fbpx
Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Spring

Typisk fjordhest?? -Fordomme omkring forskellige typer heste.

Nu er det snart nogle år siden jeg skiftede fra de store varmblodsheste og over til fjordhest, og jeg synes faktisk generelt jeg har været rimelig forskånet for fordomme.

Men jeg var nu alligevel til et stævne i sidste måned med Boss, hvor en kommentar fik mig til at tænke lidt, og jeg synes at emnet fortjener et indlæg. Nedenstående er blot nogle af mine tanker og meninger om emnet, og der kan jo nemt være andre der mener noget helt andet, og det skal der jo selvfølgelig også være plads til.

Kommentar til stævne.

Det var til et spring stævne, hvor Boss og jeg desværre var midt i en rigtig øv periode, i forhold til vores springning. Måden han var på, på stævne banen den dag var bestemt ikke noget der var typisk for ham, og jeg er pt stadig i gang med at prøve at finde frem til årsagen med dyrlæge over, da jeg mistænker der ligger noget dybere.

Når men vi er på banen, og må desværre udgå på spring nr 3, efter stop. Boss plejer normalt ikke at stoppe. Men i det jeg rider ud af hallen kommentere en helt sikkert rigtig sød og rar dame, at det var jo bare typisk fjordhest. ?? Det tænker jeg bare lige WHAT, hvor kom den fra. Hun kender hverken mig eller hesten og at Boss er en fjordhest er da ikke ensbetydende med at han stopper. Så set tilbage på er det da noget af en fordom/holdning af have. Jeg får så pænt svaret hende at det bestemt ikke er noget Boss normalt gør, men at han er inde i en dårlig periode hvor han har mistet selvtilliden omkring spring imens vi har prøvet at komme med til championat for fjordheste. Om hun svarede videre på det, kan jeg så ikke lige huske.

Jeg tror dog ikke at det på noget måde blev sagt i en ond mening, og det har nok også været ment som en lidt øv det var synd for jer, men bedre held en anden gang. Men jeg kan nu alligevel godt mærke at jeg blev en smule ramt der.

Er fjordheste da doske? – Nej da.

Nu har jeg efterhånden redet en del forskellige fjordheste, og ingen af dem har været ugidelige eller bare “dumme” uden en rigtig god grund, så som smerter/fysisk ubehag eller tillært adfærd, altså en menneske fejl. Altså ganske ligesom alle andre typer heste. De har tvært imod været skønne arbejdssomme heste, med ja hatten på, nogen har det bare taget lidt længere tid end andre at knække koden på. At hest /rytter samarbejdet ikke går så nemt, vil jeg dog ikke mene er ensbetydende med at der er noget i vejen med hesten. Det kan jo ganske enkelt være et dårligt match, som enten er bedst at droppe eller bare skal have tid og hjælp til at komme på rette spor. Personligt synes jeg fjordheste er virkelig intelligente, og ja nogle gange med lidt for meget af det gode, for de kan dælme være hurtige til at lære de forkerte ting, som så bliver til dårlige vaner i stedet.  Men det er så en del af charmen for mig, og så bliver man jo holdt til ilden.

Jeg tror nogle gange at fjordhesten kan være lidt misforstået, da de netop er stærke men også kloge heste, så når de finder fidusen i noget holder de ved, den type hest har mange tidligere oplevet som rideskolens lømmel, eller den der hest man bare ikke gad skulle trække til og fra fold da den bare skred når den ville for at spise græs. De oplevelser hænger da selvfølgelig ved, og kan da ikke undgå at farve synet på racen senere i livet.

Ajsmann, en skøn fjordhest jeg tidligere har redet. (Skov foto)

Fjordhestene kan godt være med.

Man kan ikke komme uden om at der i avlen af fjordheste er sket virkelig meget. De fjordheste man ser i dag, er meget langt fra den type fjordhest man så tidligere. Det imponerende avlsarbejde har også ført til at langt flere fjordheste nu kan være med på stævne banerne, og at flere og flere af de mere seriøse konkurrence ryttere af forskellige årsager begynder at kigge til fjordhestene. Jeg rider stævner i det østjyske og hvor har vi bare mange dygtige fjordheste og ryttere til stævnerne i det område, både på spring, dressur og sågar military banerne. Det tror jeg også på påvirker eventuelle fordomme positivt.

De værste ting jeg har hørt har blot været; når det er jo bare en fjordbolle/fjordhest, den skal jeg nok vinde over. Det er ikke noget der kan hidse mig op, men jeg skal da gerne indrømme at sejren er noget sødere når man så slår sådan en type. Så jeg har bestemt ikke været ramt der. Jeg har faktisk hørt lang flere positive ting, bl.a. M- dressur ryttere som i en positiv tone talte om at det altså var snyd at de fjordheste er så taktfaste og sjældent bliver påvirket på det, og derfor scorer en del point der og ikke får fradrag på samme måde som de mere spændte varmblodige heste.

I forhold til dommere har jeg ikke på fjordhest følt at jeg har været dømt ned for det, de ting der har trukket ned har jeg langt de fleste gange godt kunne se hvad dommeren har dømt efter. De gange jeg har været uenig har dog ikke været anderledes end hvis jeg har oplevet det samme på en anden type hest. Nogle af de gange jeg har følt mig lidt lavt dømt, har det dog ofte også haft en sammenhæng med valg af program og kvaliteten af de heste jeg har redet i mod. For jeg må bare erkende at hvis du skal ride et LC program, hvor der ikke er de store øvelser at hente point i, så er det altså bare nemmere at score wow point. Hvor en tvivl om et point trækker lidt op frem for ned, med en hest der gangarter der bare svæver, frem for en med mindre gangarter som ellers præstere stort set det samme. Jeg tror ikke det er bevidst for at dømme nogen op eller ned, men derimod giver det ene bare et andet helhedsindtryk end det andet. Hvilket nok bare er spille reglerne i en konkurrence som dressur, hvor det er menneskelige oplevelser, erfaringer og meninger der bedømmer. Uanset hvor mange retningslinjer der laves, vil der aldrig bare kunne være et korrekt resultat, som ved fx spring for man fysisk kan tage og føle på om der blev revet ned eller ej.

Næsten sort hest VS Broget.

Axioma’s Breezer

En anden “fordom” jeg har oplevet lidt er at nogen mener at dressur dommere har svært ved at dømme brogede heste. Den kan jeg ikke helt finde ud af om jeg har oplevet at der var hold i eller ej.

Jeg har tidligere redet den skønneste brogede hingste basse. Axioma’s Breezer, og vi fik da en del dressur starter, selvom military blev det vi gik mest efter til sidst. Generelt synes jeg ikke vi blev dømt anderledes blot fordi han var broget. Vi fik da til nogle stævner placering og andre gjorde vi ikke. Der var da bedømmelser jeg ikke altid var enig i, men ofte var det nok et spørgsmål om at kigge lidt ind af og erkende at ridtet bare ikke var så godt som jeg selv følte.

Der var dog et enkelt stævne hvor jeg fik mulighed for at teste det lidt på en anden måde. For til det stævne startede jeg nemlig i mod mig selv på Breezer og på min daværende hest Ronato. 2 ret forskellige heste. Men ved at jeg red begge heste, kan jeg bedre tillade mig at sammenligne bedømmelsen ud fra at jeg formenligt har redet rimelig ens.

Med Breezer red jeg 2 fornuftige stabile programmer, uden egentlige fejl. Hesten var med mig hele vejen og gjorde hvad han fik besked på, der har nok manglet lidt mere kapow her kommer jeg, men ikke noget prangende synes jeg. Jeg mindes det gav omkring de 64% i både LA1 og LA2.

Ronato derimod var en sensitiv type og oftest en tikkende bombe når man red ind på banen. Man vidste aldrig præcist den ville gå af, og han ville springe afsted. Han var samtidigt typen der fik store øjne på omgivelserne, og i det her tilfælde var der grimme hjørner og røde branddøre i barrieren. Så lad os bare sige det sådan at vi max kom ud i hjørnerne 15 % af tiden. Ham red jeg en LA2 og LA4 på i klassen, og i LA4 fik vi bl.a. et 1 eller 2 tal, for at buk/changement i kontra på buet spor. Så alt i alt var der flere store fejl, med point derefter. Alligevel fik jeg i begge programmer med ham omkring 63% så vidt hukommelsen siger, det er en 4-5 år siden.

Hvis jeg selv skal sige det synes jeg at det er noget skævt at jeg med Ronato og alle de fejl/ulydigheder der var i hans programmer kan få procenter der alligevel er så tæt på Breezer’s, hvor der ingen egentlige fejl var. Jeg ved godt at Ronato have ca 7 cm mere i højden, længere ben og nok også lidt mere Wow faktor, og derfor får højere point i nogle af de andre øvelser, men jeg synes nu egentlig ikke at det burde kunne veje så meget op. Så måske kan man godt sige at Breezer blev dømt lidt ned, men sådan er det jo nemt at side at være bagklog. Begge heste var jo heldigvis skønne på hver deres måde, og jeg fik de samme heste med hjem som jeg tog afsted med og det er vel egentlig det der tæller i sidste ende.

Ronato

Har i andre oplevet fordomme, kommentarer eller andet omkring den type af hest i har valgt? Har i måske fordomme om nogle heste? Eller er fordomme slet ikke noget i er rendt ind i, i den sammenhæng?

Lad mig endelig høre, jeg tror på at mange fordomme kan fjernes hvis bare vi bliver gode til at lytte og tale med hinanden, og dermed bedre forstår hvor vi hver især kommer fra.

fb-share-icon

Hejsa Mit navn er Rikke. Jeg er næsten lige fyldt 30, puhaa den var lidt hård at komme over ;) Men det er nu ikke så slemt som frygtet. Min blok her kommer til at handle om mig og min skønne fjordhest Boss som er 6 år. Jeg har endnu ikke blesuttet om der skal være en rød tråd, eller om det bare skal være hvad der falder mig ind jeg vil skrive om. Så der satser jeg på at jeg bliver klogere i processen. Men nu har jeg i hvert fald kastet mig ud i det, og så må jeg se hvor det ender. Målet er i hvert fald at hygge mig med det og tage en skriv ad gangen. Men håber da nogen vil læse med, og at nogle af mine ideer vil have relevans for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *