fbpx
Spring pisk
Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2022,  Riders NOTEBOOK,  Spring

Pisken er et hjælpemiddel

Jeg synes tit man ser folk misforstå konceptet af pisken. Pisken er et hjælpemiddel og ikke en afstraffelse. Heste er levende dyr og forstår os ikke altid. Derfor hjælper det ikke at blive sur og slå den og misbruge hjælpemidlet.

Rytterens naturlige hjælpere

Når vi taler om rytterens hjælpere så er der 4 forskellige. Vi har schenklerne, stemmen, vægten og hænderne. Når man beder hesten om at lave en øvelse eller en overgang, så bruger vi ikke kun et signal, men flere af vores hjælpere. Når vi kombinere dem med hinanden, skulle det gerne sende et forståeligt signal til hesten. Derfor er det vigtigt, at vi som rytter har kontrol over vores hjælpere. Det gør at hesten har en chance for at lære at forstå, hvad vi som rytter ønsker den skal gøre. Hvis vi ikke har kontrol over vores hjælpere og måske sidder og sparker til den med schenklerne hele tiden, ender det med at den bliver “døv” over for hjælperen. Det er så her man begynder at bruge pisken for at få hesten til at forstå hvad det er den skal. Det er det vi skal prøve at undgå, når vi uddanner vores heste. Under uddannelsen af hesten, skal den lærer at reagere på den lette hjælp fra rytteren. Her er pisken og sporen et ekstra hjælpemiddel, som skal hjælpe med at lærer hesten at reagere på vores schenkel, for at bevare den fremaddrivende hjælp vi giver dem. Formålet med pisken i uddannelsen af hesten, er at lærer den at reagere på vores schenkler.  Dog skal den ikke bruges til at hjælpe hesten med at går fremad hele tiden, da den jo skal gå frem for schenklen.

Dressur pisk
Dressur pisk

Ridning med pisken

Jeg rider for det meste med pisken i indvendig hånd. Når man har en unghest, kan det hjælpe den med at søge ud på hovslaget, ved en let berøring på skulderen. Det kan være lettere at lærer den at gå derude med pisken som et hjælpemiddel. Når jeg render og leger/træner de unge heste inden tilridning, er det vigtigt at de finder ud af at pisken ikke gør dem noget og at det er et hjælpemiddel ikke en straf. Det er egentlig bare en forlængelse af min arm. I starten bruger jeg de korte piske og jo længere i uddannelse, jo længere pisk kan jeg tage med. For et halvt år siden, fik jeg og vide hvordan jeg kunne bruge den lange dressur pisk, til at engagere hestens bagpart bedre end jeg kunne før. Når hestens udvendige bagben er i jorden, kan jeg give hesten et lille dask på låret, for at få bagbenene bedre med. Når jeg øver schenkelvigning, kan jeg med fordel bruge en pisk til at ligge på skulderen eller bagparten, for at få den med til siden. Alt efter hvilken en af delene der hænger lidt bagud.

Pisken er ikke en afstraffelse

Reaktionen på at vi bruger pisken, er at hesten løber frem. Hvilket er den reaktion man ønsker i starten. Hesten er ikke så intelligent, at hvis gør den noget forkert, så forstår den ikke hvorfor man pludselig slår den. Derfor skal pisken ikke bruges som straf. Vælger man at bruge pisken som straf, får man den reaktion at hesten stormer frem. I de fleste tilfælde vil rytterens reaktion være at standse hesten hårdt op. Ideen med at pisken så skal bruges som et hjælpemiddel, går fuldstændig i stykker og kommunikationen med hest og rytter, vil blive forvirrende for hesten. Tilliden man skal opbygge mellem hest og rytter under uddannelsen, falder lidt i vasken og tilliden forsvinder.

Når man vil have hesten til at søge frem ved hjælp af pisken, er det vigtigt at man giver hesten plads og tid til at reagere på hjælpen. Når hesten søger frem for pisken, som den er blevet bedt om, skal man lade den løbe frem og derefter stille og roligt får den i ro igen og tilbage i formen. Det er vigtigt at man roser hesten, når den reagere rigtigt på hjælpen, så lærer den at forstå signalerne.

Pisken bliver misbrugt

Man ser desværre tit pisken brugt som straf og ikke som den sekundære hjælper, som den egentlig er tiltænkt. Hvad er så misbrug af pisken? Misbrug af pisken er når man vælger at slå den, flere gange med pisken, med alt den kraft man har. Det har jeg desværre selv set en del gange.. i hovedet og på halsen, samt på lårene. Hesten er først og fremmest vores ven og samarbejdspartner, derfor har vi som rytter pligt til at passe godt på den.

Brugen af pisk

Rytteren skal altid behandle sin hest/pony på sådan en måde, at den ikke tager fysisk eller psykisk
skade. Derfor må en pisk aldrig bruges til at give afløb for rytterens eller hjælperes temperament, samt må den aldrig
bruges efter diskvalifikation eller at ekvipagen er udgået. Pisken må ikke bruges overdrevet og aldrig efter den sidste forhindring på banen. Brugen af pisken mere end tre gange i streg vil blive set som overdreven brug. Den må aldrig bruges i hovedet på hesten eller ponyen og aldrig med overhånd. Pisken må ikke bruges som straf for en hændelse, men som korrektion eller supplement for de drivende hjælpere. Er hesten eller ponyen ulydig, må man korrigere med lette slag, dette skal selvfølgelig ske i sammen med ulydigheden og ikke 5min efter.

Man får så meget mere ud af pisken som et hjælpemiddel, hvis man bruger den korrekt. Både i spring og dressur.

 

.

Instagram: @Staldsolbakken

Facebook: Stald Solbakken

Mine indlæg:

#41 Pisken er et hjælpemiddel

#40 Stævne opdatering – En tur på skøjte banen

#39 Når springhesten skal gå dressur

#38 08-09-2022, 3 års dag

#37 Hesten frem for festen

#36 Den rigtige ride bund

#35 Ny Dressurturnering CATAGO Cup 2022

#34 Min oplevelse med PEEK-partnerne

#33 Rid hest, når du rider hest

#32 Muk, muk og atter muk

#31 Når hesten elsker sit arbejde

#30 Testrytter

#29 Bandager, gamacher eller slet ingen ting?

#28 Hvad har du brugt weekenden på?

#27 De forbudte aftegn

#26 Livet er kort

#25 Festlige hestedage

#24 Curlingejer?

#23 Sæt dig et mål

#22 Stævne opdatering #5 En tur til krikkerne

#21 Passion – En stærk interesse eller forkærlighed for noget

#20 Trailertræning og problemer

#19 Europa Mesterskaberne for Fjordheste 2022

#18 Q&A, Ask me

#17 Do It Yourself (DIY)

#16 Stævneklargøring Del 2

#15 Stævneklargøring Del 1

#14 Ugen der gik

#13 Ny vogn i laden!

#12 En sund hest har sunde hove, smed besøg

#11 Arbejdsweekend i stalden

#10 sommer, sol og varme

#9 De frivillige hænder

#8 En god oplevelse på opvarmningen

#7 Aftenstævne og Catago cup

#6 I never lose, either I win or I learn

#5 Præcis 2 år siden mit værste styrt

#4 Dressur i varmen og Catago Cup

#3 Når askepot skal findes, den rette underviser

#2 Stævne opdatering, Jyskmesterskab for fjordheste

#1 Kunne i høre det??

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *