fbpx
Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2019,  Spring

AT HOLDE HESTEN GLAD.. HVORDAN?

Ja, hvordan hulan gør man dog det? Skal den ikke blot have vand og mad?

Ja, gid det var så simpelt. Det er meget forskelligt fra hest til hest, hvad der skaber værdi for den. Jeg ved i hvert fald, at mine heste har stor glæde af meget foldtid. De bliver normalt sat ud 7.30 og ind ved 19.30 tiden. I sommerperioden står de på døgnfold. Det er ekstremt vigtigt for mig, at mine heste har det godt. Der er mange der måske tænker “jamen, hvordan ved du, når din hest er glad?”. For mig handler det ikke blot om, at hesten trives. Det handler om, at rytteren kan mærke hvornår hesten har en off-dag og stopper tidligt med rideturen, hvornår rytteren ved, hvornår hestens grænse er nået, hvis hesten bliver hurtigt mentalt træt. Og tro mig, det kan jeg mærke.

Ved en glad hest får man ikke blot en god og glad sportshest, men man får en hest som VED, at du kan mærke og lytte til dem. Udover en masse foldtid er hestens foder og tilskud over en vigtig del for en sund, glad og rask hest. Jeg har allerede lavet et indlæg om, hvad jeg fodrer med, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Udover foderet står mine heste på halm, og har stort set hø/ frøgræs ad libitum. Jeg har måtte være lidt tilbageholden med vores hø i foråret/ sommeren, da det sidste år var rimelig tørt og blev med foderenheder.

Kan man ride hesten glad?

Hvis din hest er samarbejdsvillig og elsker at ride, så ja. Selvfølgelig er det basis, at din hest ikke må have spændinger, en dårlig sadel, for små gamacher osv. Er alt tilpasset, så ja. Spot er SÅ samarbejdsvillig og bliver nærmest rastløs på hans fridage. Mit ugentlige rideskema er meget forskelligt, alt efter om jeg skal til stævne. Jeg sørger altid for, at han får MINDST 1 fridag. For mig er fridage med til at give hesten tid til at slappe af og komme sig. Men i denne uge skal jeg til store hestedag om lørdagen, stævne søndag. Igår var vi til springtræning og derfor ser skemaet for Spot sådan ud:

(Der kan være ændringer, hvis han har en off-dag, regnvejr, hedebølge eller møder på arbejdet)

SØNDAG: Kort skridttur på 20-25 min.

MANDAG: Dressur, lang og dyb. MAX. 20 min.

TIRSDAG: Bomarbejde i trav og galop, med fokus på afstand og lytte på mig

ONSDAG: Tur i det fri med konditionstræning i trav og galop

TORSDAG: Dressur med fokus på intervaller af hurtig trav – langsom trav – kort galop – langsom trav – hurtig galop.

FREDAG: Dressur med fokus på trav og galop, hvor han får brugt bagbenene grundigt. MAX 30 min.

LØRDAG: Fri

SØNDAG: Stævne på SYR, hvor vi skal starte 20 og 30 cm.

Grunden til, at jeg er så opmærksom på, at hesten skal være glad er, at hesten er et følsomt dyr, som hurtigt kan føle sig svigtet. Jeg tror heste er klogere end vi mennesker tror. Spot husker i hvert fald nogen minder, som han engang har haft. Derfor er det vigtigt, at hesten ved du er der for at lytte, og ikke blot ride den. Der er så meget mere end bare ridning, og det er synd, at nogle ryttere ikke holder af at skabe et bånd med hesten UDOVER ridning. Din hest kan ikke præstere på topniveau, hvis den er trist og stresset. På trods af det, så er der godt nok mange topheste, som alligevel gang på gang formår at tilfredsstille rytteren, selvom jeg kan se, at den ikke føler sig tilpas..

Billedet er fra sommeren 2015, hvor vi hygger en tur på marken efter photoshoot. I kan se, at Flower var rimelig tilfreds.

fb-share-icon

Jeg hedder Ida Skafte Bendsen og er 20 år. Jeg er bosat på Lolland med min mor, far og søster. Sammen har vi en masse dyr, da vi lever og ånder for at give dyr det bedste liv. Jeg har selv 2 heste, som henholdsvis hedder What A Spot og Flower. Jeg har en Instagram, hvor jeg opdaterer dagligt. (@ida_flower_spot), hvor jeg har 24.260 følgere. Jeg drømmer om, at starte en masse stævner i spring og dressur, men spring er dog min primære disciplin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *