fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  PEEK NEWS,  Riders NOTEBOOK,  Ugens PEEK'er

Videoer af hvordan du gør din hest klar til LA1, LA2 og 5-års klasserne, part 1

Hej alle sammen!

Så er jeg klar med en lille guide, eller måske ikke så lille endda. Det her er sådan som jeg har gjort Festo klar til LA1, LA2 og for hans vedkommende 5-års championatet – han er jo kun 5 år.

Jeg har udvalgt de øvelser, der skal indlæres. Generelt gælder jo selvfølgelig at hesten bliver bedre i grundgangarterne, øgninger m.v. med styrke, smidighed, selvsikkerhed, tryghed og øget ridelighed og forståelse for rytteren. Jeg kommer til at fortælle om indlæring af galopanspring fra skridt, overgang fra galop til skridt, tilbagetrædning, parade fra trav og direkte frem i trav fra parade. Derudover vil jeg fortælle lidt om indlæring af kontragalop på kortside/buet spor, som man skal kunne vise til FEI finaleprogrammet for 5-års heste.

Her i part 1 fortæller jeg om galopøvelserne, dvs. anspring fra skridt, galop -> skridt overgangen og kontragalop. I part 2 fortæller jeg så om parade, tilbagetrædning og så kommer der tips og tricks til at høste point fra dommeren.

 

Anspring fra skridt

Vi begyndte på anspring fra skridt umiddelbart efter nytår. Den 21. januar lykkedes det for første gang da vi lavede det første flotte og rigtige anspring fra skidt. Derefter har det bølget frem og tilbage med nogle perioder, hvor han har været super god til det og andre perioder, hvor man følte at vi var tilbage i januar måned. Her i foråret/starten af sommeren begyndte vi at flytte fokus fra anspringene og til at han generelt skulle blive meget mere kvik og følsom for mine ben og det har været dét, der skulle til, for at han også hurtigere, bedre og mere ærligt tager anspringet. Når jeg i indlæringsfasen har lavet anspringene, er det afgørende at man har en god fremaddrift i skridten. Jo langsommere hesten går, jo mere styrke kræver det at springe an i galop. Jeg lader i hele indlæringsfasen også hovedets placering være og fokuserer på ikke at komme til at sidde og holde i ham fortil.

Den måde jeg har lært han det på er at man for det første har ret godt styr på anspring fra trav. Hesten skal tage hjælpen og være kvik til det. Så rider man rundt i galop med rimelig god fremaddrift, så hesten virkelig tænker galop. Så går man i trav i det første hjørne på kortsiden, så i skridt ca. midt på kortsiden og med det samme hesten lige tager 1-2 skridt i skridt, så springer man an i galop. På den måde når man faktisk at lave anspringet mens hesten stadig tænker lidt galop.

Efterhånden som hesten så fanger ideen, så kan man skridte flere og flere skridt inden man springer an i galop. På videoen her kan man både se anspring der er fine og anspring, hvor fremaddriften i skridten er for lille og derfor er han ikke kvik nok for hjælpen og derfor sætter han bare i trav.

Galop til skridt overgang

Den her overgang er ret svær, synes jeg. Den kræver at man kan samle hesten ret meget i galop for at det bliver en overgang direkte fra galop til skridt. Det bliver hurtigt sådan en ting, hvor man blot hiver i bremsen og så falder hesten helt på forparten og ned i trav.

Nå, men når nu man sådan kan samle sin hest nogenlunde i galop og få den til at sidde lidt mere end den fx kunne som 4-års, så kan man prøve at ride nogle 10-meter volter. Hesten vil bakke helt naturligt lidt af når den møder en linje eller skal dreje (TIP: efter en galopøgning, så brug en 10-meter volte til at bremse i stedet for bare at hive i tøjlerne). Derfor er det en rigtig god ide at lave galop -> skridt overgangen enten når man møder midterlinjen eller når man møder hovslaget.

På videoen ser i aller første gang Festo bliver præsenteret for øvelsen.

Kontragalop

Kontragalop er i høj grad et spørgsmål om styrke. Alligevel kan man godt lave nogle ting som forbereder hesten til at gå kontragalop. Der er stor forskel på den styrke det kræver at ride kontragalop på lige spor, som fx i LA1, LA2 og det indledende 5-års program og så på at ride kontragalop på buet spor som i finale programmet for 5 årige. En rigtig god forberedende øvelse er en slangelinje i galop. Så man kommer i retvendt galop, rider fra hjørnet, fx F ind mod X og ud mod M igen. Man kan så lave slangelinjen mere eller mindre stejl afhængig af hvor svær den skal være. Derudover vil jeg sige, at når først man så forsøger sig med galop på kortsiden, så husk at ride kontragaloppen. Placér dine ben i den galop du rider og hav hesten stillet let udadvendt. Nogle gange må man dog prøve sig frem med hvilken side de skal stilles til – Festo havde en kort periode hvor han klarede det bedst hvis han var stillet ret meget til indvendig side.

Generelt er det her en af de øvelser, der sjældent bliver bedre af at man overtræner det. Særligt hvis hesten ikke har styrken endnu, så får man ikke noget godt ud af at den changerer på alle mulige mærkelige måder hver gang. Så må man lægge øvelsen lidt væk, styrke hesten på andre måder og prøve igen efter lidt tid. Som tommelfingerregel går jeg selv efter, at øvelsen maks må kikse ca. 3 gange på en ridetime før jeg dropper den på dagen og prøver igen en anden dag. Festo er nu begyndt at få styrken til at kunne og jeg begynder så småt at kunne arbejde hen imod at han bliver mere ligeudrettet i sin hals i stedet for at være stillet ud ad rundt på kortsiden i kontragalop. I øjeblikket rider jeg ca. 3-4 kortsider i kontragalop til hver side og så holder jeg.

 

Part 2 kommer til at handle om tilbagetrædning, parader og tips og tricks.

 

Møs møs!

fb-share-icon

Jeg er en kvinde på 31 år. Jeg er mor til 2 søde piger, Stella på snart 4 og Laura på 2,5. Jeg bor på en skøn gård i Nordsjælland. Min hest hedder Festo Guldbjerg. Han er 5 år og er efter Fürstenball/De Niro. Han er verdens sødeste hest og herhjemme vægtes dressur ikke højere end foldtid og skovture.

3 kommentarer

  • Jannie Gregersen

    Så fedt er oplæg! Jeg har selv en 5 års, han er dog bagud i uddannelse grundet skade i vinters. Men det er lige præcis det her vi snart stille og roligt skal i gang med.
    Fedt at få input til hvordan de forskellige øvelser kan indlæres, uden at stresse hesten igennem det☺️
    Jeg glæder mig allerede til part 2

    • Alexandra Dahlerup

      Tak for de mega søde ord 🙂 Det var lige præcis det jeg håbede på med indlægget. Man kan hurtigt komme til at blive lidt forvirret og stresset og det kan være så svært at stole på processen <3. Btw, Part 2 er lige lagt op 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *