fbpx
Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK,  Spring

En god oplevelse på opvarmningen

Udvis god stil på opvarmningen og pas på dine med ekvipager. Rigtig mange er nervøse og har nerver på, når de skal starte et stævne. Andre har unge og urutineret heste med. Derfor er det vigtigt vi passer på hinanden. 

Om det er Spring, Dressur eller noget helt andet, så er der altid gang i den på opvarmningen. Nogle gange er der måske ikke så mange ryttere og andre gange er opvarmningen fyldt helt op! Men hvordan sikre vi, at vi alle får en god opvarmning? Som aktiv stævne ryttere har jeg redet en del på forskellige opvarmnings baner. Jeg prøver altid på at tage hensyns til de andre, så både rytter og hest får en god oplevelse. Vi skal passe på hinanden og vores heste, da det hurtigt kan gå galt! Jeg har været få centimeter fra at blive sparket ned af en stor hest, da jeg kom på Alfred. Han er ikke ret stor når sådan noget sker, så det var stort set lige i hovedet højde. Der skete hverken mig eller Alfred noget, men NØJ hvor blev jeg forskrækket.

Venstre mod venstre

Den første ting jeg lærte, da jeg begyndte at ride sammen med andre var at ride venstre mod venstre. På den måde er man sikker på, hvordan man kommer forbi hinanden uden at ride ind i hinanden. Det er egentlig en meget simpel ting, som gør at der ikke kommer kaos på opvarmningen i dressur. De fleste springopvarmninger, rides der samme vej rundt.

De “langsomme” bliver ude ved barrieren

Er man i gang med at skridte varme eller af, er det en fin ting at blive ude ved barrieren,. Så dem der opvarmer i trav og galop, har plads til at komme rundt. I springninger er det en fordel når der ikke er ret meget plads, kun at skridte 1 og 1. Jeg ser til rigtig mange stævner at folk skridter 2 og 2, så er der bare ikke ret meget plads at komme forbi når man opvarmer. I sær hvis det er inde i en lille hal.

Rød sløjfe!

Hvis man ved at ens hest godt kan finde på at sparke, hvis en anden hest kommer for tæt på. Så sæt lige en rød sløjfe i halen. Det lader de andre vide at man skal passe på, så kan man holde afstand, så der ikke sker en ulykke. Derudover er jeg blevet lidt klogere! Til spring ved World Cup i Herning, så jeg nogle med en rød sløjfe i pandelokken. Hvis en hest har en rød sløjfe i pandelokken, er det fordi den kan finde på at bide. Eller hvis man rider direkte mod den, kan den blive bange for de andre heste og vende rundt.

Alfred har ALDRIG sparket ud efter nogen heste, når vi har været til stævne. Men de første par stævner vi var til, valgte jeg at sætte en rød sløjfe i halen, da han var hingst og ung. Vi vidste jo ikke hvordan han ville reagere, når han kom sammen med en masse andre på en opvarmning. Så det gjorde vi for at passe på os selv, de andre og for at Alfred fik en god oplevelse.

Udover den røde sløjfe, er der også:

Grøn: Kan bruges til de urutinerede heste. Så ved de andre ryttere at den måske kan være svær at styre og de gerne må tage lidt hensyn til en.

Gul: Betyder det er en Hingst man rider på. Så kan hoppe ejerne holde lidt afstand, så alle får en god oplevelse.

Hvid: Betyder at hesten er tilsalg. Det er ikke en sløjfe jeg har set tit, så jeg tror ikke rigtigt der er nogle der bruger det. Men det er en god måde at vise at hesten er tilsalg og “reklamere” når man er ude til stævner

Men sløjfe eller ej, så hold god afstand alligevel. Rider man med pisk, skal man også lige være opmærksom på, at den ikke stritter for meget og rammer de andre ryttere og heste.

OXER!!

Når man er på en springopvarmning, er det en rigtig god ide at fortælle de andre ryttere hvilket spring du kommer på. Derfor er det en god ide at råbe, hvilket spring man kommer på. Jeg har flere gange oplevet, at ryttere og hjælpere er gået ind foran et spring som jeg skulle over. Selvom at jeg havde råbt højt og tydeligt. Derfor er det en god ide at råbe i god tid, er der så en der går ind foran, kan man eventuelt råbe en gang til.

Er man på dressur opvarmningen og der er en der ikke har opdaget, at an kommer rundt ved barrieren. Så kan man godt lige gøre dem opmærksom på det, ved at sige man kommer udvendigt. Det er sket et par gange for mig, hvor en anden rytter har skridtet på kryds og tværs inde midt på, og så lige pludselig var det på tide at skulle ud til barrieren uden at orientere sig bagud. Det er selvfølgelig ikke værre end at man bare lige gør dem opmærksom på det.

Uanset hvad, hvis man gør noget uventet er det en rigtig god ide, at gøre de andre opmærksomme på det. Hellere råbe for meget end for lidt!

Ekvipager der skal starte, har første ret

Jeg har oplevet et par gange, at ryttere der ikke skal starte stævne. Har redet blandt os andre og fyldt op ude på opvarmningen. Man kan nok ikke stoppe folk fra at gøre det, men de kunne godt tænke over at der er andre der skal opvarme og ind at starte en klasse. Det samme med dem der måske har fået sadlet liiidt for tidligt op. De har nok god tid inden de skal ride og behøver heller ikke fylde endnu mere op, ude på en lille og travl opvarmning.

Er der mulighed for det, burde man at skridte varm og af et andet sted. I hvert fald hvis det er en lille indendørs opvarmnings bane. Det er tit der problemerne er især i indendørs sæsonen. Mange klubber har ikke 2 store ridehaller. Derfor er det vigtigt man tager hensyn og passer på hinanden der ude.

Hvis jeg skal snakke med min mor eller jeg skal have rettet noget udstyr, rider jeg så godt som muligt ud i et hjørne. Så står jeg mindst muligt i vejen for de ryttere der er i gang med deres opvarmning.

 

Dansk Ride Forbund har nogle etiske retningslinjer.

Den første er: Indenfor al ridesport skal hensynet til hesten prioriteres over alt andet.

Resten kan findes her, hvis man vil have et lille overblik over dem.

 

Pas godt på jer selv og hinanden, held og lykke til næste stævne!

Instagram: @Staldsolbakken

Facebook: Stald Solbakken

Tidliger indlæg:

#6 I never lose, either I win or I learn

#5 Præcis 2 år siden mit værste styrt

#4 Dressur i varmen og Catago Cup

#3 Når askepot skal findes, den rette underviser

#2 Stævne opdatering, Jyskmesterskab for fjordheste

#1 Kunne i høre det??

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *