret en enkelt gang, vende om og sige ‘jeg er færdig nu‘.

Sommerfold perioden er en helt ekstrem tydelig karakter igen. For nej, han har ikke et valg. Han kommer på sommerfold hver eneste sommer. Her går det bedre med ikke at stå ved ledet 24/7, nok mest fordi han ved det ikke hjælper. Men halvdelen af tiden, står han der stadig. Og står han der ikke når man kommer og kalder, så er han den FØRSTE der kommer i susende galop når han hører kaldet, for at komme med ind.

Mine med-opstaldere beretter gerne om hvor træls det er at hente deres heste ind, fordi Lucky nægter at flytte sig, før de tager ham med. Og når han endelig er kommet ind i boksen for at stå imens jeg rider den anden, er han umulig at få ud igen. Han vil bare ikke!

Nu ved jeg at folk der ikke tror på at den type heste findes, vil sige at det er fordi forholdene på folden ikke har været gode nok. Igen påpeger jeg at der vitterligt ikke findes flere slags folde jeg kan afprøve. Eller flere slags kombinationer af heste. Jeg har haft Lucky i 10 år nu, siden han var en baby Lucky, og han har altid været sådan. Lucky er bare en hest der foretrækker sin boks, og at blive redet i dressur. Det må jeg acceptere :o)

Jeg vil skynde mig at sige, at han får ikke et valg. Lucky er på fold i alle de lyse timer, i alt slags vejr. Og fra ca Maj – Oktober er han på døgnfold. Så selvom han tydeligt ikke gider og aller helst bare gerne vil stå i sin boks, får han ikke et valg. Jeg vælger at trække ‘jeg ved bedst’ kortet her. Om det behager ham eller ej :p

Heste er tydeligvis lige så forskellige som alle andre levende væsener. Og selvom jeg ikke selv troede på at den slags hest fandtes, så må jeg indse at det gør den altså. Og sikke da en bøvlet hest, men jeg elsker hans særheder uanset! Og om så mere er jeg lettet over at alle mine andre heste, er helt normale og elsker deres fold og fri dage  😀

 

Tak fordi i læste med. Stay awesome Ninjas // DD

fb-share-icon

28 årig kvinde, mor, hustru, rytter, skuespiller, blogger og meget mere. Følg med når jeg beretter hudløst ærligt om alt og intet i min hverdag, tanker og ideer uden censur. :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *