fbpx
Billede collage af Sylvfins klipning
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

Hvordan skal hesten klippes?

I dette indlæg kan i læse omkring de forskellige klipninger og se illustrationer. Samt læse om hvilken en der vil passe bedst til din hest. Jeg vil også fortælle hvordan jeg har klippet mine og hvorfor.

Hvornår har hesten det koldt?

Når en hest fryser, ryster den, og pelsen rejser sig. Men før man bliver alt for nervøs, over at den skal stå i den kolde stald. Skal man huske, at heste er bygget til andre temperaturer, end os mennesker.

Det kan føles behageligt for heste at leve i temperaturer omkring frysepunktet. Ved at justere blodgennemstrømmen i huden kan heste regulere deres krops temperatur. I sidste ende vil hesten have et spænd på cirka 20 grader, hvor de føler sig tilpas. Hvor bredt hestens spænd er, kommer an på hvilken race hesten er. Nogle racer er bygget til at leve i de kolde geografiske områder. Hvor andre er mere kuldskære, da racen er lavet til varme.

 

Illustration: Fuldklip
Fuldklip

Fuldklipning

Fuldklipningen er god til heste, der bliver redet meget, og som ikke går på døgnfold.

Hele hesten klippes, dog kan der efterlades et stykke pels under sadlen. Da de små klippede hår kan genere hestens hud, når den har sadel på. Klipningen efterlader hesten uden ‘beskyttelse’ og kræver opsyn og planlægning. Som sikre at hesten ikke bliver for kold og får influenza og feber. En helklipning bør man kun overveje til hårdt konkurrerende heste, som ikke skal gennemgå en kold vinter.

 

Illustration: Hunter-klipning
Hunterklipning

Hunter-klipning

En populær klipning til medium eller hårdt arbejdende heste. Selvom det meste af pelsen er klippet af, giver denne klipning beskyttelse mod sadlen og holder benene varme og beskyttet. På samme måde som med helklipning kræver det planlægning og opsyn, så ens hest ikke bliver kold og syg.

 

 

Illustration: Dækken-klipning
Dækken- klipning

Dækkenklipning

Dækkenklipning er god til medium eller hårdt arbejdende heste. Det gør at hesten kan stå udenfor om dagen når vejret tillader det. Her undlader man at klippe områderne på hesten som ikke er udsat for sved. Dog klipper man stadig nok til at undgå en overdreven svedning, når hesten er aktiv.

 

Illustration: Chaser-klipning
Chaser-klipning

Chaser-klipning

Minder meget om en dækkenklipning, men denne klipning holder også musklerne i toppen af halsen varme. Denne klipning er god til medium aktivt heste, som står udenfor om dagen når vejret tillader det.

 

Illustration: Trace-klipning
Trace-klipning

Trace-klipning

Denne klipning minder meget om en chaser-klipning. Men her er det kun halvdelen af nakkehårene fjernes og håret i hovedet lades være eller fjernes delvist. Denne klipning giver hesten mere varme og beskyttelse. Klipning er egnet til heste som er moderat aktive og står udenfor om dagen.

 

 

 

 

Illustration: Irsk-klipning
Irsk-klipning

Irsk klipning

Den irske klipning er hurtig og let at klippe. Den er god til unge heste og let aktive heste. Ved at fjerne håret fra de områder hvor hesten sveder mest reduceres sveden, såsom halsen og armhulerne. Samtidig er hesten varm der hvor det er mest nødvendigt. Den irske klipning er bedst til heste der står udenfor om dagen.

 

Illustration: Bib-klipning
Bib-klipning

Bib-klipning (hals- og bugklipning)

En meget normal form for klipning. Her fjerner man kun en lille mængde hår fra forsiden af halsen og brystet. Man kan også vælge at fortsætte klipningen, så man også klipper bugen delvist med. Klipningen er god til let aktive heste, men kan også gives til heste som dagligt står udenfor om vinteren. Hvis de er robuste nok og har adgang til ly for regn og sne.

 

Hvordan er mine heste klippet? Hvorfor?

Jeg har klippet Sylvfin som på billedet, det er en lidt blandet klipning.

Sylfin's klipning

Jeg har klippet ham sådan fordi, han bliver brugt næsten hverdag og kommer til at svede. Han er også blevet klippet fordi hans pels var blevet tyk og han svedte meget. Samt synes jeg han gik ned i tempo jo mere svedig han blev. Sylvfin er stort set blevet klippet alle de steder han sveder. Dog klipper vi ikke hovedet og har heller aldrig gjort dette. Forbenene har jeg klippet da jeg synes det er pænest og fordi jeg bruger forbens gamacher på ham. Hvilket også gør han han kommer til at svede under dem. Jeg klipper IKKE i sadellejet, da de små klippede hår kan genere hans hud, når han har sadel på. Jeg har heller ikke klippet ham over lænden eller i krydset. Det hjælper ham med at holde varmen når vi rider. Samtidig kan han bedre holde varmen under dækkenet, når han går ude på marken.

Stjerner klippet i Sylvfins pelsMest af alt så synes jeg også denne klipning er pænest, men det er nok smag og behag. Jeg synes den fungere godt både til spring og dressur hesten.

Føler man sig modig og kreativ, kan man begive sig ud i og klippe et mønster. Sidste år klippede jeg selv stjerner på Sylvfin. Jeg synes det var lettest og flottest at gøre det anden gang, man klipper sin hest.

Lige nu er det kun Sylvfin der er klippet. Lukas og Alfred har fået en fin vinterpels og går uden dækken ude på folden. De bliver heller ikke brugt ret meget og kommer derfor heller ikke til at svede. Agent har stadig en kort pels og er derfor ikke klippet endnu. Han sveder en lille smule når vi rider, men bliver ikke træt på samme måde som Sylvfin gjorde.

Skal jeg bruge dækken?

Jeg synes at når man klipper ligeså meget af som jeg har gjort, så skal man give dem dækken på. Man har jo taget noget fra dem som de skulle bruge til at holde sig varme med.

Her i starten hvor der ikke er så koldt endnu, bruger jeg regndækkener. Selvom Agent ikke er klippet får han også et regndækken på. Da hans pels er meget kort og slet ikke har sat vinter pels endnu. Men også fordi det regner meget og det er en kold vind der kommer.

Hvordan klipper i jeres?

Jeg håber vi ses i næste indlæg!

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *