fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK

Brugen af godbidder

Mange bruger godbidder i forbindelse med træningen af hesten, og som forkælelse. Men ofte kan brugen af godbidder lede til uønsket adfærd, hvis ikke de bruges korrekt. Mange er nok ikke klar over, hvor stor påvirkning en enkelt godbid på staldgangen kan have for hesten, og dens adfærd.

Mange (inklusiv mig selv førhen) bruger nok princippet enten/ eller i forhold til godbidder. Enten bruger man mange godbidder og belønnet hesten hver gang den gør en ønsket adfærd, eller også vælger man slet ikke at bruge godbidder, da hesten bliver fuldstændig fikseret på dem.

Ingen heste er ens, så det hele handler om hvordan vi som ‘træner’ bruger godbidder som belønning.

Effekt af godbidder

Der er ikke noget nyt at heste elsker mad, og altid er sultne. Ud over at en godbid er en belønning for en ønsket adfærd, så sætter den faktisk også gang i ret mange gode ting i hesten. Når hesten spiser, udløses der dopamin i hjernen. Dopamin giver en følelse af lykke, og hesten vil derfor føle sig godt tilpas. Denne følelse varer desværre ikke særlig længe, hvorfor hesten vil blive ved med at opsøge godbidden/maden for at opnå lykkefølelsen. Så det er egentlig forståeligt nok at hesten meget gerne vil have mange godbidder🥕

Når godbidder har denne effekt på hesten, er det oplagt at bruge dem i forbindelse med træning. Det kræver dog at de bruges korrekt og på det rigtige tidspunkt. Det er derfor oplagt at bruge godbidder, når hesten skal lære nye ting. Hvad end om det er tricks eller at stå stille i forbindelse med opsidning.

Pas på!

Hvis timingen med godbidden ikke er korrekt, kan vi hurtigt komme til at lære hesten ting, som ikke er vores hensigt.

Hestene kan ikke konsekvensberegne eller ‘være frække’. De agerer ud fra instinkt og vil gentage den adfærd der ledte godbidden og hermed velvære.
I det vi tildeler hesten en godbid, så belønner vi den for dens adfærd lige i sekunderne inden godbidden bliver givet. Uden at tænke over det, kan hesten i det sekund godbidden bliver fundet, have skrabet i jorden eller puffet til dig. Når godbidden så bliver givet, så belønnes hesten for den uønskede adfærd, og ikke det som vi rent faktisk ønsker at belønne den for.

Mange heste har såkaldte ‘dårlige vaner’. Min egen har det med at skrabe på staldgangen når han keder sig, eller puffe til min arm hvis han ved jeg har en godbid i lommen. Og ofte kan vi blive irriteret på dem, når de udviser den uønskede adfærd. Men i bund og grund er det helt 100% sikkert at det er os selv der har lært dem det, vi har bare ikke tænkt over det i øjeblikket😉

Jeg har i flere år haft den tanke, at min hest kan ikke fokusere på andet end godbidder under træning, så derfor har jeg undladt at bruge dem. Det sidste halve år er jeg dog stille og roligt begyndt at bruge godbidderne når vi laver jordtræning. Jeg har altid en godbid klar i hånden, så hesten kan blive belønnet for den ønskede adfærd med det samme, og ikke 5 sekunder for sent. Og indtil videre går det meget godt. Hvis jeg er for langsom, og Robin har taget et skridt, men jeg bedte ham om at stå, så får han ikke godbidden, for jeg bedte ham om at stå. I stedet for gentager vi øvelsen, og godbidden falder når han står stille, som jeg har bedt ham om😄

Så vær ikke bange for at give din hest godbidder. Tænk bare over hvornår du giver den. Er det lige efter rideturen som en ‘tak for turen’ godbid, så går det ikke at hesten klør sig op ad din arm imens. Tænk over hvad du belønner hesten får når godbidden gives. Og ellers rigtig god træning til jer alle🥰

fb-share-icon

Mit navn er Jannie, jeg er 27 år og har redet siden jeg var 5 år gammel. Jeg har min skønne unghest Robin som er 5 år gammel, og arbejder til hverdag som revisor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *