Dressur,  ECCO,  Pavo

Forsiden af din krop er stærkest!

Det er ikke en fordel som rytter!

Glædelig tirsdag folkens!…. Idag skal det handle om ryttertræning og det med at være i balance som rytter. Det er med garanti noget vi alle har hørt om. Og jeg tænker også at mange har fokus på det i træningen med hestene.  Den sidste tid er jeg selv begyndt at gå mere op i det. Og jeg er blevet inspireret til at se på det på en lidt anden måde. Det vil jeg gerne dele…

 

Men inden vi tager hul på det emne vil jeg lige sige “TAK”!!! Tusinde tusinde tak til alle jer der følger med på bloggen og læser mine oplæg. Det er altså bare så dejligt og jeg er meget taknemmelig for alle de søde og opmuntrende beskeder jeg får fra jer når I har læst noget i kunne bruge eller genkende. Og også tak når I kommer med gode råd retur! Det er så fedt! Bliv’ endelig ved med det!!…..

 

En trænerkommentar der ramte plet!

Nå men det hele startede med en kommentar til undervisning for ca. tre måneder siden. Det var i slutningen af maj, solen skinnede og jeg havde besøg af min nye træner. Jeg ville jo gerne give et godt indtryk og vise at jeg bare ville det her, så lad os bare sige jeg red til!!!!! Kender du det der med at man bruger så meget energi på at ride at man næsten helt glemmer at trække vejret??? Sådan var det for mig den dag. Efter en halv times tid, siger han endelig “giv den lige en skridt pause” og jeg tænkte “pyhaaaaa” for det var vist ikke kun hesten der havde brug for luft :0) Da jeg skridter forbi min træner sker det! Jeg får sagt noget med “pyha det er da også hårdt det her” hvor til han kort og tørt svarer “DET ER JO SPORT!” ;0)

 

Han havde jo ret!

Han havde jo ret ham hr. træner og da han gangen efter foreslog at vi fremadrettet skulle tage begge heste når nu han alligevel var der så tænkte jeg “shit!! Så er der vist en som skal i lidt bedre form”… Jeg har tit tænkt på hvordan ryttere som Dufour og Kasprzak kan komme ud fra en Grand Prix og kort efter give et interview om ridtet helt uden åndenød? Når jeg bare har redet en MB så hiver jeg jo for vildt efter vejret :0) Så jeg tog en rask beslutning om at jeg ville begynde at løbe. Samtidig sørgede jeg for at slå mit nye commitment op på instagram, så var jeg jo ligesom lidt mere bundet af det!!!

 

Instagram kan bare noget!

Samme dag som jeg havde stået oplægget på fik jeg en sød og opmuntrende besked fra en helt uventet svensk side. Søde Jessica som er personligtræner for flere ryttere i Sverige skrev til mig og ønskede “tillykke med min beslutning”. Men ikke nok med det, så tilbød hun mig faktisk også et gratis træningsprogram som hun selv har udviklet. Det er opbygget med fokus på præcis de muskelgrupper som os ryttere har gavn af. Det er virkelig genialt!… Det indeholder 11 øvelser som kan kombineres som det passer en og laves når som helst og hvor som hest. Det eneste man behøver er sig selv, to elastikker og 15 minutters tid!!

 

Jeg vil starte med at indrømme, at da jeg modtog det med posten tænkte jeg “arghhh ok… hvad kan det her overhoved gøre af forskel?” Men jeg blev hurtigt klogere. Da jeg nåede til øvelse 3 “sidegang med gummibånd” så gik jeg total død! Jeg kunne klare den i et lille minut og så var der bare ikke mere energi i hverken lår eller baller…. Mennnn efter bare 3 uger med træning 3 gange om ugen kunne jeg mærke kæmpe forskel. Jeg kunne nu gennemføre alle øvelserne uden pauser!

 

Personlig opfølgning og fællestræning

Nå men jeg blev selv ret hurtig kæmpe fan af Jessica’s træningsprogram. Jeg synes det var fedt at jeg kunne mærke effekt efter kun forholdsvis få gange. Jeg behøvede ikke at afsætte flere timer til hver træning og  jeg kunne gøre det hvor som helst (selv på min sommerferie i Frankrig fik jeg det gjort). Desuden fik jeg en følelse af selvtilfredshed hver gang jeg fik lavet øvelserne. Men det var ikke det bedste, det bedste af det hele var at jeg faktisk kunne mærke det i ridningen også. Der hvor jeg mærkede det mest var i min core. Det var blevet nemmere at blive siddende ret, hvilket specielt kan være svært for mig på en hest som Don Juan der godt kan hive mig ud af balance. Under travøgninger kan det også være svært – der kan jeg godt komme til at læne mig bagover (nogen ville sig ligge mig ned) for at blive siddende nede i sadlen…

Så I ved hvordan det er, “mer vil have mer”. Så jeg besluttede mig for at kontakte Jessica for at høre om man undtagelsesvis kunne lokke hende til Danmark og give en undervisningssession. Normalt er Jessica personlig træner for flere ryttere i Skåne området af Sverige. Der kører hun ud til rytterne og træner dem og laver blandt andet også rytter analyse af sine klienter på deres heste. Dermed kan hun tilretteligge et individuelt program der tager hensyn til hvilke muskelgrupper de specielt ville have gavn af at træne. Jeg vidste at Jessica træner flere ryttere fra det svenske landshold, så jeg tænkte først, at det måske var lidt våget at invitere hende til vores lille stald, men gueess what? Den var hun med på! Så i onsdags i sidste uge samledes vi 10 ryttere til en gang teori og træning med Jessica og det var bare super fedt!

Jessica er en fantastisk formidler af sin filosofi og teori. Man kan mærke på hende hvordan hun brænder for at hjælpe ryttere. Det er tydeligt at hun giver alt af sig selv for at sætte sig ind i den enkelte rytters krop, sind og problematik. Jeg er stor tilhænger af, hvordan kun lægger vægt på, at balancen imellem vores mentale og fysiske tilstand er vigtig for at hesten kan yde bedst muligt. Jeg tror vi alle lærte en hel masse af både teorien og træningen. Det gik i hvertfald op for mig hvordan de små og mest simple ting kan gøre en kæmpe forskel. Det kunne jeg skrive om det i timevis,  men det ville du ikke orke at læse så her kommer i stedet min top 3 liste:0)

 

Take home message!

1.    Det er vigtigt at vi som ryttere har en krop der er i balance. Her menes ikke hun at højre og venstre side skal være lige stærke. Det gælder også balance mellem over og underkrop, indersiden og ydersiden af vores lemmer samt specielt forsiden og bagsiden af vores krop!!! Vores muskler på forsiden af kroppen er fra naturens side stærkest. Det var smart den gang vi var hulemænd og skulle løbe. Men det er ikke nogen fordel når man skal ride sin hest “bagfra”. For at gøre det skal specielt sædet og lænden være stærke og dermed er der behov for kroppens bagerste muskler…..

          Så første takehome message: Husk at brænde ryg, mænd, baller, baglår og triceps!!

2.    Din kondition skal være bedre end hvad du har brug for til træning!! Selv om vi kan ride til hjemme uden at blive forpustet   betyder det ikke at vi ville kunne det når vi kommer til stævner! Den spændthed og måske lette nervøsitet der er forbundet med stævner får os ubevidst til at trække vejret anderledes og giver en højere grundpuld og dermed er der et større behov for iltning og deraf kondition!!

       Så anden takehome message: Hvis du kan kombinere din dagligetræning med en lille smule cardio er du godt på vej!!

3.   Hesten arbejder bedst når vi som ryttere er afslappet under ridningen. Sidder vi og bruger en masse kræfter og spænder for at enten være stærke i kroppen eller sidde perfekt vil disse spændinger gå i hesten. Den vil få sværere ved at arbejde korrekt og “tage os med”. Derfor blev vi anbefalet ikke at bruge en masse energi og kræfter på at sidde i balance under ridningen, men istedet lave vores øvelser fra jorden. Derved vil vores kroppe blive stærkere og derved skulle dette af sig selv påvirke ridningen i den ønskede retning.

       Så tredje takehome message: Lad vær’ med at ændre på din ridning, træn din krop fra jorden i stedet for så vil din ridning  ændre sig helt af sig selv!

 

En “ommer”

Det er absolut ikke sidste gang jeg har trænet med Jessica. Det har for mig været top inspirerende og motiverende. Faktisk har selv Per (min mand) fået gang i elastikkerne, hvem havde lige troet at det ville ske??? Så jeg håber at vi kan lokke hende over broen en anden gang! Det kunne være fedt med en rytteranalyse til hest også – det gad jeg virkelig godt!….

Laura som også er en del af denne PEEK konkurrence var også med til træningen med Jessica, hvis du kunne hae lyst til at læse om hendes forhold til motion og træning så klik på linket her. Hvis du kunne tænke dig at være med næste gang vi holder en fællestræning så hold øje med min instagram profil (klik her). Der vil alle kommende arrangementer blive slået op.. Og ellers håber jeg at du kunne bruge de 3 takehome messages til noget, for mig har det i hvert fald gjort en stor forskel.

 

Rigtig dejlig dag til dig og dine!!

kys og knus

 

Hej med dig.... Du kender mig højest sandsynligt ikke, men det kommer du måske til hvis du har lyst til at følge lidt med her på bloggen... For at du får en lille fornemmelse af hvem jeg er vil jeg lige benytte lejligheden til at fortælle dig det grundlæggende. Jeg hedder Rie Obling og er i skrivende stund 37 år gammel. Jeg har redet siden jeg var 9 år og købte selv min første pony (Lotte) da jeg var 12 år gammel. Selv om nogen måske vil mene at jeg er ved at være for gammel til den slags, så går jeg som så mange andre ridepiger med en indre drøm om en dag at ride grand prix. Måske lykkedes det en dag, måske ikke. Det vil kun tiden vise... Så følg med her på blogge så ser vi om min drøm en dag bliver til virkelighed....

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *