fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020,  Spring

Ungheste i ridning

Når man tilrider/rider ungheste og man gerne vil have det bedste frem i dem. Kan man blive nød til at gøre det med tålmodig træning. Det kan være let at begå en fejl og det kan hurtigt få konsekvenser. I dette blog indlæg vil jeg gerne fortælle om hvad jeg prøver og undgå så meget som muligt, så hesten får en god oplevelse.

Skæld ikke hesten ud

Det er vigtigt at din unghest stoler på dig, og du behandler den med respekt. Husk at give den belønninger og en masse ros når den gør noget godt. Når man præsenter den for nye udfordringer så gør det i et roligt tempo. Det kan hjælpe med at styrke hestens selvtillid.

Man kan ikke stole på en hest der er uddannet med frygt. Der vil altid være noget den frygter mere end dig. Men når den stoler på dig, vil den i stedet spørge hvad den skal gøre, når den er bange.

Passer udstyret?

 

Sadlen skal passe hesten ellers kan den ikke præstere ordentligt. Jeg bruger de sadler jeg har i forvejen. Jeg holder altid øje med om sadlen har skavet hesten eller om hesten opføre sig mærkeligt under sadlen. Kan jeg mærke der er noget galt vil det blive rette med det samme.

Jeg har et hovedtøj til hver hest. De er tilpasset til hver enkelte hest, så de ikke sidder og irriterer hesten når vi rider. Derudover har de selvfølgelig også et bid hver, som fungere til dem. Fx så fungere Sylvfin bedste med et 3-ringbid i spring. Hvor Alfred fungere fint med et helt almindeligt bid.

Gamacher og klokker skal hverken være for store eller for små. Samt børster jeg gerne dem indvendigt efter endt ridt, så der ikke sidder skidt i og skaver dem næste gang.

Undgå at ride alt for lang tid

Ungheste kan let blive trætte og tabe koncentrationen. Faktisk kan man opnå meget på kort tid, i stedet for at ride i for lang tid. Rid i kort tid og træn en eller to ting af gangen. Hvis hesten gør det godt, kan man sagtens stoppe før tid. Hellere slutte med en god oplevelse. End at det pludselig bliver noget trælst sjusk, som man intet får noget ud af. Så er der større chance for at hesten gerne vil ud og ride igen!

Gik det for hurtigt?

Hvis man er for hurtig og presser for meget på med træningen. Så kan man risikere at man ikke får alle de grundlæggende ting på plads. Hvilket måske kan skabe problemer fremadrettet. Selvom at man er ivrig og gerne vil ud til stævne og vise sin hest frem. Så kan det være bedst lige at få de basale ting på plads først.

https://www.instagram.com/p/CFfk2AdBQ0r/?utm_source=ig_web_copy_link

Sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed

Det kan godt være man har en unghest med et roligt og fornuftigt temperament, men den er altså stadig uerfaren. Den kan godt blive bange og fare op i de nye trænings situationer. Ungheste er bare mere uforudsigelige end de ældre og erfarne heste. Derfor synes jeg det er vigtig at man tager sine forholdsregler og passer på sig selv når man arbejder med ungheste!

Jeg bruger ALTID hjelm når jeg rider og bruger også sikkerheds vest. Sikkerheds vesten kan være med til at forhindre store skader, hvis nu uheldet skulle være ude. Når det er ungheste man arbejder med, er det også en god ide at bruge hjelm og vest. Når man træner den fra jorden. Alle heste kan blive lidt for glade eller have lidt for meget krudt i rumpen. Hvilket så kan betyde at bagbenene måske kommer lidt højt op nogen gange. Man kan være uheldig at den fx rammer en i maven og her er det så at vesten kan hjælpe. Det er derfor vigtigt at kunne være forudseende og IKKE tage smutveje og/eller chancer. Som muligt kunne udvikle sig til en farlig situation.

Skræmt hest, hvad med Miljøtræning?

Alfred
Alfred på gå tur

Miljøtræning er altid en god ting at øve med hesten. Jo mere den ser og mere erfaring den får. Jo mindre mulighed er der for at den bliver skræmt. Dette er en fordel når den skal rides. Man får altid lidt mere ud af sin ridning, hvis ikke hesten bliver skræmt hele tiden. Derfor kan det være en rigtig god ide at forberede hesten hjemme i vante omgivelser, hvor den ikke er stresset.

Trailer træning er en god ting at øve. Så man ikke pludselig står til et stævne og ikke kan få hesten med hjem. Man kan også evt. sætte nogle forskellige ting op langs ridebanen, som der er mulighed for at møde til stævner. En anden god ting at gøre er også at gå nogle ture med sin hest. Den kan lære en masse nye lyde og indtryk at kende.

Frihed

Giv din hest frihed til at bevæge sig. Det kan være fristende at holde fast i tøjlerne hvis man forventer, at hesten pludselig vil stikke af. Det kan resultere i at hesten måske kommer til at gøre det modsatte af hvad man egentlig ville. Primært bruges tøjlerne til at fortælle hesten, hvor den skal holde sin hoved, hals og skuldre. Dog kan man bringe hesten i ubalance, hvis man holder for stramt i tøjlerne. Desuden er ikke tøjlerne der bestemmer retning og hastighed men sædet.

Hold hovedet koldt

Det er godt at være klar og tydelig, når man beder hesten om noget. Når hesten gør det godt, så husk endelig at rose hesten. Gør den det forkert så retter man det bare. Det er godt at være bestemt, men pas på at dit temperament ikke går ud over hesten. Det kan ende i at den blive skræmt og bange, og kan miste tilliden til dig. Man skal altid tænke fremad og være forberedt på hestens reaktion. Det kræver tålmodighed, gentagelser og klare signaler, hvis man vil have de rigtige svar fra din hest. Man skal passe på at hesten ikke bare gør som der passer den. Dette kan udvikle sig til dårlige vaner og kan muligvis blive farlig at ride.

 

Tak fordi i læste med, jeg håber i vil læse med i næste indlæg!

Instagram

 

Mine andre indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *