fbpx
Kold og våd tid
Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK,  Spring

muk, muk og atter muk

Nu nærmer vi os den kolde våde tid, hvor hestene kommer til at gå på mudder folde. Vi har allerede haft nogle dage med masser af vand og det har resulteret i mudder på vores marker. Det vil sige at jordbakterierne trives fantastisk ude på markerne og hvis hesten har en lille rift i huden, kan bakterierne allerede have groet sig fast hurtigere end man skulle tro og så har vi muk problemet.

Jeg kender selv problemet. Da Agent står med en hvid sok Det siges at hvide sokker/ben rammes oftere end andre. om det passer ved jeg ikke? For Agent har det også tildens til at få det på sit andet ben og alle heste er udsatte. Det har heldigvis ikke været så slemt med Agent, men det er stadig trælst at stå med.

Hvad er muk egentlig og hvorfor får heste det?

Muk er en samlet betegnelse for en infektion nederst på hestens ben, som er forårsaget af mider, svampe, bakterier og dermatophilus congolensis.

Symptomerne på muk er blandt andet hævelse og serumudsvedning. Skæl og skorpedannelse ses oftest i området som er ramt. Der kan både forekomme tør og fugtig muk.

Mukken opstår fordi hesten har en kronisk beskadigelse af overhuden, Forsvarsbarrieren er blevet brudt af små sår, sprækker, kemisk påvirkning eller andet. På den måde får jordbakterierne mulighed for at etablere sig i vævet på hestens ben

Sidste år da Agent havde lidt muk
Sidste år da Agent havde lidt muk

Der er forskellige måder at behandle på.

Jeg har fundet det mest effektivt, at behandle mine heste på denne måde.

Først fjerner jeg overskydende hovskæg, så jeg kan komme ind til huden og behandle. Mindre hovskæg kan også være lettere at holde tørt.

Så fjerner jeg skorperne. Når en hest har muk dannes der skorper på huden. Jeg har kun oplevet det i kodebøjningerne og under disse skorper lever bakterierne. For at behandlingen kan virke er det nødvendigt at pille skorpen af. Hvis hestens ben er hævet og den viser tegn på smerte eller evt. udvikler feber, er det en god ide at kontakte dyrlægen.

Derefter gør jeg sårene rene med klorhexidin som fås på apoteket. Derefter kan man nulre eller kradse lidt mere skorpe af. Dog skal man passe på man ikke kommer til at pille alt for meget af. Man kan risikere at pille skorpen at et almindeligt sår, som så bliver helt åben, som skaber en ny indgang for bakterierne.

Man kan derefter skylle benene grundigt med rent vand, man skal dog sørge for at tørre hestens ben grundigt efter vask.

Når benet/området er tørt, smøre jeg med zinksalve. Det kan også købes på apoteket. Zinksalven ligger en beskyttende hinde på området. Den virker let udtørrende på huden og beskytter mod udefrakommende fugt og snavs. Det gør at huden kan få ro og komme tilbage i sin naturlige balance.

Så afprøver jeg noget der hedder Prevent fra Equus cura, det er et produkt til behandling og forebyggelse af muk og sur stråle. Det har bakteriehæmmende egenskaber og er kraftigt fugtabsorberende, det skulle skaber et miljø hvor bakterier og mider ikke trives og skulle gerne hindrer udbrud af muk og/eller sur stråle.

Equus Cura Prevent, klorhexidin og Zinksalve
Equus Cura Prevent, klorhexidin og Zinksalve

Hvad gør jeg for at mindske risikoen for at mine heste får muk.

Jeg gennemgår mine hestes ben hver gang jeg skal ud og ride, samt efter ridning. Det kan være med til at man kan finde nogle små skader i koderegionen, som man kan behandle.

Inden ridning strigler jeg mine hestes ben og koderegion grundigt. Efter ridning vasker jeg mine hestens ben, så snavs og mudder fjernes og ikke sidder og skaver hesten.

Jeg tørre mine hestes ben så godt som muligt efter vask, da hestens våde ben fremmer muk.

Flis på marken
Flis på marken hvor der let bliver mudret

Det kan også være en god ide at flytte hesten fra marker hvor muk er hyppigt forekommende, eller marker med meget fugt/mudder. Samt har vi lagt flis ud på marken hvor der er tildens til at blive meget mudret.

Apropos tørre marker, så er det også vigtigt at hesten står tørt inde i stalden. Derfor sørger jeg altid for at mine heste står tørt, ved at tage våde pletter og har nok spåner

Man kan også med stor fordel rengøre ens børster og strigler for at fjerne bakterierne.

Derudover bruger jeg kun mine egne strigle og børster.

 

 

Instagram: @Staldsolbakken

Facebook: Stald Solbakken

Tidligere indlæg:

#31 Når hesten elsker sit arbejde

#30 Testrytter

#29 Bandager, gamacher eller slet ingen ting?

#28 Hvad har du brugt weekenden på?

#27 De forbudte aftegn

#26 Livet er kort

#25 Festlige hestedage

#24 Curlingejer?

#23 Sæt dig et mål

#22 Stævne opdatering #5 En tur til krikkerne

#21 Passion – En stærk interesse eller forkærlighed for noget

#20 Trailertræning og problemer

#19 Europa Mesterskaberne for Fjordheste 2022

#18 Q&A, Ask me

#17 Do It Yourself (DIY)

#16 Stævneklargøring Del 2

#15 Stævneklargøring Del 1

#14 Ugen der gik

#13 Ny vogn i laden!

#12 En sund hest har sunde hove, smed besøg

#11 Arbejdsweekend i stalden

#10 sommer, sol og varme

#9 De frivillige hænder

#8 En god oplevelse på opvarmningen

#7 Aftenstævne og Catago cup

#6 I never lose, either I win or I learn

#5 Præcis 2 år siden mit værste styrt

#4 Dressur i varmen og Catago Cup

#3 Når askepot skal findes, den rette underviser

#2 Stævne opdatering, Jyskmesterskab for fjordheste

#1 Kunne i høre det??

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *