fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020,  Spring

Reframing af din dårlige ridetur!

Har du nogensinde hørt om reframing? Det havde jeg personligt ikke selv, før for nyligt hvor vi arbejdede med det i vores All In timer, her på efterskolen. Da vi arbejdede med det, inspirerede det mig til også at bruge det i hesteverden. Jeg tror det kan hjælpe mig og mange andre, til at tænke mere positivt om de mindre gode rideture. 

Forklaring

Jeg har ikke selv 100% styr på det, så hæng mig endelig ikke op. Jeg er helt sikker på, at Google kan hjælpe mere på vej, når du har læst dette indlæg. 

Jeg har forstået reframing som værende en måde at vende negative tanker, til noget positivt. At man skaber og styrker konstruktive forbindelser i hjernen, så man senere hen vil have lettere ved at se lyspunkter i dårlige perioder. Altså at man ser den situation man står i, med nogen nye briller, så man kan vende det negative til noget mere meningsfuldt. Det er en måde at træne sine kognitive evner på. 

Hjernen reagerer ens på frygt, konflikter, vrede, tristhed og så videre. Alle de her lidt dårlige følelser. Følelserne ligger i Amygdala, som sender signaler og får kroppen til at reagere på forskellige måder. Nemlig kæmp, frys og flygt – eller på engelsk, de tre F-er, fight, freeze, flight. Disse tre reaktioner kan i den grad blive vist, når rideturen ikke går helt som ønsket. 

Hvordan reagerer du?

Det er meget individuelt, hvilken af de tre måder, kroppen reagerer med. Kæmp kommer ofte til udtryk i en vrede. Overført i rideverden, kan det eksempelvis være hvis hesten stopper, og man bliver frustreret. Herefter giver man måske hesten én med pisken. Altså reagerer kroppen med “fight”-funktionen. 

Et eksempel på freeze, kan være hvis din hest pludselig sidder fast i noget, eller din gode veninde falder af. Du ser på, men er magtesløs fordi du ikke har kontrol over situationen. Måske vil du faktisk kunne gøre noget, men du bliver så bange, at du og dine tanker fryser fast. Det er altså “freeze”-funktionen. 

Skal vi også have flygt med, så kan det være i en situation hvor du bliver så bange, at du bare MÅ væk! Det kan være at du har haft et slemt fald, og herefter er blevet ængstelig. Når din hest så bukker under næste ridetur, hopper du med det samme af, og sætter den på fold igen. Det er “flight”-funktionen. Altså at man undgår det ubehagelige. 

Framestorming: Hvor mange måder, kan jeg se denne situation på?

Framestorming er et værktøj som man kan bruge under konflikter og ubehagelige situationer. Der er fem punkter, som man kan tænke situationen igennem med. 

  1. Se det som en gave. Hvad får jeg ud af den her situation?  “Jeg bliver bedre til at håndtere min hest, når den reagerer sådan her…”, “Nogen vil på et tidspunkt se min udvikling… “
  2. Hvilke værdier er vigtige for mig? Hvilke værdier vil jeg tage med i mit liv? “Jeg vil ikke gøre dette igen, fordi min hest sagde fra…”, “Jeg stopper med dette, det fungerede ikke”.
  3. Stil dig i den andens sko. Denne virker nok mest under konflikter. “Jeg kan se det fra min modstanders synspunkt”
  4. Det humoristiske. Hvis det er muligt, så find noget sjovt. “Om nogle år vil jeg grine ad dette fald”, “vi må have set totalt tossede ud, da hesten bukkede”
  5. Helikopterperspektivet. Se situationen med afstand/fra oven. “Dette hændte fordi…”, “Hesten reagerede på dette, fordi…” 

På denne måde, lærer man at tænke på andre måder, til at forbedre en bestemt situation. Når man har tænkt dem igennem, kan man herefter vælge den, man syntes var mest passende. 

 

Tak fordi du læste med. Jeg håber at det har været interessant. Følg med i min hverdag på instagram, her. 

 

fb-share-icon

Mit navn er Liv, jeg er 17 år gammel og heldig ejer af en skøn pony, ved navn Aastrupgaards Sol. Lige nu tilbringer vi vores tid på Skrødstrup Efterskole, hvor jeg tager min 10. klasse. Her satser vi på at få et fantastisk år med masser af ridesport og nye, gode venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *