fbpx
Catago Equestrian,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022

Det rigtige opstaldnings sted, hvad er vigtigt for mig?

Vi kan nok alle blive enige om at når det kommer til heste, og den bedste måde at holde dem, er der lige så mange forskellige meninger og holdninger som der er mennesker. Der er dog heldigvis mange der er forenelige, og fungere godt sammen.

Når det kommer til opstaldningssteder er det bestemt ingen undtagelse, for der er mange meninger og mange ting der spiller ind når det rigtige sted skal findes.

Jeg har stået forskellige steder og med forskellige heste, og det der har fungeret for den ene har ikke nødvendigvis fungeret for den anden. Det der spiller mest ind er nok også min udvikling igennem årerne, i takt med at mine tanker om heste hold har ændret og udviklet sig har de ting der betyder noget i forhold til opstaldnings steder også. Jeg har været steder som jeg på ingen måde har synes om, som andre har fundet fantastiske og den anden vej. I sidste ende er det jo nok meget godt, så det må da betyde at der er noget for alle.

Størrelse:

Størrelsen på stedet, spiller bestemt ind. Jeg har tidligere stået på større steder med ca. 30+ heste, og det har da fungeret men det er ikke noget jeg vil længere, der bliver for meget uro og larm for min smag. Disse steder er der ofte også mennesker det meste af døgnet og jeg kan altså bedst lige når jeg ved at min hest også har mulighed for at få ro i løbet af døgnet. Desværre synes jeg også at jeg ved de større steder har oplevet meget dårlig stemning og snakken i krogene, og nogle med et lidt nedladende syn på dem der gerne vil gøre tingene anderledes og ikke bare følge strømmen, og gøre som en bestemt gør bare fordi. Det har jeg det personligt meget svært med, da jeg er lidt kritisk anlagt og ikke er typen der blindt følger en autoritet bare fordi personen siger noget, hvis ikke der er andet der bakker det op. Kan en person komme med gode argumenter er det en anden sag, jeg ikke nødvendigvis enig, men jeg har dog mere respekt for dem der har sat sig ind i tingene og ikke bare gør og mener noget fordi andre gør det samme. Det forekommer selvfølgelig også mindre steder, men der synes jeg dog at jeg har været heldig og været steder hvor der har været plads til forskellighederne. Uanset om det har været konkurrence, tur eller ingen ridning man har været til.

Helt små steder med kun et par personer  har jeg så også fundet ud af ikke er mig, der mangler jeg simpelthen noget socialt.

Socialt:

Det sociale er jo netop enormt vigtigt, man bruger så mange timer i stalden blandt andre hestefolk, fælles om en interesse. For mange, mig selv incl. er stalden et sted at koble af, og komme lidt væk fra hverdagens stress, så det skal være et sted man føler sig godt tilpas. Ellers påvirker det i hvert fald for mig hverdagen negativt, og i stedet for at give et overskud, dræner det bare enormt i stedet. Jeg tror også at i tilfælde hvor man ikke selv har det godt i stalden så påvirker det også hesten, de kan jo netop mærke hvordan man har det. Så ja det sociale miljø på stedet betyder meget, det er så bare et af de ting der er rigtig svært at undersøge på forhånd, og nogle gange ender man med at måtte prøve sig frem, og håbe på det bedste.

Faciliteter:

Så er der faciliteter, det er jo et sted hvor det har meget betydning for nogen og knapt så meget betydning for andre. Det er også noget der påvirker priserne. Nogen kan ikke leve uden et ridehus fx. For mig er det ikke en  nødvendighed, men en ekstra luksus, som jeg nu har fået igen, men ellers har klaret mig ganske fint uden i flere år. Derimod er det vigtigt for mig med en god udendørs bane, der ikke ligger under vand lige så snart det har dryppet lidt og som ikke fryser ved den første frostgrad. Jeg er om vinteren også meget afhængig af lys på banen, da jeg grundet min arbejdstid ikke kan nå at ride inden det bliver mørkt. Denne gang har jeg også prioriteret tur muligheder, og at det er tilgængelige uden at man skal på vej.

Fold og foldtid:

Er et af de vigtigste ting for mig når det kommer til hesten, jeg vil have at den kan komme på ordentlig fold og i lang tid. Jeg har stået et sted med 2 timers fold om dagen og så var det kun små frimærker, og det gør jeg aldrig igen. Min hest skal have lov at være hest. Det giver en fantastisk grundform at hesten bevæger sig ude, det giver også noget uvurderligt socialt for hesten at være sammen med andre heste. Der må derfor gerne være god plads på folden, noget græs, ikke nødvendigvis store mængder og grovfoder efterbehov. Døgnfold har dog aldrig rigtigt været mig, jeg kan altså bedst lige tanken om at hesten er inde om natten, nok fordi jeg gerne selv vil være inden om natten. Jeg har så konstateret et par gange at mine heste har været meget glade for døgnfold og det er jo det vigtigste, så de sidste heste jeg har haft har gået ude om sommeren.

Bokse:

Jeg har med min tidligere hest på 173 cm og lidt robust bygning været meget obs. på boksstørrelser og lofthøjde. Det er jeg dog ikke så meget mere. Det er fordelen ved en hest i pony størrelse, der er ikke behov for hest så meget plads. Dog kommer han aldrig til i en hel lille boks, når han er inde.

Der er jo helt sikkert også andre ting der spiller ind som jeg ikke lige kan komme på nu, så dette er blot mine tanker ud fra de ting.

Nå men hvad betyder noget for jer når i skal vælge den rigtige opstaldning? Er det det fysiske eller psykiske? Hvad fungere for dig, din hest eller jer begge?

 

fb-share-icon

Hejsa Mit navn er Rikke. Jeg er næsten lige fyldt 30, puhaa den var lidt hård at komme over ;) Men det er nu ikke så slemt som frygtet. Min blok her kommer til at handle om mig og min skønne fjordhest Boss som er 6 år. Jeg har endnu ikke blesuttet om der skal være en rød tråd, eller om det bare skal være hvad der falder mig ind jeg vil skrive om. Så der satser jeg på at jeg bliver klogere i processen. Men nu har jeg i hvert fald kastet mig ud i det, og så må jeg se hvor det ender. Målet er i hvert fald at hygge mig med det og tage en skriv ad gangen. Men håber da nogen vil læse med, og at nogle af mine ideer vil have relevans for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *