fbpx
Jeg er højrehåndet
Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK,  Spring

Jeg er højrehåndet

Ja, jeg er altså højrehåndet. Ligesom cirka 80 procent af den danske befolkning. Hvorfor skriver jeg så lige det? Fordi jeg gerne vil skrive om et problem i dette indlæg. Et problem jeg selv har og et problem andre måske også har. Livet er ikke en dans på roser, vi har alle nogle udfordringer vi kæmper med.

Min hånd låser

Jeg er højrehåndet og derfor har jeg en rigtig god koordination med den hånd og den er meget stærkere! Men min venstre hånd er lidt bagud. Den er slet ikke lige så kordineret som  min højre og den er ikke altid helt samarbejdes villig. Når jeg skriver på computer og telefon fungere den helt fint! Men når jeg skal ride er det noget andet. Når jeg bliver rigtig koncentreret, kommer jeg nogle gange til at låse hånden og så bliver hesten træt i munden. Vi får nogle uoverensstemmelser og noget træls ridning, indtil at jeg husker at lirke på biddet og slippe med venstre hånd. Det er en rigtig dårlig vane jeg har fået mig og jeg kæmper hverdag for at lave om på det. Både for min, med også for hestens skyld.

Højre hånd

Nu er det faktisk ikke kun hånden som er synderen, når man rider. Man er faktisk ofte stiv i den svage side og det er jo så venstre side af kroppen, nu når jeg er højrehåndet. Havde jeg været venstrehåndet, var det jo selvfølgelig højre side jeg ville have været mere svag i. Det kan være fordi man bliver sådan lidt krampagtig i den dårlige side af kroppen. Man “blokere” for de smidige bevægelser. Mange ville måske tror at det er hesten, som er stiv i den ene side og derfor begynde at tjekke den igennem og lede efter fejl. Men faktisk kan rytteren overføre ens problemer over til hesten.

Finmotorik

Når man skal lave mere finmotoriske bevægelser, bruger man for det meste sin dominerende hånd. Den mindst dominerende hånd vælger at “strejke” Da den vil blive klodset og meget ubehjælpelig. Det er meget upraktisk at have en ubalance i sin finmotorik, når man rider. Man skal nemlig bruge både højre og venstre hånd, ensartet og gerne med samme præcision når man rider. Begge hænder skal kunne ta’ og give efter samt hjælpe med at dreje.

F.eks. har jeg mindre finmotorik følelse i venstre hånd end i højre. Det gør at jeg kommer til at holde fast i tøjlen og ikke får givet nok efter, når jeg rider.

Løsen op

Når man sidder på hesten, kan man tage sine fødder ud af stigbøjlerne og derefter dreje hovedet ensartet og regelmæssigt fra den ene side til den anden side. Den øvelse løsgør nakkemuskler og det løsner spændinger i skulderne. Man kan også rotere sine led, hvis man spænder op. Både håndled og skulderled, man kan også dreje sine arme indad og udad.

Brug venstre hånd noget mere

Der er også andre måder, at man kan få en bedre finmotorik i sin dårlige side. Når man står og strigler sin hest, kan man skifte til sin dårlige side, det kan styrke koordinationen at skifte mellem begge sider. Eller f. eks. når man børster tænder. Her kan man vælge at bruge sin dårlige hånd til en mere finmotorisk opgave. Det kan nemlig godt være meget udfordrende at bruge den anden hånd. Hvis man er modig nok, kan man også begynde at øve sig i at skrive med sin dårlige hånd. Det er nok ikke så pænt i starten, men jo mere man øver jo bedre bliver man. Det kommer helt sikkert til at hjælpe med finmotorikken i ens ridning.

Jeg er selv begyndt at bruge min venstre hånd, mere i min dagligdag og på arbejde. Jeg synes faktisk selv jeg er blevet bedre til at koordinere, samarbejdet mellem mine hænder.

 

Instagram: @Staldsolbakken

Facebook: Stald Solbakken

Mine indlæg:

#58 Vi slog vores personlige rekord

#57 “Det er jo ikke det bedste materiale du rider på”

#56 Indendørs sæsonen er startet!

#55 Stævnefri weekend meeen…

#54 Besøg af doktor dyr

#53 Sandkolik – Når hesten har sand i tarmen

#52 C-stævneopdatering

#51 Sjov i en skov

#50 DM 2022 Fjordheste

#49 En oplevelse rigere

#48 Den gode tone

#47 Stævne opdatering i sol og regn

#46 Af med frakken

#45 De sidste forberedelser

#44 PEEK er snart slut

#43 Mavebremser

#42 Har du gjort stalden efterårs klar?

#41 Pisken er et hjælpemiddel

#40 Stævne opdatering – En tur på skøjte banen

#39 Når springhesten skal gå dressur

#38 08-09-2022, 3 års dag

#37 Hesten frem for festen

#36 Den rigtige ride bund

#35 Ny Dressurturnering CATAGO Cup 2022

#34 Min oplevelse med PEEK-partnerne

#33 Rid hest, når du rider hest

#32 Muk, muk og atter muk

#31 Når hesten elsker sit arbejde

#30 Testrytter

#29 Bandager, gamacher eller slet ingen ting?

#28 Hvad har du brugt weekenden på?

#27 De forbudte aftegn

#26 Livet er kort

#25 Festlige hestedage

#24 Curlingejer?

#23 Sæt dig et mål

#22 Stævne opdatering #5 En tur til krikkerne

#21 Passion – En stærk interesse eller forkærlighed for noget

#20 Trailertræning og problemer

#19 Europa Mesterskaberne for Fjordheste 2022

#18 Q&A, Ask me

#17 Do It Yourself (DIY)

#16 Stævneklargøring Del 2

#15 Stævneklargøring Del 1

#14 Ugen der gik

#13 Ny vogn i laden!

#12 En sund hest har sunde hove, smed besøg

#11 Arbejdsweekend i stalden

#10 sommer, sol og varme

#9 De frivillige hænder

#8 En god oplevelse på opvarmningen

#7 Aftenstævne og Catago cup

#6 I never lose, either I win or I learn

#5 Præcis 2 år siden mit værste styrt

#4 Dressur i varmen og Catago Cup

#3 Når askepot skal findes, den rette underviser

#2 Stævne opdatering, Jyskmesterskab for fjordheste

#1 Kunne i høre det??

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *